Kerstrecept: Short ribs in rode wijnsaus

Ben je een liefhebber van stoofgerechten, ga dan voor de short ribs in rode wijnsaus deze Kerst. Short ribs zijn de spareribs van de koe, een vergeten stuk vlees waar vroeger veel bouillon en soepen van werden gemaakt. Het is goed gemarmerd (vettig) vlees en na 3 á 4 uur stoven heerlijk zacht en vol van smaak. Wanneer je het bij de Nederlandse slager haalt, vraag dan naar klapstuk met been want zo staat het beter bekend .. zo leerden wij. En, net als veel ander minder populair vlees, zoals bavette, is het voordelig. Maak de short ribs ‘s middags, zodat je het alleen nog hoeft op te warmen en je je aandacht kan schenken aan het maken van een lekkere aardappelpuree en natuurlijk je gasten!

Heb je trouwens onze Vlaamse stoof met bruin bier en mosterd al eens geprobeerd? Het is het (all time) meest gelezen en gewaardeerde recept op Where The Food Is. Succes gegarandeerd!

Wil je graag short ribs maken, maar twijfel je omdat er ook vegetariërs aan tafel schuiven? Geen stress. Kort geleden deelden we drie recepten voor vegetarische taartjes die heel geschikt zijn voor één persoon en die je ook nog eens goed voor kunt bereiden.

Short ribs in rode wijnsaus

Voorbereiding: 5 minuten

Kooktijd: 30 minuten

Oven tijd: 3 tot 4 uur

Speciale benodigdheden: oven, middelgrote ovenschaal, aluminiumfolie, diepe koekenpan, koekenpan

Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig?

Kerstrecept short rib

3 el olijfolie

4 vierkante stukken short rib (klapstuk met been)

2 stengels prei, in stukjes gehakt

1 grote peen, in stukjes gehakt

1 hele knoflookbol, gehalveerd

1 el volle eeltlepel tomatenpuree

1 fles rode Bordeaux, of een andere Europese supermarkt wijn

1 liter bouillon (kip of rund)

1 bakje van je favoriete champignons, gehalveerd

zout en versgemalen peper

verse platte peterselie, fijngehakt

Aan de slag!

Stap 1 – Braad het vlees

Kerstrecept short rib

Zet de oven alvast aan op 175 graden met de ovenschaal er in. De schaal moet goed op temperatuur komen.

Strooi wat zout en peper op het vlees en braad het vervolgens in een koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bruin de vierkante stukken vlees aan alle kanten.

Stap 2 – Voeg de groenten toe

Wanneer het vlees aan alle kanten bruin is, haal je het uit de pan. Short rib is (zeer) vettig vlees dus er zal wat olie in je pan zitten wat weggegooid mag worden. Doe vervolgens één eetlepel olijfolie in de pan, voeg de prei en de peentjes toe, laat deze voor 8 minuten garen totdat deze bijna gaar zijn. Doe vervolgens de twee halve knoflookstukken in de pan (met het zachte deel naar beneden) met de tomatenpuree en bak deze de laatste twee minuten mee.

Stap 3 – Blus af met rode wijn

Kerstrecept short rib

Kerstrecept short rib

Doe het vlees weer terug in de pan, blus het af met de hele fles rode wijn en schraap met een pollepel de aangebakken beetjes van de pan los. Ik gebruikte Italiaanse wijn maar het beste is om Franse wijn te nemen die vaak wat zuurder is, zoals een Bordeaux. Breng het geheel aan de kook en laat de helft van de wijn verdampen op een middelhoog vuur. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Stap 4 – Giet alles in de ovenschaal

Kerstrecept short rib

Kerstrecept short rib

Kerstrecept short rib

Haal de ovenschaal uit de oven en giet de inhoud over in de koekenpan. Voeg vervolgens een liter bouillon toe. Breng de ovenschaal op een laag vuur weer aan de kook en zet het vuur uit als het gaat koken. Het is belangrijk dat het vlees goed warm (bijna kooktemperatuur) de oven ingaat. Doe de folie over de schaal zodat het vocht niet te veel verdampt. Doe de schaal in de oven.

Stap 5 – Rustig garen

Laat alles rustig in de oven garen voor 3 tot 4 uur. Tip: De short rib is na anderhalf uur al zacht, maar vergis je niet want het is dan nog niet klaar omdat er nog veel vet in zit. Dit moet met tijd uit het vlees gebakken worden. Daarom moet het vlees nog langer doorgaren. Schep om het half uur een beetje saus over het vlees.

Stap 6 – Maak de saus

Kerstrecept short rib

Kerstrecept short rib

Haal de ovenschaal uit de oven, haal de vier stukken short rib er uit en leg deze apart. Giet de saus door een vergiet in een kom en druk de groente en knoflook aan met een pollepel zodat alle sappen in de kom terecht komen.

Kerstrecept short rib

Kerstrecept short rib

Laat de saus vervolgens een paar minuten rusten zodat het vet een bovenlaag vormt. Probeer zoveel mogelijk vet uit de saus te halen met een lepel. Ik heb zelf de vetscheider van OXO gebruikt…fancy fancy :-)

Kerstrecept short rib

Snijd de bot stukjes er af en gooi deze weg. Giet de saus uit de kom in de diepe koekenpan, doe de stukken vlees er in en laat de saus langzaam op een middelhoog vuur inkoken. Het eindresultaat moet een dikke glimmende ‘glaze’ vormen.

Stap 7 – Bak de champignons

Bak de champignons in 4 tot 5 minuten bruin in een koekenpan in een eetlepel olijfolie. Gebruik deze samen met de verse peterselie voor de finishing touch.

Serveer!

Short ribs kunnen met van alles gegeten worden maar aardappelpuree blijft het lekkerst. Geniet!

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *