Echte mannen roosteren varkens

Varkens Roosteren

Vegetariërs, you might wanna sit this one out, want dit verhaal gaat over vlees. Varkensvlees van het spit welteverstaan. En over mannen, echte, stoere mannen, met van die laarzen. Roel en Baaf zijn mannen met een missie: ze willen varkensvlees tot een ervaring maken.

Ze zijn nu zo’n anderhalf jaar bezig met varkensroosteren.nl en doen dit bijvoorbeeld op evenementen of bruiloften. Baaf is al op z’n zestiende begonnen met het roosteren van dieren op historische kampen en had met vrienden een spit gekocht waarmee hij altijd heeft geëxperimenteerd. Ook heeft hij gewerkt als professioneel kok en vindt hij het belangrijk om smaakvolle gerechten te maken waar mensen gelukkig van worden.
Roel is een purist en brengt mensen graag terug naar de essentie. De twee kwamen elkaar weleens tegen om samen ‘iets met vlees’ te doen. Roel was zelf ook bezig met het ontwerpen van een spit en de mannen besloten een team te vormen.

Varkens Roosteren

Iedereen kent Asterix en Obelix en wil weleens een varken aan het spit zien en proeven.

Roel en Baaf hebben een enorme passie voor wat ze doen. ‘Vlees smaakt beter wanneer het dier gezond is, dus kiezen wij voor dieren die een dierwaardig bestaan hebben gehad.’ Ze bereiden het dier ‘nose to tail’, want ‘het hele dier kan met smaak gegeten worden. Vooral wanneer het in zijn geheel, op authentieke wijze geroosterd wordt. Varkensvlees als ervaring en als basis voor sociale ontmoetingen. Wanneer het hele plaatje klopt, voelen mensen zich goed, waardoor het gezellig is.’

Varkens Roosteren

En gezellig was het afgelopen zaterdag. De mannen organiseerden Pumba’s open roast, waarbij het Gasconne-varken Pumba in vijftig(!) uur langzaam werd geroosterd. Pumba heeft jarenlang als fokbeer op boerderij Lindenhoff gewoond en daar voor heel wat nageslacht gezorgd. Maar Pumba was oud en ‘de Tank’, of ook weleens ‘de Ron Jeremy van de Lindenhoff’ genoemd, verdiende volgens de heren een waardig afscheid. Daarom een open roast, als ode aan de 250 kilo wegende ‘harige held met hanenkam’.

Varkens Roosteren

Maar 250 kilo rooster je niet zomaar. Via hun facebookpagina kon je de voorbereidingen al wekenlang volgen. Het begon met onderhandelingen met boer Dirco van de Lindenhoff en wandelingen met Pumba, waarbij hij kon worden opgemeten. Pumba was groot en zwaar, veel groter en zwaarder dan de vrouwtjes die de mannen normaal roosteren en dus moest het zelfgemaakte spit worden aangepast. Het varken moest uiteraard ook worden geslacht. Een belangrijk moment volgens Roel en Baaf, dat met veel respect voor het dier moet gebeuren. Het werd gedaan door slachter Jan Voordouw die onder andere vaste slachter van de Lindenhoff is.

varkensroosteren6

Zaterdagmiddag werd Pumba na vijftig uur roosteren (dat is pas slowcooking!) eindelijk aangesneden. In shifts van vijf uur hebben verschillende teams dag en nacht aan het spit gedraaid. Dit alles vond plaats bij de fantastische locatie Oldschool in Amsterdam Zuid. Maar toen Pumba eenmaal aangesneden was, moesten de mannen een moeilijke beslissing nemen. Het vlees rook niet goed. Ze durfden geen risico’s te nemen en besloten Pumba niet te serveren… Ook al hadden ze twee nachten nauwelijks geslapen en uren, dagen, maanden van hun tijd erin gestoken. Brave move guys! Nog voordat Pumba van het spit gehaald kon worden kwam er al een bus van Lindenhoff aangereden, met daarin de dochter van Pumba. Want er waren veel mensen, hongerige mensen, die zin hadden in varken.

Varkens Roosteren

Fantastisch dat het feest zo snel door kon gaan en er stond dan ook een enorme rij voor een heerlijk stuk varkensvlees van de barbecue. Met kimchi, sauerkraut of chutney als side-dishes, en een biertje van Oedipus erbij was iedereen snel tevreden. Het was koud, maar enorm gezellig.

Varkens Roosteren

Deel dit artikel:
Pin It

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *