Balls & Glory: Handcrafted meatballs gevuld met liefde

Balls & Glory

Misschien ken je hem, misschien niet: Wim Ballieu is de Rudolph van Veen van België. Jarenlang presenteerde hij het programma ‘Goe Gebakken’ op VIER en inmiddels is hij één van de bekendste TV-koks uit België.

Wat lust nou íedereen?

Ergens begin 2012 startte Wim met het idee voor een eigen restaurant. De belangrijkste vraag die hij zichzelf en z’n vrienden stelde was ‘wat lust nou íedereen?’. Het antwoord werd al snel duidelijk; gehakt. Het idee werd vervolgens concreet in de vorm van een pop-up restaurant in Gent waar alles draaide om handcrafted meatballs. Tijdens de eerste Gentse Feesten bleek het concept zo’n succes dat Wim al ver voor het einde van de feesten volledig uitverkocht was. Genoeg bevestiging om te weten dat dit concept wel een succes móest worden.

Balls & Glory

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en is er nog altijd de ‘pop-up’ store in Gent die inmiddels elke werkdag geopend is. Maar dat is niet het enige, naast deze Gentse Flagship store zijn er inmiddels ook stores geopend in Brugge en Antwerpen (waarbij die laatste er van binnen in ieder geval geweldig uitziet). De dagelijkse leiding heeft Wim uit handen gegeven en in Gent zwaait goede vriend Ruben (bekend van de foto’s in dit verhaal) met de scepter.

Drie generaties aan de basis van de perfecte bal

Hoe die meatballs van land tot bord komen is eigenlijk gewoon de stamboom van Wim. Het vlees komt van de boerderij van zijn grootouders waarna het verwerkt wordt in de slagerij van zijn ouders. Kleinzoon Wim draait er vervolgens de meatballs van die bij Balls & Glory verkocht worden. Wel een beetje idyllisch omschreven natuurlijk want de vraag naar meatballs kan hij al lang niet meer in z’n eentje aan.

Balls & Glory

Balls & Glory

De meatballs hebben allemaal één geheim en dat is de vulling, of zoals Wim zelf zegt ‘they are filled with things we love’. Ballen met witloof-mosterd, kevel-spek, spinazie of champignon truffel; je kan het zo gek niet bedenken of Wim heeft het in een gehaktbal gestopt. Inmiddels zijn er meer dan 40 verschillende varianten waarvan er dagelijks twee warm in de restaurants verkocht worden. De meatballs worden altijd geserveerd met stoemp (de Belgische naam voor stamppot) van seizoensgroenten of salade, een klassieke vleessaus op basis van kalfsfond en green curry.

Balls & Glory

Na het horen van dit verhaal moest ik het natuurlijk ook zelf meemaken. Gelukkig stapten we nog net op tijd de store in Gent binnen en konden we de laatste twee meatballs van de dag bestellen: witloof-mosterd en kip-appel. Samen met stoemp en een Vedett echt een perfecte lunch. Je proeft dat de gehaktballen niet alleen gevuld zijn met de dingen waar ze van houden maar ook met minstens zoveel liefde gemaakt zijn.

Meatballs

Het enige dat je je afvraagt is waarom Wim niet als een speer met Balls & Glory naar Nederland komt om bijvoorbeeld Amsterdam te veroveren. Meatballs aan de Warmoestraat zit al sinds september dicht, dus waar moet de Amsterdammer nu naartoe voor een goeie bal? Tot die tijd moeten we dus uit blijven kijken naar de weekenden Gent, Antwerpen of Brugge en onszelf maar vermaken met Wims gehaktballen kookboek

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.