Less is more: Vin naturel

Natuurwijn of vin naturel neemt wereldwijd sterk toe in populariteit. Het jarenlange gesjoemel met wijn, het gebruik van pesticiden en grote hoeveelheden sulfiet heeft een tegenbeweging op gang gebracht. Ook bij de wijnboeren zelf groeit de belangstelling, al blijft vin naturel een niche markt. Ik dook in de wereld van de natuurlijke wijnen, sprak met een nieuwe generatie producenten en importeurs, wat smaakte naar meer.

Wat is vin naturel?

Er bestaat geen officiële definitie van wat natuurwijn of vin naturel is. De omschrijving: ‘wijn gemaakt van druiven, zonder enige chemische toevoeging en met minimaal of geen sulfiet’ komt heel goed in de richting. Ook is er nog geen officieel keurmerk, wel wordt daar aan gewerkt. Nu wordt er gewerkt volgens onderlinge afspraken tussen producenten, zoals verplicht biologisch produceren en waarbij sulfiet helemaal niet is toegestaan. Een hele goede en volledige uitleg vond ik op Vinoblesse.

Floor van YanFlorijn legt uit; “Natuurwijn wordt gemaakt van uitsluitend druiven die zijn gegroeid in een wijngaard waar geen chemische middelen zoals pesticiden worden gebruikt. Ook worden ze met de hand geplukt en gebeurt de gisting spontaan.”

less is more vin naturel

Druivenjager Dido vertelt: “Zo natuurlijk mogelijk produceren, daar gaat het om. Dus geen gebruik van pompen, maar de natuur en dus ook de zwaartekracht z’n werk laten doen. De wijn echt met rust laten, geen enkele toevoegingen doen.”

Blije Wijnen zegt; “Een natuurwijn is een levend product en dat maakt het ook zo spannend! Omdat er geen sulfiet wordt toegevoegd is het wel belangrijk de wijnen op een constante temperatuur te bewaren. Zo rond de 14 tot 18 graden is ideaal.”

GlouGlou

Vorig jaar mei begonnen vrienden Paul en Auke hun wijnbar in de Tweede van der Helststraat in Amsterdam. Het zonnige hoekterras, de vin naturel en de altijd persoonlijke aandacht en advies maakten GlouGlou gelijk een favoriet. Harold Hamersma noemde het zelfs een ‘bedevaartsoort voor natuurwijnliefhebbers’ en beoordeelde GlouGlou als beste in de wijnterrastest van het Parool van 2016.

Drinking the finest wines with Mr. Hamersma. #hamersma @harold_hamersma #glouglou #winelover #parool #winetasting

A photo posted by Mr. Jasper ???? (@jasper_krijger) on

“Hoewel de witte wijn volgens Hamersma een tikje troebel is in het glas, is hij stralend in de mond. De rode wijn uit Spanje is volgens de wijnrecensent ‘eerlijk, puur, natuur’, de rosé ‘stoer en nergens zwaan-kleef-aan-snoepjesfruit’.

De rode wijn die Hamersma beschrijft, is Le Naturel en staat in de top vijf iets verderop in dit artikel.

Sindsdien proefden we op veel meer plekken vin naturel, zoals restaurant Choux en op de Rotterdamse oogstmarkt is Blije Wijnen vaste prik.

Druivenjagers

Dido en Jurriaan reizen al een aantal jaar de wereld over, van wijngaard tot wijngaard, om wijn te maken. Dit doen ze een keer per jaar op het Noordelijk halfrond en een keer per jaar op het Zuidelijk halfrond. Via Skype sprak ik de Druivenjagers, die op dat moment in Chile zijn, voor het eerst over hun passie en hun droom: een eigen wijngaard.

Cleaning 100 year old amforas, ready to be filled with wine! #merlot #concadebarbera #naturalwines #nosulphites

A photo posted by The Grape Hunters (@grapehunters) on

In Zuid-Afrika kwam Dido voor het eerst in aanraking met wijn maken op een natuurlijke manier en schreef haar scriptie over de nieuwe wijnbeweging in Zuid Afrika: the Swartland Independent Producers.

“De wijngaard is zó mooi, de wortels gaan zó diep. Ik leerde er naar de wijngaard luisteren.” Inmiddels hebben de Druivenjagers level 2 en level 3 van de wijnopleiding WSET afgerond. Dido is dit jaar begonnen met level 4, beter bekend als de Diploma Course.

Dido en Jurriaan maken in Spanje hun eerste wijn: Ramses, die bestaat uit grenache en carignan druiven. Inmiddels is Ramses I bijna helemaal uitverkocht. Ramses II is op dit moment in Chili, in 3 barriques (ongeveer 1000 flessen). In mei zal dat gebotteld en meegenomen worden naar Nederland. Op social media kun je de ontwikkelingen in de gaten houden. Het plan is om Ramses III in Zuid Afrika te maken, Ramses IV in Australië en Ramses V in Noord-Amerika. Door ze te verkopen financiëren Dido en Jurriaan weer een reis naar de volgende bestemming, met als einddoel een eigen wijngaard.

Vijf favorieten

Yannick en Floor van YanFlorijn, wijnimporteurs en eigenaars van De Kefir Fabriek, selecteerden speciaal voor Where The Food Is vier natuurwijnen en één alcoholvrij alternatief, een kefir gemaakt in de traditie van de vin naturel. Om van te genieten thuis, misschien wel met de Kerst? Of, wanneer je bij GlouGlou bent en niet kunt kiezen.

Pét-nat kefir

De Kefir Fabriek, Amsterdam (Nederland)
Het ideale feestdrankje om de alcoholconsumptie van de maand december een klein beetje te beperken, zonder dat je het door hebt. Een frisse bubbel met subtiele fruitsmaken en een interessante complexiteit door de fermentatie. Zonder alcohol en arm aan suiker.
Te koop voor €3,75 bij De Kefir Fabriek in Amsterdam Oost of te drinken bij onder meer de Gys restaurants, restaurants Syr en Vaartsche Rijn in Utrecht, bij restaurant Lux in Rotterdam en bij Hoftuin en restaurants As, Jacobsz en Wink in Amsterdam.

less is more vin naturel

less is more vin naturel

Blanc de Blancs Brut Nature

Clos lentiscus, Penedès (Spanje)
Naar onze bescheiden mening de lekkerste bubbel die er is: in deze wijn ruik je de weelde aan verse kruiden en bloemen als tijm, rozemarijn, venkel en lavendel die groeien tussen de druivenranken. In de smaak fris, fruitig met een eindeloze diepgang. Heel lekker om te drinken als aperitief, maar door de krachtige structuur ook goed te combineren met gekruide en frisse gerechten.
Voor €20,- te koop bij YanFlorijn Wijn of te drinken bij restaurant Wink in Amsterdam.

less is more vin naturel

Générosité (2014)

Château Feely, Bergerac (Frankrijk)
Echt een witte wijn voor speciale dagen: zijdezacht op je tong en weelderige smaken van verse appelmoes, tikje rokerigheid en licht ziltig. Misschien dat je er een hintje van Islay Whisky in ontdekt. Door de perfect balans tussen vol en fris, met verfijnde zuren en een licht bittertje, is de wijn zeer breed inzetbaar; als begeleider van groenten, romige sausjes, gerechten met kaas, quiche en wat niet!
Voor €16,50 te koop bij YanFlorijn Wijn of te drinken bij restaurant Wink in Amsterdam.

Le Naturel (2015)

Bodegas Aroa, Navarra (Spanje)
Met deze wijn maak je al je gasten blij: Le Naturel is een wijn voor iedereen en met tegelijkertijd een compleet eigen, speciaal karakter. Het is een volle wijn die smaakt naar supersappig rijp fruit en tegelijkertijd heel fris is. Deze wijn kun je goed combineren met gegrilde groenten, sudder- en geroosterde gerechten en friszure sauzen.
Voor €8,5,- te koop bij YanFlorijn Wijn of te drinken bij onder meer natuurwijnbar GlouGlou, de Gys restaurants, Hoftuin en Meatless District.

Faust 1.0 (2010)

Finca Parera, Penedès (Spanje)
Een klassieke wijn, vol en houtgerijpt, maar toch springlevend. En dat voor een wijn uit 2010! Ondanks dat dit misschien de laatste wijn van de avond zal zijn, zul je hiervan niet inzakken, maar juist weer energie krijgen. Lekker bij stevige gerechten, geroosterd en gegrilde, of bij een kaasplankje.
Voor €18,- te koop bij YanFlorijn Wijn of te drinken bij onder meer bij GlouGlou, restaurant Jacobsz en restaurant Wink.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *