Ik ging helemaal alleen eten bij eenpersoons pop-up restaurant EENMAAL

Volledig verkleumd kwam ik binnen bij EENMAAL dat in een tijdelijke ruimte aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam West is gevestigd. Het is er ruim, stil en warmteblazers doen hun best met deze kou, en ik word er hartelijk ontvangen door Marina van Goor (social designer) en haar collega’s voor een dag (of twee). Ik had me al sinds de zomer verheugd om bij EENMAAL te gaan eten maar een paar uur van te voren heb ik er eigenlijk helemaal geen zin meer in. Door de kou fietsen om in mijn eentje te gaan eten? Het is dan ook echt iets dat cultureel bepaald is. In Nederland is het wat minder gangbaar dan bijvoorbeeld in Parijs of New York, legt Marina uit die dit concept bedacht. Op de wc worden teksten op de muur geprojecteerd die het allemaal redelijk goed samenvatten: “Je kunt alles in een keer in je mond proppen. Je hoeft er geen rekening mee te houden of het een prettig gezicht is voor die tegenover je zit”, en, “het is soms verdomd moeilijk om naar mensen te luisteren. Wat fijn is het dan als een etentje niet een glijmiddel voor een gesprek is, maar gewoon een feestje van je ongemakkelijkheid.”

Om een beetje te ontdooien en op gang te komen begint het diner met een bruine rumcocktail. Om me heen zitten allerlei mensen. Sommigen zijn uit de buurt, maar er is ook een kok en een ander lijkt echt voor de stilte te komen en lijkt tussen de gangen wel te mediteren. Of is hij aan het bidden? Hij heeft in ieder geval zijn ogen dicht… Ook is er een cameraploeg voor Koffietijd (28 november allemaal kijken!) en een Duitse radiojournaliste met een oldschool casetterecorder.

EENMAAL

Dan krijg ik de eerste gang geserveerd, een scheermesje met een roggebroodje. Erna varkensbuik met pickle, rauwe kool en kastanje. Heerlijk! Een paar tafels verderop krijgt de meditatie jongen als eerste het hoofdgerecht geserveerd en iedereen kijkt toe hoe hij de eerst hap van zijn sous-vide eendeborst neemt. De aandacht is verder vooral gericht op het eten want elke hap krijgt meer aandacht. Dat is ook wat het bijzonder maakt voor Leslie Dronkers, de chef van vanavond. Hij vindt het vooral belangrijk dat mensen echt de tijd nemen om te eten en dat het niet iets vluchtigs is tussendoor. En Leslie heeft gelijk, want ook ik ben nooit op één plek tegelijkertijd en ben alsmaar aan het multitasken. Ook vanavond zie ik sommige gasten een boekje lezen (en eten) of via de iPhone contact zoeken met de buitenwereld (en eten). Melanie, mijn buurvrouw zit zelfs het halve diner 180 graden omgedraaid om gezellig met me te kletsen over haar gesluierde buurvrouw en haar huisdier; een 8 jaar oude vogelspin. Ik vermaak me prima en geniet van het onverwachte gezelschap en het heerlijke dessert, hazelnotenijs en chocolademousse.

EENMAAL

Het is dan wel de derde keer dat EENMAAL dit pop-up restaurant organiseert, het is de eerste keer dat het buiten winters is, en zonder verwarming is het improviseren in het eerste en enige eenpersoonsrestaurant ter wereld. Er zijn dekentjes maar trek vooral een warme trui aan als je van plan bent te gaan. Er zijn namelijk nog een paar plekken te reserveren, vandaag, vrijdag 22 november via reserveren@eenmaal.com. En anders moet je wachten op een volgende editie in Amsterdam of misschien wel Berlijn of elders. Marina is van plan om het concept ook buiten Nederland uit te rollen en een handboekje te maken hoe EENMAAL op te zetten.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *