De Gras Grazers Tas: Omdat koeien gras horen te eten

Gras Grazers

Koeien eten van nature gras, maar vrijwel alle koeien die je in de supermarkt vindt zijn graangevoerd (tenzij het anders aangegeven staat). Het verschil tussen graangevoerde en grasgevoerde koeien is groot, en niet alleen in smaak.

Ik kan hier een heel wetenschappelijk verhaal houden dat de verdeling omega-3 en omega-6 bij grasgevoerde koeien een stuk gezonder is of dat vlees van een grasgevoerde koe veel meer Betacaroteen en vitamine E bevat, maar Evert Berkelaar heeft hier een goed verhaal over gepubliceerd dat zeker de moeite waard is om te lezen. Interessant ook voor de calorieëntellers onder ons: 170 gram ossenhaas van een gras grazer bevat 92 calorieën minder dan hetzelfde stuk vlees van een graan gevoerde koe. Op jaarbasis scheelt dit bij de gemiddelde persoon toch al gauw ongeveer 16.000 calorieën (bron).

Maar als het bijna niet in de supermarkt te vinden is, waar koop je dan het vlees van grasgrazers? Daar komen Daan, Florian en Wout in beeld. Samen hebben zij deze maand de Gras Grazers Tas gelanceerd, een tas met biologisch vlees van grasgevoerde koeien die je maandelijks kunt afhalen of laten bezorgen. Wij waren benieuwd naar het verhaal van deze mannen, en spraken met Florian.

Even terug in de tijd: Op z’n zevende kwam Florian al in aanraking met biologisch eten. Zijn vader nam biologische appelmoes mee naar huis, en hij vond het niet te eten. In het begin durfde hij ook geen vriendjes uit te nodigen om mee te eten, omdat hij bang was dat ze het niet lekker zouden vinden. Zelf raakte hij er snel aan gewend en uiteindelijk leerde hij alles van pastinaak tot koolrabi te waarderen. Zijn interesse in gezonde voeding groeide, en hij begon te experimenteren in de keuken.

Het weekend van de Rollende Keukens

Mensen kennis laten maken met biologische producten

Het is zonde om al die kennis voor jezelf te houden en in maart 2012 begon Florian samen met goede vriend Josh met Pollos als alternatief voor de plofkip. Het doel was om mensen kennis te laten maken met biologische kip, zonder daarbij te wijzen naar alles wat er mis gaat in de industrie. De intentie was echter nooit om dit concept groot te laten worden, en na drie zomers festivals zoals de Rollende Keukens en Mysteryland besloten de mannen ermee te stoppen. Josh heeft inmiddels zijn eigen restaurant op het Westergasterrein (Mossel & Gin), en Florian begon aan een nieuwe uitdaging.

Van kip naar koe

Via via leerde hij Daan en Wout kennen, en ze kwamen er al snel achter dat ze een lichte obsessie voor gezondheid deelden. Toen het tijdens een gesprek over vlees ging, besloten ze op zoek te gaan naar het beste rundvlees dat er te krijgen is. Het doel: vlees vinden dat niet alleen goed voor ons als mens is, maar ook afkomstig is van een beest dat een mooi leven heeft gehad en onze planeet zo min mogelijk belast. Uiteindelijk vonden ze een biologische boer die aan hun voorwaarden voldeed, en ze wilden deze vondst niet voor zichzelf houden. Dat was het begin van Gras Grazers.

Gras Grazers

Wat is Gras Grazers?

De mannen achter Gras Grazers zijn dus Florian, Daan en Wout, en samen bieden ze één product aan: de maandelijkse Gras Grazers Tas. De Gras Grazers Tas is een tas met biologisch vlees van grasgevoerde koeien waar je je op kunt abonneren. In één tas zit genoeg vlees voor acht éénpersoonsmaaltijden, dus als je niet elke dag vlees eet, heb je aan één tas per maand meer dan genoeg.

Steeds meer mensen zien vlees als iets ongezonds en zijn op zoek naar alternatieven. Sommigen besluiten zelfs om vegetarisch te gaan eten, puur omdat ze het niet eens zijn met de huidige veeteelt. Gras Grazers is daarin volgens mij een mooi alternatief en laat je weer met een goed gevoel vlees eten. Dat is echter ook wel weer gelijk de uitdaging voor de drie mannen, want hoe combineer je nou het verkopen van vlees en het motto ‘ga minder vlees eten’? Dit kan voor verwarring zorgen, maar Florian gelooft er wel in: ‘Het is volledig waar wij voor staan, en ik heb het vertrouwen dat wij dit op een goede manier kunnen communiceren.’.

De jongens kregen al veel positieve reacties op hun idee, en nu is het vooral belangrijk om geïnteresseerden zover te krijgen dat ze het ook daadwerkelijk gaan proberen. Florian vergelijkt het met een goed doel: ‘Vrijwel iedereen vindt het een goede zaak en draagt het een warm hart toe, maar niet iedereen doneert’. Ze starten gelijk met het verzamelen van feedback van de eerste klanten, zodat ze hier zo snel mogelijk op in kunnen spelen.

Heel Nederland aan de Gras Grazers?

Helaas. Dat is nog niet mogelijk, om de simpele reden dat er momenteel niet genoeg biologische grasgevoerde koeien zijn in Nederland. Het is voor de jongens namelijk een voorwaarde dat de koeien waar de ze mee werken biologisch zijn en dat het dieet vrijwel volledig uit gras en grasproducten bestaat. Dit zegt ons op het eerste gezicht misschien niet zoveel, maar is dus van wezenlijk belang voor het vlees.

Gras Grazers

Florian, Daan en Wout richten zich niet alleen op de consument, maar proberen hun concept ook onder de aandacht te brengen bij boeren. Hiermee hopen ze meer boeren geinteresseerd te krijgen om samen kijken of het dieet van hun koeien zo kan worden aangepast dat het voornamelijk uit gras (producten) bestaat.

Maar biologisch vlees is toch al goed?

Biologisch is misschien een stap in de goede richting doordat iets zegt over de leefkwaliteit en voeding van het dier, maar het zegt bijvoorbeeld niets over de slacht, rijping, of smaak. En natuurlijk ook helemaal niets over het land van herkomst. Biologisch rundvlees uit de supermarkt kan zomaar uit Argentinië komen. Het heeft dan de halve wereld afgereist voordat het op je bord ligt.

Toch vindt Florian het wel belangrijk om met biologische koeien te werken: ‘Ik vind dat je kan stellen dat biologisch een betere keuze is dan reguliere producten die je in de supermarkt koopt. Daarom zien we biologisch als een vereiste, maar kijken we wel verder dan het keurmerk. Biologisch zegt bijvoorbeeld ook niets over het voer dat de koe gekregen heeft. Je kan biologisch vlees kopen van een koe die voornamelijk graan heeft gegeten. Het graan is dan wel biologisch, maar heeft hetzelfde negatieve effect op de gezondheidswaarden van het vlees.’

Door te werken met lokale boeren en slagerij zijn de jongens bekend met elke schakel in het proces en kunnen ze een product leveren waar ze volledig achter staan. En dit is ook voor consumenten zichtbaar: op de verpakking van elk stuk vlees staat duidelijk van welke boerderij het afkomstig is.

Gras Grazers

En nu over tot actie

Vanaf deze maand zijn de gras grazers tassen te bestellen en de eerste tassen worden rond 15 januari geleverd. Zelf nieuwsgierig? Bestellen doe je via de website van Gras Grazers. Je kan de tas thuis laten bezorgen voor 5 euro, of gratis afhalen bij één van de vestigingen van SLA. De jongens zelf geven je al een redelijk aantal recepten op de website (dit worden er steeds meer), maar je kan natuurlijk ook eens onze vlaamse stoofpot proberen!

Deel dit artikel:
Pin It

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *