De keizerlijke keuken van Hue, Vietnam

Hue Vietnam

Begin dit jaar maakten we een reis met bus, nachttrein, scooter en vliegtuig van Hanoi naar Ho-Chi-Minh City. Als je topografische kennis je even in de steek laat, dat is van het noorden naar het zuiden van Vietnam. Veel mensen doen hetzelfde en stranden op toeristische plekken zoals Da Nang of Hoi An in Centraal-Vietnam. Maar wie iets verder durft te kijken en de keizerlijke keuken wil proeven, moet naar Hue.

De intrafamiliare strijd om de keizerlijke macht die zich afspeelde in Hue, heeft er in de 19e eeuw voor gezorgd dat Vietnam maar liefst 43 kooktechnieken ontwikkeld heeft. Het gevolg hiervan is dat Vietnam vandaag de dag ruim 80.000 verschillende gerechten kent!

Hue Vietnam

Voorpret is het halve werk

Als je een verre reis gaat maken, kan de voorpret niet vroeg genoeg beginnen. We struinen het hele (ja echt, alles) internet af en kijken nog eens de aflevering van Anthony Bourdain’s Parts Unknown waarin hij naar Hue, Centraal-Vietnam afreist. Het is een liefdesverklaring aan de mensen en de eetcultuur van Vietnam, poëtisch zoals alleen Bourdain kan vertellen. Hij begint de aflevering met; “Welcome to the place of dreams; my spirit house. A city of ghosts”, terwijl hij door een mistige straat loopt.

In de aflevering komt ook Lan voor; een jonge vrouw die fantastisch goed Engels spreekt en een minstens even grote romanticus is als Bourdain zelf. Lan nam Bourdain en zijn crew een paar dagen op sleeptouw en bracht ze naar de beste streetfood plekken. Die wilden wij ook ontmoeten! Na wat research ‘ontmoette’ ik haar op Instagram en spreek ik met haar af wanneer we in Hue aankomen.

Hue Vietnam

Hue Vietnam

Het verhaal van de keizer die geen dag hetzelfde wilde eten

Vietnamezen zijn, geheel terecht, trots op hun keuken en eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Wanneer je een Vietnamees vraagt waar je het beste kunt eten, is Hue het antwoord. Hiermee kan het stadje worden bedoeld maar ook een gerecht of een gerecht geinspireerd op de keuken van Hue. Lan vertelt me tijdens onze ontmoeting hoe dit is ontstaan.

Van 1802 tot omstreeks 1968 was Hue de Imperial City, keizerlijke hoofdstad van Vietnam en erkend door China. In die tijd was het heel gewoon dat keizers in overvloed leefden. Dit betekent niet alleen dat ze tientallen vrouwen hadden, maar ook dat er goed werd gegeten. De lat lag hoog en alleen de beste koks mochten voor de keizer koken. Daarnaast moest elk gerecht een kunstwerk worden en er prachtig uitzien. En dan is er het officieuze verhaal over de ‘foodie keizer’. Deze keizer maakte er een soort wedstrijd van tussen zijn drie zoons wie de nieuwe keizer zou worden. De opdracht was duidelijk: de keizer wilde verrast worden met heerlijke gerechten en nooit hetzelfde eten.

Omdat de zoons natuurlijk niet zelf in de keuken stonden, gaven zij de opdracht door aan de inwoners van de stad. En dan begrijp je ook waarom het vaak niet nodig is om iets te bestellen en waarom het moeilijk is om in Hue twee keer hetzelfde te eten. De goede restaurants, barretjes en streetfood verkopers maken vaak maar een ding: hun specialiteit.

Hue Vietnam

Hue Vietnam

Waar moet je eten in Hue

De avond dat we met Lan afspreken, neemt ze ons mee naar een aantal verschillende plekken om binnen of op straat te eten. Ze laat het ons graag allemaal zien, en het is daarbij ook heel gewoon om bij meerdere plekken te eten op een avond. Een beetje zoals je tapa’s eet, alleen ga je dan voor elke tapa naar een andere plek. En dan is het wel handig als je een beetje weet waar je moet zijn en wat je moet eten, dus hieronder onze absolute favorieten in willekeurige volgorde. Helemaal onder aan dit blog staat een interactieve kaart om de locaties makkelijker op te kunnen zoeken.

Hong Mai

Adres: Đinh Tiên Hoàng 10, Huế
Wat te bestellen: alles op de kaart (ze hebben maar 2 gerechten)
Prijs: €0,50 – €1,00 per persoon

Dit kleine restaurantje wordt gerund door een familie die al vier generaties lang master is in het maken van ‘banh xeo’. De zoons staan in de open keuken aan de straatkant en bakken de pannenkoekjes in een rij van kleine pannetjes. De pannenkoekjes zijn van rijstbloem gemaakt, de gele kleur komt van de kurkuma. In de pannenkoekjes zit garnaal, varkensvlees, kwartelei en verse kruiden en groenten. Ook kun je er vlees bestellen dat om limoengras stengels is gedrukt om een soort worstje te maken dat vervolgens wordt gegaard. Dit kun je dan in een klein rijstvel vouwen samen met verse kruiden en groenten. Dip het in de saus gemaakt van pinda’s en geniet door lekker met je handen te eten.

Hanh

Adres: Phó Đức Chính 11, Huế
Wat te bestellen: Nem lụi / bánh khoái / bèo, nậm, lọc
Prijs: €1,00 – €3,00 per persoon. De prijs is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je bestelt, je kunt ook proberen halve porties te bestellen als je meerdere dingen wil proeven.

Je kunt hier heerlijke, kleine typische Hue gerechtjes (tapa’s) proberen. De meesten heb je in een of twee happen op. Het is echt voor de smaaksensatie en om spannende structuren of verschillende bereidingswijzen te proberen. Je kunt deze gerechten het beste als appetizer eten als je erna ergens anders nog wat anders gaat eten, of als tussendoortje.

Com hen

Adres: Op de hoek van Bà Triệu, en Nguyễn Thái Học, Huế
Wat te bestellen: Com hen (rijst met kleine kokkels). Je kunt ook de variant nemen met glasnoedels.
Prijs: €0,40 per persoon.

Dit is de favoriet van Bourdain maar ook Lan, en eigenlijk ook die van ons. Cơm hến was heel lang het eten voor de armen, maar is inmiddels populair bij alle lagen van de bevolking en toeristen. Cơm hến kent een vrij complex recept met onder meer koude rijst, kleine kokkels, crunchy gebakken varkensvet, geroosterde pinda’s, chili, bananen bloem, kruiden, gefermenteerde garnalenpasta en het allerbelangrijkste: bouillon getrokken van de kokkels. Het gerecht heeft zowel zoet, boterig, zout, zuur en bitter en pittige smaken. Om dit gebalanceerd in een gerecht te krijgen is echt een kunst en ik zou zeggen onmogelijk om thuis na te maken.

Lien Hoa

Adres: Lê Quý Đôn 3, Huế
Wat te bestellen: Hot Pot / Mi Can salad

Ik wil hier eigenlijk maar twee dingen over zeggen: 1) Ik ben geen vegetariër en dit is zonder enige twijfel het allerlekkerste vegetarische eten dat ik ooit bij een restaurant heb gegeten 2) bestel de Mi Can salade. Doe het.

‘Lunch Lady’

Adres: Dong Ba market, Chương Dương, Huế
Wat te bestellen: Bun Bo Hue

De Dong Ba markt is sowieso leuk om overheen te lopen om de lokale producten te zien, ruiken en proeven. Ook kun je er bij verschillende kleine kraampjes genieten van allerlei specialiteiten en natuurlijk ook van de beroemde Bun Bo Hue soep. Dit is de plek waar ook Anthony Bourdain in de eerder genoemde aflevering belandt. De Lunch Lady is natuurlijk niet de echte naam van dit eetkraampje ergens midden in de Dong Ba market. De Lunch Lady is wel een soort bijnaam en ook lokaal redelijk bekend, maar als je er zeker van wilt zijn dat je bij de juiste dame bent beland, dan kun je het beste op de eeuwige glimlachende vrouw op de foto afgaan. Ze is niet te missen. Bun Bo Hue soep is favoriet bij veel mensen en wordt in heel Vietnam geroemd. Ik moest zelf wennen aan de grote stukken vlees; soms een hele varkenspoot en ‘bloodcake’.

Tot slot, Vietnamese koffie

Oh en nog een gratis tip voor als je naar Vietnam gaat: leer dan in ieder geval hoe je koffie bestelt in het Vietnamees- en met de goede uitspraak. Zeker als je een humeurig ochtendmens bent, want de ervaring leert dat het nog wel eens mis kan gaan. Maar weinig mensen spreken goed Engels, dus als je zo’n super lekkere Vietnamese ijskoffie wilt bestellen en niet de Westerse cappuccino, bestel dan ‘Cà Phê Sữa Đá’ (cah-FAY soo-ah (omhoog gaande toon) dah (hoge toon). Zie ook dit topfilmpje, om alvast even in de trein mee te oefenen.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *