Amsterdam Coffee Festival 2016, een fotoserie

Na twee succesvolle edities, keerde het Amsterdam Coffee Festival voor de derde keer terug naar de hoofdstad en dit jaar voor het eerst op het terrein van de Westergasfabriek. Nederlanders hebben al jaar en dag het imago van koffieleuten; we drinken gemiddeld 2,4 koppen per dag. Ook de Nederlandse koffiecultuur ontwikkelt zich in razend tempo; de ene trend is nog niet voorbij of de ander staat al voor de deur. Niet verwonderlijk dat het afgelopen weekend Amsterdam geheel in het teken stond van koffie, thee en alles wat daarmee te maken heeft. Wij waren er bij en maakten deze fotoserie.

Een way of living

De koffiemarkt heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld van een functionele koffiecultuur tot een way of living, die inzoomt op elk kopje koffie. Waar koffie vroeger in grote hoeveelheden werd geconsumeerd om jezelf op te laden, is het rond 1990 langzamerhand verschoven naar een lifestyle. Vanaf 2000 ontstaat een sterke focus op goede kwaliteit en handgemaakte koffie. Voor het eerst wordt koffie als een liefde gezien, zowel door de ambachtelijke roasters als de consumenten.

Koffie als wetenschap

De huidige koffiecultuur is gericht op de wetenschap van koffie, wat naar voren komt in het zorgvuldig afmeten van ingrediënten, de innovatieve brewing apparatuur en het ontstaan van een dieper bewustzijn van de samenstelling van koffie. De consument wil zichzelf ontwikkelen als barista en educatie op het gebied van koffie wordt belangrijker. Zij zijn op zoek naar de beste boon om de lekkerste kopjes koffie te zetten. Hierdoor ontstaan er naast wijn sommeliers ook sommeliers gespecialiseerd in koffie. Vorig jaar spraken we hier al over met koffiekenner Ruurd.

Coffee Festival Amsterdam 2016 in 40 foto’s

Afgelopen weekend spraken we met roasters, barista’s en theemakers en maakten we deze fotoserie. Check onze Facebook pagina voor de volledige serie (40 foto’s).

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *