Citroen-mascarponetaart

Citroen Mascarponetaart

Who doesn’t like a good lemon cake? Vooral na het eten vind ik het heerlijk, maar eigenlijk zou ik er op geen enkel moment van de dag nee tegen zeggen. Tijdens ons Italiaanse pop-up diner maakte ik onder andere deze citroen-mascarponetaart, die er zelfs na vijf gangen bij iedereen nog prima in bleek te gaan.

De taart is niet moeilijk om te maken. Je hebt bijvoorbeeld geen oven nodig, wat het voor mij altijd nog nét wat gemakkelijker maakt, omdat je niet steeds hoeft te checken of hij klaar is (en er dan achteraf toch achter komen dat je hem te vroeg of te laat uit de oven hebt gehaald).

Hij is lekker fris, misschien zelfs een beetje zomers. Maar wie kan er nou niet een beetje zomer gebruiken in februari?

Het recept

Ingrediënten

Citroen Mascarponetaart

 • halve rol koek (bijvoorbeeld Digestives)
 • 80 gram boter
 • 3 biologische citroenen (en eventueel nog 1 voor de garnering)
 • 5 witte gelatineblaadjes
 • 125 gram suiker
 • half of heel vanillestokje
 • 250 gram slagroom
 • 250 gram mascarpone

Speciale benodigdheden: springvorm (ik gebruikte een 26 cm springvorm en deed bakpapier op de bodem), klein steelpannetje, rasp, mixer.

Citroen Mascarponetaart

Let’s go:

Stap één:

Verkruimel de koek. Dit kun je met je handen doen, maar een keukenmachine, deegroller of glas is een stuk gemakkelijker. Smelt de boter in een klein steelpannetje en giet dit bij de verkruimelde koek. Meng het door elkaar, doe het mengsel in de springvorm, druk het stevig aan en maak glad met bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel.

Stap twee:

Laat de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water weken. In de tussentijd rasp je de schil van 1 citroen (ik gebruik een biologische omdat ‘gewone’ citroenen veel bespoten worden). Pers hierna deze en de twee andere citroenen uit. Verhit vervolgens het citroensap in een steelpan en voeg de suiker hieraan toe. Wanneer de suiker is opgelost, neem je de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit, roer deze door het warme citroensap en laat het vervolgens staan.

Stap drie:

Klop met een mixer de slagroom. Roer in een andere kom de mascarpone los. Snijd een (half) vanillestokje open, schraap met een mes het merg eruit en voeg dit aan de mascarpone toe. Voeg hierna ook al roerend (of mixend) het citroensap toe. Doe als laatste de slagroom erbij en meng het goed door elkaar.

Stap vier:

Verdeel het mengsel over de koekbodem. Het is nu nog vloeibaar en moet zo’n twee uur opstijven in de koelkast. Wanneer je de taart gaat serveren kun je nog een citroen of wat koekkruimels gebruiken om de taart mee te garneren.

Geniet ervan!

Citroen Mascarponetaart

Deel dit artikel:
Pin It

5 Comments

 • Anneke says:

  Delicious. I made this cake now for the second time. This recept is perfect.

 • Marianne says:

  Heerlijk taartje! Zelf m’n man vond het heerlijk, terwijl hij normaal niets anders dan appeltaart wil.
  Ik heb lactose intolerantie en heb daarom slagroom van Minus-L gebruikt en lactosevrije koekjes. Van de mascarpone heb ik helaas wel last gehad. Maar dat heb ik er voor over. Zou het ook net zo lekker zijn als je (lactosevrije) roomkaas gebruikt in plaats van de mascarpone?

 • Hanna says:

  Lekker, maar net wat aan de zure kant en de smaak van het vanillemerg gaat door het citroensap grotendeels verloren. Ik denk dat het sap van één citroen genoeg is qua smaak, misschien twee. Voor de vanille smaak zou ik eventueel het merg vervangen door vanillesuiker of vanille aroma, dat wordt net iets beter opgenomen in de mascarpone heb ik het idee.

 • Annet says:

  Wat doe je met de citroenrasp, ik kan t niet terugvinden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *