De kimchi pannenkoek (Kimchi Jun) is één van de populairste Koreaanse pannenkoeken. Het gerecht is (zeer) eenvoudig om te maken en ook erg lekker. Als je zelf je kimchi wil maken, check dan ons recept voor kimchi nappa cabbage (Chinese kool).
De Koreaanse pannenkoek wordt, anders dan Nederlandse of Amerikaanse pannenkoeken, hartig en vrij pittig gegeten. Denk dus bij de smaak van deze kimchi pannenkoek aan umami en pittig. Hoe pittig je je pannenkoeken maakt, ligt aan de pittigheid van je kimchi en natuurlijk de hoeveelheid van de kimchi(vocht) dat je toevoegt. Ook kun je in de dipsaus de Koreaanse chili weglaten.
In het basisrecept voor pannenkoek is kikkererwtenmeel gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook ander soort meel gebruiken.
Eet de kimchi pannenkoek als lunch- of bijgerecht. Ook is het een super borrelhap of snack. Drink er een IPA bij.
Kimchi pannenkoek met tijgergarnalen
Voorbereiding: 15 min + tijd om te marineren (45 min. totaal)
Kooktijd: circa 5 minuten
Hoeveelheid: 4-6 personen lunch- of bijgerecht
Wat heb je nodig?
1 cup (230 gram) kimchi, gesneden
3 el kimchisap
1 cup (145g) kikkererwtenmeel, gezeefd
1½ cups (375ml) water
2 el extra virgin olive oil
½ tl zeezout flakes
6-8 middelgrote tijgergarnalen, vers of bevroren (laat de tijgergarnalen weg voor een vegetarische optie)
2 el soja saus
1 tl verse gember, geraspt of vermalen in een vijzel
een handje Koreaanse chives of lente-uitjes, dun gesneden in de lengte
een handje verse koriander
½ tl zwarte sesamzaadjes (ook wel nigella zaad genoemd)
olie, om te bakken
dipsaus (recept volgt)
Aan de slag!
Voor de pannenkoekjes basis: doe de meel, water, olie en zout in een kom en meng het goed door elkaar. Dek af met vershoudfolie en laat het ongeveer een half uur staan op kamertemperatuur.
Voeg de gesneden kimchi, het kimchi sap en de helft van de Koreaanse chives toe aan het beslag en roer het goed door. Laat het geheel zo’n 10 minuten staan.
Mix de sojasaus met de gember en marineer hier de garnalen in, voor ongeveer 5 minuten.
Verwarm 1-2 el olie in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Wanneer de pan flink warm is, voeg je het beslag toe. Zorg dat het beslag gelijkmatig verdeeld wordt in de pan.
Voeg de tijgergarnalen aan de pannenkoek en druk ze zachtjes in het beslag. Bak het geheel zo’n 2 minuten en draai het voorzichtig om zodat de andere kant nog circa 1 minuut in de pan bakt totdat het gaar is. De kimchi pannenkoek is nu klaar om te serveren. Maak het gerecht af door de overgbleven helft Koreaanse chives, koriander en zwarte sesamzaadjes toe te voegen. Dip de pannenkoek in de saus.
Dipsaus
1 lente-uitje of Koreaanse chive, dun gesneden
2 el sojasaus of tamari
1 el rijstwijnazijn
1/2 tl sesamolie
1/2 tl suiker of honing, optioneel
1/2-1 tl Koreaanse chili flakes, naar smaak
1/2 tl geroosterde sesamzaadjes