Geen pakjes met lapjes, maar koop een koe!

Koop een Koe

Dit is toch bucketlist materiaal? Tenminste één keer in je leven je eigen koe kopen. Wie denkt dat alleen je overgrootouders dit deden heeft het mis: samen met 29 anderen koop je op de website van koopeenkoe.nl de koe die op dat moment online (en in de stal bij de Lindenhoff) staat. Vervolgens krijg jij van deze koe een pakket van 7,5 kilo vlees, met onder andere tournedos, entrecotes, biefstukken en stooflappen. Bedenker van dit zogenoemde ‘crowdbutching’ concept is Yvo van Rijen.

Koop een Koe

Yvo is een man met een missie. Een missie om consumenten bewuster te laten eten en weer de smaak van vroeger te laten proeven. Iets dat hij ook al uitdroeg als manager bij de duurzame supermarkt Marqt en als oprichter van de Krat, waar je een krat gevuld met lokale groenten, fruit en vlees kan bestellen. En nu levert hij vlees zonder E-nummers, kleur-, geur- en smaakstoffen. Vlees in de puurste vorm, van een koe die je zelf hebt gekocht.

De koeien van koopeenkoe.nl staan bij boerderij Lindenhoff in Baambrugge. Een boerderij met dezelfde missie als Yvo. Wanneer 30 mensen een koe hebben gekocht op de website van koopeenkoe.nl, gaat deze van de Lindenhoff naar Jan Voordouw, de vaste slachter van Koop een Koe. Vervolgens wordt het vlees gerijpt zodat het ook na het invriezen zijn smaak behoudt, waarna de pakketten vol onder andere tournedos, entrecotes, riblappen en hamburgers worden samengesteld. Voor de echte liefhebber is het ook nog mogelijk om bijvoorbeeld de tong, lever en nieren erbij te bestellen.

Koop een Koe

Vlees zonder keurmerk

Het vlees is overigens niet biologisch en heeft geen keurmerk, maar dat is ook helemaal niet nodig. Je weet exact welke koe je gekocht hebt, waar deze vandaan komt, wat het te eten heeft gehad, waar het geslacht is en hoe lang het gerijpt is. Allemaal eigenschappen die ervoor zorgen dat je via koopeenkoe.nl kwaliteitsvlees met een goede smaak koopt, iets wat een keurmerk je niet kan garanderen.

Koop een Koe

Vleesschandalen doen ons weinig

Of Yvo iets kan veranderen aan de vleesschandalen van het afgelopen jaar en vriescellen waar vlees jaren ligt opgeslagen (check bijvoorbeeld deze Zembla uitzending) vraag hij zichzelf ook af: ‘Ik denk dat dit een speldenprik is voor de grootmachten van het vlees die de kwaliteit hebben uitgehold’. Iets waar we als consument eigenlijk zelf schuldig aan zijn, door vooral goedkoop te willen eten en er niet teveel geld aan uit willen geven. Onderzoek van Multiscope laat ook zien dat de vleesschandalen van het afgelopen jaar eigenlijk onze consumptie helemaal niet hebben beïnvloed.

Ondanks dat het zo gemakkelijk is om weer die supermarkt op de hoek binnen te lopen, ga ik in ieder geval proberen vaker iets verder te fietsen voor écht vlees. Of zorgen dat ik m’n diepvriesla leeg heb voor m’n eigen koe.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *