Francesco: ‘Je buik blij, je hart blij’

Bella Storia

Bella Storia, de gemiddelde Amsterdammer fietst graag naar West voor de zelfgemaakte Ravioli van dit altijd drukke Italiaanse restaurant in de Bentinckstraat. In de trattoria naast het restaurant worden heerlijke pure Italiaanse producten verkocht, zoals ambachtelijke worst en biertjes die ik graag meeneem naar vrienden voor een middagje borrelen. Ik heb afgesproken met Francesco, een ‘echte Italiaan’ die met charmant accent trots vertelt over zijn restaurant, Sicilië en respect voor eten.

Echte passie, pure producten

Na twintig jaar in de bouw gewerkt te hebben, volgt Francesco zijn passie en gaat werken in een Italiaans restaurant in de Jordaan. Wanneer hij genoeg ervaring heeft opgedaan, besluit hij voor zichzelf te beginnen en opent met zijn broer Bella Storia in de Staatsliedenbuurt, waar hij woonde en een goed (Italiaans) restaurant miste. Francesco en z’n broer hebben de vroegere shoarmazaak en loodgietersgarage helemaal verbouwd en omgetoverd tot een huiselijk restaurant met veel glas in lood (zijn persoonlijke touch).

Hoewel Francesco het restaurant harder werken vindt dan de bouw, doet hij het met veel plezier en passie. Hij laat me de trattoria zien en vertelt dat hij alleen met kwalitatief goede en pure producten wil werken. ‘Alles wordt hier zelf gemaakt, we hebben zelfs een nieuwe meelmachine gekocht, zodat we zelf meel kunnen maken. Meel dat goed is voor het lichaam, geen genetisch gemanipuleerd spul.’ Franceco houdt een saucijs omhoog en vertelt: ‘Alle producten komen uit Italië en zijn ambachtelijk gemaakt. Je ziet het, het komt niet uit een fabriek. Het is echt lekker spul en ziet er niet uit; het is lelijk maar lekker!’.

Bella Storia

Zon en lucht tekort

Francesco voelt zich verantwoordelijk voor wat hij zijn klanten geeft. Hij kijkt bedenkelijk en zegt dat hij zich soms druk maakt over de mondialisering van eten. ‘Het is belangrijk dat mensen nadenken, waar komt het eten vandaan? Welke pesticiden worden er gebruikt? Wat voor mensen werken daar onder welke omstandigheden? Vaak wordt gewoon gekocht wat in de grote supermarkten ligt.’ Hij lacht weer wanneer hij zegt dat hij vindt dat producten, net zoals veel mensen, vaak contact met zon en lucht tekort komen.

Respect voor eten

Een Italiaan zonder passie voor eten is natuurlijk als een Nederlander zonder fiets. Terwijl hij druk z’n brood aan het kneden is vertelt hij over Sicilië. ‘In Italië is lekker eten heel erg belangrijk. Als we over business willen praten, moeten we eerst lekker eten, daarna kunnen we pas praten. Sicilië heeft een hele rijke grond en het groente en fruit heeft een lekkere smaak. Mijn opa en oma waren boeren. Ze hadden acht kinderen en in de oorlog moesten deze gevoed worden. Omdat er weinig eten was, aten ze wat het land ze te bieden had zoals olijven en sinaasappels. De grond heeft ze geholpen om te overleven. Van mijn opa en oma heb ik geleerd om respect voor moeder natuur te hebben, respect voor eten en om geen eten weg te gooien. Het respect voor eten komt dus eigenlijk van armoede. Ze hadden bijvoorbeeld geen geld om wijn te kopen, maar om de smaak toch te herinneren dronken ze water met azijn. Zo konden ze toch een beetje de smaak proeven. Deze dingen geven mij persoonlijk kippenvel, zo mooi!’

Francesco noemt eten heel poëtisch: ‘een manier om de overledenen te herinneren die nooit vergeten moeten worden.’ Hij herinnert zich nog goed dat zijn oma de laatste keer zelf brood maakte: ‘Alle zussen van oma kwamen bij elkaar, van die sterke kleine vrouwtjes met dikke armen. Het was een trieste dag, de aller laatste keer dat heerlijke zelfgemaakte brood. Daarna moest ze naar de supermarkt want ze werd te oud om het zelf te doen.’ Hij houdt één van de broden die hij net in de oven wil schuiven trots omhoog en lacht: ‘En nu ben ik zelf brood aan het maken!’

Bella Storia

Eten is leven

Wow, wat kan die man met passie over eten praten! ‘Eten is leven, smaak, het prikkelt alle zintuigen. Eten is het meest belangrijkste, het is gezond, het is een medicijn. Wanneer je gezonde voeding eet, voel je je goed.’

Thuis eet Francesco elke dag, zelfde tijd, samen met z’n gezin. Hij vindt het belangrijk dat z’n kinderen ook lekker eten en dat ze samen aan tafel genieten en praten over lekker eten. ‘Eten is samen, je kunt niet alleen genieten van lekkere champagne of mooie pasta. Je eet niet alleen, je eet samen. Het voorbereiden van eten is ook heel erg leuk. Eerst werken en dan genieten, genieten van het werken. Dit doe je samen met je vrienden, gezin, familie, eten doe je niet met je vijanden. Eten is samen genieten en blij zijn. Je wordt blij als je iets lekkers eet. Is je buik blij? Dan is je hart blij!’

Bella Storia

Francesco’s lievelingseten

Francesco’s lievelings eten is artisjok omdat het volgens hem op zoveel verschillende manieren heerlijk is, bijvoorbeeld rauw, gefrituurd of in de pan. Ook houdt hij erg van cactusvruchten en eet hij graag bloedsinaasappelen omdat die hem herinneren aan Sicilië: ‘Lekker een sinaasappel eten: even zitten, sinaasappel open, ogen dicht en genieten!’.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *