Een dag vrijwillig meewerken in de eerste Pindakaaswinkel van Nederland? Seger vulde op zondag, nog brak van zijn verjaardagsfeestje, ruim 400 potten met pindakaas. ‘Samen met heel Nederland ben ik ook fan van pindakaas en gooi ik de gekste dingen op mijn boterham pindakaas. Zoals pindakaas met hagelslag, banaan, sambal en komkommer’, vertelt Seger in zijn eerste gastblog voor Where The Food Is.
Zwijnen voor de Parels
Seger Abels heeft een missie: zoeken naar de lekkerste recepten van de leukste restaurants van Amsterdam. Maar voor niets gaat de zon op. Het komend jaar gaat hij hard meewerken in verschillende restaurants in Amsterdam. ‘Eén dag ga ik vrijwillig zwijnen in de afwaskeuken, bediening of zij aan zij met de chef. In die dag wil ik de mensen en de passie achter het restaurant leren kennen, vertelt Seger. Dit doe ik in ruil voor het recept van een van hun mooiste gerechten, een van hun pareltjes. Oftewel: ik ga Zwijnen voor de Parels!’
Handen uit de mouwen
Wanneer ik aankom zitten Michiel Vos (pindakaasliefhebber en eigenaar) en Bonne van der Laan (pindakaasliefhebber en medeoprichter) in de zon een kopje koffie te drinken. Er wordt enthousiast gezwaaid, maar ook druk gepraat. Sinds de aankondiging van de allereerste pindakaaswinkel is het ‘ontploft’ vertelt Michiel. De bestellingen stromen binnen en er is dus genoeg werk aan de winkel. Met andere woorden, handen uit de mouwen!
Pindakaaswinkel razend populair
De winkel in de Czaar Peterstraat is nog niet open, maar sinds een aantal weken kunnen de potten handgemaakte pindakaas wel al online besteld worden. Dat er al veel bestellingen worden gedaan, heeft ongetwijfeld met de positieve reacties en enorme media aandacht te maken. Ook Michiel wist niet dat er zoveel pindakaasliefhebbers zijn. Straks zijn er, in de winkel, allerlei variaties te koop met kokos-zeezout, banaan-chilipeper en rozijn-venkel.
Toen ik Michiel benaderde om vrijwillig een dag mee te werken kreeg ik gelijk een enthousiast ‘Ja’. Het proces van pindakaas maken, zeker in allerlei verschillende smaken, is arbeidsintensief. Dan gebeurt alles ook nog eens met de hand.
Ruim 400 potten vullen
Voor mij staan vandaag de minipotjes op het menu. Nog niet alle smaken worden in een 420ml pot verkocht in de webwinkel, maar wel als proefpotjes. Alle tien smaken in een proefverpakking, wie wilt dat nou niet? De smaken vliegen mij om de oren en op een gegeven moment ben ik volledig ingebouwd door potten pindakaas, dozen chocolade, stempels en verpakkingsmateriaal.
Ambacht en precisie
Michiel loopt inmiddels als een wetenschapper rond. Alles wordt zorgvuldig afgemeten, bij elkaar gedaan, verwarmd en voilà wederom een mooi product: kokospindakaas! De special van de week wordt vervolgens weer bij mij afgeleverd om in potten te stoppen. Het is mooi om te zien hoe ambachtelijk er aan de recepten gewerkt wordt.
Recept broodje aap
Wat heb je nodig?
1 boterham
1 banaan
2 el pindakaas
handje zonnebloempitten en sesamzaadjes
1 tl kaneel
1 el honing
Aan de slag!
Besmeer de boterham rijkelijk met jouw favoriete pindakaassmaak van de Pindakaaswinkel. Snijd een banaan in plakjes en bedek de boterham hiermee. Strooi de pitten en kaneel eroverheen en als laatste giet je er een beetje honing overheen. Enjoy!
Wist niet dat het broodje aap heette, maar het is wel een top combi (pindakaas + banaan)! Als ik in de buurt ben moet ik ook echt eens naar de pindakaaswinkel..
Prima initiatief en wie is er nu niet mee groot geworden (met pindakaas) :-)