Libanese lamsgehaktballetjes in tomatensaus

Libanese lamsgehaktballetjes

Dit gerecht is een absolute hit! Het is simpel om te maken en ongelofelijk lekker, en je vrienden of familie zullen je kookkunsten nooit meer in twijfel trekken. Met dit gerecht maak je iedereen blij (inclusief kinderen) en dus krijgt het een eervolle vermelding op WTFI.

De basis van dit recept komt uit het bijna 2 kilo wegende kookboek The Lebanese Kitchen. Het boek bevat ruim 500 authentieke en moderne Libanese recepten. Houd je van Yotam Ottolenghi, dan is dit zeker een aanrader. Ik heb het recept iets aangepast, minder knoflook gebruikt en rode peper toegevoegd.

Libanese Lamsgehaktballetjes in Tomatensaus recept

  • Voorbereiding: 15 min
  • Kooktijd: ongeveer 40 – 50 min
  • Hoeveelheid: 4 personen (18 – 20 balletjes)
  • Speciale benodigdheden: braadpan, koekenpan

Wat heb je nodig?

Libanese gehaktballetjes

Voor de gehaktballen

  • 400 gram lamsgehakt
  • 1 ui (zeer fijn gehakt of geraspt)
  • 4 el paneermeel
  • 1 knoflookteentje (zeer fijn gehakt)
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper

Voor de tomatensaus

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui (gehakt)
  • 1 knoflookteentje (gehakt)
  • ½ rode peper (gehakt)
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes (vers of gedroogd)
  • 1 blik tomaat in blokjes (400 gram)
  • 2 el tomatenpuree (1 klein blikje)
  • 250 ml kippen- of groentenbouillion (gemaakt met een half bouillonblokje)
  • ½ tl suiker
  • ½ tl zout (of naar smaak)
  • ½ tl versgemalen zwarte peper (of naar smaak)
  • Verse peterselie (gehakt)

Bereiden

Stap 1

Vermeng alle ingrediënten voor het lamsgehakt in een kom en kneed alles tot een geheel. Draai hier balletjes van ter grootte van een walnoot.

Libanese lamsgehaktballetjes

Libanese lamsgehaktballetjes

Stap 2

Braad de balletjes met een klein beetje olijfolie in een hete koekenpan mooi bruin, ongeveer 4 minuten per kant.

Libanese lamsgehaktballetjes

Stap 3

Bak de uien en de rode peper in een braadpan tot ze zacht en lichtbruin zijn. Dit doe je op een medium hoog vuur en duurt ongeveer 7 minuten. Voeg de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee. Voeg daarna de balletjes toe en roer alles voorzichtig door elkaar heen. Je wil de balletjes heel houden.

Libanese lamsgehaktballetjes

Libanese lamsgehaktballetjes

Stap 4

Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, suiker en bouillon toe en roer alles voorzichtig door elkaar. Breng dit aan de kook en zet wanneer het kookt het vuur direct laag. Voeg de verse kruiden (tijm en laurierblad) toe en laat 40 minuten zonder deksel pruttelen.

Libanese lamsgehaktballetjes

Na 40 minuten ziet dit er ongeveer zo uit:

Libanese Lamsgehaktballetjes

Stap 5

Verwijder de tijm en laurierbladeren uit de saus en garneer met verse peterselie. Deze balletjes zijn geweldig met witte basmati rijst en een frisse groene salade. Eet smakelijk!

Libanese Lamsgehaktballetjes

Deel dit artikel:
Pin It

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *