Hollandse Cider van Giel (en nu ook Guus)

Hollandse Cider van Giel (en nu ook Guus)

De echte reden waarom we zaterdag zo lang op het Kimchi Farm Festival bleven hangen, was de heerlijke Hollandse Cider van Andreas Giel (en nu ook Guus). Het begon met het herhaaldelijk halen van een glas, maar al snel stonden we met een fles in de hand te dansen op Michael Jackson. Andreas studeerde Bedrijfskunde en kreeg direct daarna de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een consultancy bedrijf waar hij zich bezig kon houden met overnames. Echter zag hij zichzelf niet elke dag in een Audi het bedrijventerrein op rijden. Na zich aangesloten te hebben bij de worstenmakers van Brandt & Levie, begon hij niet veel later met het produceren van cider. Het begon allemaal met een experiment in een vaatje van 20 liter. ‘Wat nou als het lekker is?’ vroegen zijn collega’s. Andreas besloot ervoor te gaan en plukte even later 1.000 kilo appels bij een verlaten boomgaard om hier 700 liter cider van te maken.

Omdat de cider van Andreas en Guus verdomde lekker is, zijn ze inmiddels flink aan de weg aan het timmeren. Momenteel maken ze ongeveer 1000 liter per jaar.

Het productieproces van Hollandse Cider is vergelijkbaar met die van champagne; er is nagisting op de fles, wat decoucheren genoemd wordt. De rauwe cider (anders dan appelsap die wordt gekookt) wordt ondersteboven bewaard zodat de gist in de hals van de fles terecht komt. Dit wordt vervolgens bevroren en verwijderd. Hierna moet de cider nog verder rijpen voordat hij klaar is om gedronken te worden. Dit proces duurt ongeveer 6 maanden. Andreas: ‘ Elke fles gaat 9 keer door mijn handen’.

Andreas vertelt waarom Guus er sinds kort bij is en de uitleg is simpel: ‘Hij weet veel van fruit, en ik van cider.’ De twee produceren de cider in Zeist en de appels komen uit de Betuwe, 100% Hollands fruit dus. Het geheim klinkt even simpel als dat het is. Andreas voegt toe: ‘Dat je van Nederlandse appels geen cider kunt maken is gelul. En dat vind ik mooi!’

Kijk ook eens op de website of op Facebook. Op 22 september organiseert MOES de tweede editie van het Cider Festival in Amsterdam met een beginners workshop. Opgeven hiervoor kan via info[at]ciderwinkel.nl.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *