Kerstrecept: Bresse kip met rozemarijn, citroen en krokante aardappeltjes

Kerstrecept met Bresse Kip

Voor mij draait het met kerst om drie dingen: familie, gezelligheid en vlees (of vis). Het liefst zo groot mogelijk want dit is immers de enige periode van het jaar dat je met je duurste mes een gigantisch stuk kwaliteitsvlees mag aansnijden zonder dan iemand daar raar van opkijkt.

Tegelijkertijd is het bereiden van een kerstdiner ook een uitdaging. Je moet namelijk een gerecht maken dat je a) nog nooit hebt gemaakt, b) dat je moet maken voor veel mensen, en last but not least waar je nog niet de finesse voor hebt ontwikkeld om deze met alle gemak te maken. Daarnaast kan het vinden van de juiste en kwaliteitsingrediënten lastig zijn. Alle amateurkoks (zoals wijzelf) zijn gedurende de kerstperiode op zoek naar het beste. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om kwaliteitsvlees (of vis) in jouw buurt te vinden na 15 december. Er is niets erger dan de buurtslager te bezoeken om vervolgens te horen dat het gewenste gevogelte of vlees niet meer leverbaar is.

Mijn tip: koop of reserveer je belangrijkste vlees- of visingrediënten nu en bewaar deze eventueel thuis in de vriezer tot een paar dagen voor de dag van het bereiden.

Hier volgt een kerstklassieker; een Bresse kip uit de oven. Dit recept is redelijk makkelijk om te maken en smaakt geweldig! Een Bresse kip is een kip zoals een kip hoort te zijn. Het is een eeuwenoud en bijzonder ras dat zijn naam te danken heeft aan de Bresse regio in Frankrijk. Om het ras zo puur mogelijk te houden gelden er strenge regels en alleen de hoenders die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, mogen onder deze naam verkocht worden. De Bresse is dan ook een beschermde merknaam en mag alleen Bresse heten als hij daadwerkelijk daar vandaan komt. En dit proef je terug want deze kip smaakt geweldig en is absoluut niet te vergelijken met een supermarktkip. Vanzelfsprekend zijn deze kippen ook duurder, ongeveer €10,- per kilo. Wij kochten onze kip op de Albert Cuijp markt in Amsterdam.

Kerstrecept met Bresse Kip

Recept: Bresse kip met rozemarijn, citroen en krokante aardappeltjes

 • Voorbereiding: 15 min
 • Kooktijd: ongeveer 1 uur en 15 minuten
 • Hoeveelheid: 4 personen
 • Speciale benodigdheden: Een grote ovenschaal met rooster

Wat heb je nodig?

 • 1,5 kilo aardappelen
 • 1 kip van ongeveer 1,5 kilo (Bresse, of een vergelijkbare kwaliteitskip)
 • 1 citroen
 • 1 eetlepel grof zeezout
 • 5 rozemarijntakjes
 • 1 bol knoflook
 • 2 el olijfolie

Stap 1: Het voorwerk

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de aardappelen in grote stukken (gehalveerd of in kwartjes) en kook deze vijf minuten in een pan met gezouten water. Eén theelepel zout is hiervoor voldoende. Giet het water af. Giet ondertussen de olijfolie in een grote ovenschaal en laat deze ongeveer vijf minuten opwarmen in de oven. Plaats de gekookte aardappelen in de ovenschaal – je hoort ze direct sissen- en plaats deze 20 minuten in de oven.

Kerstrecept met Bresse Kip

Stap 2: Plaats de kruiden onder de huid van de kip

Verwijder de schil van de citroen met een dunschiller en hak de schil zeer fijn. Meng deze met het zeezout. Plaats de kip op een snijplank, verwijder het touw waarmee de poten zijn vastgebonden en positioneer de kip zò dat dat de poten jouw richting op wijzen. Hier wordt het spannend want je moet met je handen onder het vel van de kip. Gebruik je vingers om de huid van de borst en dijen los te maken, zodat je hier de kruiden tussen kunt krijgen. Verdeel het mengsel van zout en citroenrasp hierin gelijkmatig, gevolgd door de verse rozemarijn – één takje per borst en één per bout. Gebruik een satéstokje om het losse vel weer op zijn plek te krijgen.

Kerstrecept met Bresse Kip

Kerstrecept met Bresse Kip

Kerstrecept met Bresse Kip

Kerstrecept met Bresse Kip

Stap 3: Laat de kip garen en bruin worden (in ± 60 minuten)

Haal de ovenschaal uit de oven en zorg dat de aardappelen los komen van de bodem om te voorkomen dat ze verder aanbakken. Positioneer de aardappelen zo dat ze precies onder de kip komen te liggen. Voeg wat verse rozemarijn en een bol knoflook toe. Plaats het rooster over de aardappelen (ik moest mijn rooster verhogen met espressokopjes) en plaats de kip – borstkant naar beneden – op het rooster. Plaats de ovenschaal met kip 20 minuten in de oven en draai de kip regelmatig om. Draai ook de aardappelen en meng deze met het kippenvocht. Doe de ovenschaal weer 20 minuten in de oven en herhaal het omdraaien van de kip en aardappelen. Doe de ovenschaal voor de laatste keer 20 minuten in de oven. Test of de kip gaar is door even te prikken in het stuk tussen de borst en de poot. Het vocht dat hier uitkomt moet helder zijn, want als het helder is dan is de kip gaar.

Kerstrecept met Bresse Kip

Kerstrecept met Bresse Kip

Kerstrecept met Bresse Kip

Stap 4: Laat de kip rusten en maak de aardappelen krokant

Verwijder de ovenschaal en plaats de kip op een snijplank. Doe aluminiumfolie over de kip om deze 20 minuten warm te houden en het vocht in de kip goed te verdelen. De aardappelen zijn gaar maar zacht en niet krokant. Doe deze nog een minuut of 15 á 20 in de oven zodat ze krokant worden.

Begin nu met de saus

 • 100 ml kippenbouillon (vers als het kan)
 • 50 ml room

Je kunt heel gemakkelijk een saus maken met het aangebakken kippenvocht uit de ovenschaal. Hiervoor moet je eerst het overtollige vet uit de ovenschaal verwijderen net zoals alle kruiden en grote en harde stukjes. Voeg vervolgens 50 milliliter kippenbouillon toe en plaats deze vijf minuten in de nog warme oven om het aangebakken vocht los te krijgen. Verwijder de ovenschaal en schraap alle bruine beetjes los met een pollepel. Schenk dan alles in een kleine pan en voeg de rest van de kippenbouillon toe. Kook deze 5 minuten in, of totdat deze dikker begint te worden en voeg daarna de room toe. Laat de saus inkoken tot het de juiste dikte bereikt heeft. Als de saus goed smaakt maar te dun is, gebruik dan een beetje maizena om deze dik genoeg te maken.

Serveren

Serveer de kerstkip in een mooie schaal met de aardappelen eromheen. Combineer met verse groenten zoals sperziebonen, een frisse salade en je favoriete wijn.

Kerstrecept met Bresse Kip

Kerstrecept met Bresse Kip

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *