5 food trends waar we meer van willen zien in 2016

food trends 2016

Het afgelopen jaar zagen we steeds meer korte en simpele menukaarten in Amsterdam, zoals bij Choux, GIN en Kaagman en Kortekaas. Ook zagen we meer groenten op de kaart en in New York stonden we zelfs een uur lang in de rij voor een befaamde vegan burger. Single food en single focus restaurants zijn hot en vegetarisch wordt mainstream. Dit jaar gaan we nog meer experimenteren met groenten en plantaardige eiwit bronnen. De Midden-Oosterse keuken en streetfood – van Mexico tot Azië- blijven populair. Check hieronder de 5 food trends waar wij meer van willen zien in 2016.

1. Single food en single focus restaurants

Soms blijft het niet bij simpelere menukaarten en wordt het hele concept beperkt tot een of enkele producten. Zo bestel je mossels en gin bij Mossel & Gin, ramen bij Fou Fow Ramen en hummus bij Sir Hummus. Ook aten we cereal milk icecream bij Momofuku Milk Bar, waar alles gemaakt wordt van, jawel, melk en bij Chailat wordt alles groen gekleurd met Japanse matcha. Dit verschijnsel wordt ook wel single food of single focus restaurants genoemd, waarbij de focus ligt op een enkel of enkele producten van hoge kwaliteit. Verder is er veel aandacht voor ambacht en een uniek maar toegankelijk concept. En met dat laatste kun je je heel goed onderscheiden van de talloze burger hotspots en poffertjes wagens. Niet nieuw maar wel favoriet zijn Spaghetteria (nu ook in Utrecht!) en Mana Mana.

In Nederland kregen we er het afgelopen jaar ook flink wat foodmarkten, foodhallen en rollende foodevents bij. We zien daar, logisch, dat deze keukens zich ook richten op een beperkt aantal producten. Soms doet dat terugdenken aan het tot voor kort niet makkelijk in Nederland te krijgen streetfood, zoals allerlei soorten Vietnamese broodjes (Banh Mi) en noedelsoep met eend. En er gaat vast nog veel meer bij komen in 2016. Wij deden alvast inspiratie op in Israel en Vietnam.

Zo leerden we in Hue, Centraal-Vietnam over het ontstaan van de Vietnamese eetcultuur en de enorme hoeveelheid kleine gerechtjes. Elk restaurant en streetfood plek heeft zijn eigen specialiteit en het is heel gewoon dat je een soort tour maakt langs je favorieten en zo je lunch of avondeten bij elkaar eet.

Hue VietnamHue Vietnam

2. Vegetarisch wordt mainstream

Tegenwoordig haal je producten van de Vegetarische Slager gewoon bij de supermarkt en lijkt het of iedereen boerenkool herontdekt. Allemaal is het onderdeel van een bewustere en gezondere lifestyle. Uit de kookboeken van Ottolengi leren we dat groenten super lekker is, als je maar weet wat je er mee moet doen. En dan heb je, eerlijk is eerlijk, eigenlijk helemaal geen vlees of vis meer nodig.

In New York stonden we bijna een uur in de rij, voor wat later bleek, een (mini) vegan burger! In eerste instantie dacht ik dat Superiority Burger ook een vegan variant had, maar als snel bleek dat alles (!) op de toch al korte kaart zonder enig dierlijk eiwit gemaakt was. Ik vroeg wat mensen in de rij, lang niet allemaal vegetarier, waarom ze zolang in rij wilden staan voor een vegan burger: ‘because it is really really good!’. De lange rij en wereldwijde faam die Superioriy Burger al een paar maanden na opening kreeg, bewijzen het nog eens: vegetarisch is mainstream geworden.

3. Midden-Oosterse keuken

Als ik aan de Midden-Oosterse keuken denk, denk ik allang niet meer aan doner kebab en zoete baklava. Vooral uit kookboeken leerde ik geroosterde bloemkool salades met hazelnoten maken, echte hummus (met tahini!) en shakshuka voor ontbijt. Ook leerde ik dat koken met een behoorlijke hoeveelheid (verse) kruiden en dat groenten ook heel erg lekker zijn, wat weer inhaakt op de vorige trend. Vegetarisch koken gaat dan bijna vanzelf.

Specerijen als za’atar, sumac maar ook tahini gaan we het komend jaar steeds meer zien. Als je goed zoekt, ligt het al in de gewone supermarkt. Nu nog goede restaurants in 2016, die bijvoorbeeld Libanese gehaktballetjes met Iraanse rijst serveren, want daar zijn er echt veel te weinig van.

shakshuka

4. Nieuwe schijf van vijf

En couscous van bloemkool en pasta van pompoen? Van een bord ouderwetse tarwe pasta word ik nog steeds het gelukkigst, maar nu zelfs de Italianen minder pasta eten kunnen we wel concluderen dat koolhydraatarm in is en gluten uit. Uiteindelijk gaat het om de balans van je voeding, tenzij je een aangetoonde intolerantie of allergie hebt ontwikkeld voor gluten. We zullen steeds meer alternatieven voor tarwe brood en pasta zien, zoals quinoa, kikkererwten, bonen, linzen en zelfs zeewier.

Afgelopen november kondigde de Verenigde Naties ‘International Year of Pulses’ aan, oftewel het jaar van de bonen. Wat dat precies allemaal inhoudt, kun je hier lezen. Kortweg wordt het eten van peulvruchten en bonen meer gestimuleerd en wordt het dit jaar het alternatief voor koolhydraatrijke voeding maar ook voor dierlijke eiwitten. Wij zijn heel benieuwd, hoe ga je linzen en bonen lekker maken?

Ook wordt er in de nieuwe schijf van vijf geadviseerd om minder rood vlees en minder bewerkt vlees te eten, wat wereldwijd de headlines haalde en een flinke maatschappelijke discussie losmaakte.

5. Craftdrink cultuur

Dit jaar telde Nederland maar liefst 312 brouwerijen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden en daarmee streefden we zelfs België voorbij. De populariteit van craftbeer zal in 2016 onverminderd zijn. Wel zullen er meerdere alternatieven komen voor gedestilleerd, zoals ambachtelijke vodka en jenever. Ook zal de markt voor non-alcoholische dranken blijven groeien en zien we veel verschillende soorten frisdranken en spuitwater.

We zijn al een tijdje bezig om alle klassieke cocktails (dat zijn er ca. 100!) te maken, proeven en beoordelen. Dit jaar zullen we hier een uitgebreid artikel en fotoserie aan wijden.

In 2015 zagen we de Gin & Tonic op elke kaart, het komend jaar hopen we zogenaamde speakeasy cocktails tegen te komen. Klassiekers zoals de Negroni mogen wat ons betreft weer terug op de barkaart deze zomer.

Veel cocktails maak je met bitters. Angostura bitter is waarschijnlijk de bekendste bitter en komt uit 1824. Het wordt in kleine hoeveelheden gebruikt in cocktails als Cuba Libre, Manhattan en Bloody Mary. Inmiddels zijn er honderden bitters te verkrijgen wereldwijd. In New York leerden we dat er overal in Amerika lokaal, kleine batches bitters geproduceerd worden, zoals Cecil & Merl uit Brooklyn. Als je het een naam wil geven; craft bitters. Met hun komkommer bitter (mijn favoriet) kun je allerlei lekkere limonades maar natuurlijk ook cocktails maken.

Als je een cocktail suggestie (of vraag) hebt, deel ‘m dan op Instagram!

 

Deel dit artikel:
Pin It

2 Comments

  • Op het Culy Food Festival hebben we ook gezien hoe je koffie kunt zetten met ijswater, waardoor er een intensieve smaak ontstaat. Een nieuwe ontwikkeling die nog volop in beweging is. Wij houden het in de gaten. Zodra we meer horen over deze smaakvolle trend, brengen we jullie op de hoogte!

  • Tara Zijlstra says:

    Ja hup, go vegan! Beste keuze die ik ooit gemaakt heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *