Maak je eigen Lamscurry – Step by Step

Lamscurry

Hier volgt een recept voor een must eat; de lamscurry. Mijn smaak voor curries is ontwikkeld tijdens mijn stagetijd in Kaapstad, waar ik vaak te gast was bij een Cape Malay eetcafé waar je voor 5 Rand (50 cent) kon genieten van een vol bord curry.

Eenmaal terug in Nederland begon de zoektocht om een soortgelijke curry zelf te kunnen maken. Dit heeft veel tijd en moeite gekost en resulteerde veelal in mislukte ‘net niet’ curries. Daarnaast zijn er talloze recepten op internet te vinden die, afhankelijk van het land van afkomst, enorm kunnen verschillen.

Na enige tijd experimenteren is het gelukt. Ik heb met succes een curry kunnen maken, met invloeden van de milde en zoetere Cape Malay curry en de kruidige Pakistaanse variant. In de wereld van curries is dit niet de curry, maar een curry. Verwacht een authentieke en kruidige smaak maar zonder toevoegingen van (kokos)melk of yoghurt zoals we veel in Nederland gewend zijn. Voel je vrij om hier zelf ook mee te experimenteren door extra ingrediënten toe te voegen. Maak er vooral iets van dat jij lekker vindt!

Lamscurry recept

  • Voorbereiding: 10 min
  • Kooktijd: ongeveer 1u 15 min
  • Hoeveelheid: 4 personen
  • Speciale benodigdheden: braadpan met deksel, koekenpan

Lamscurry

Wat heb je nodig?

Verse ingrediënten

  • 600 gram lamsvlees (schouder met bot, in grote stukken gesneden)
  • Olijfolie
  • 2 uien (grof gehakt)
  • 1 groene peper (fijngehakt, rode peper kan ook)
  • 1 gember (ter grote van je duim, zonder schil, fijngehakt)
  • 4 knoflookteentjes (fijngehakt)
  • 2 tomaten (geraspt, gooi het velletje weg)
  • 500-750ml kippenbouillon
  • 3 aardappelen (geschild en gehalveerd)

Kruiden

  • 1el Hindoestaanse masala (verkrijgbaar bij iedere toko)
  • 1tl gemalen koriander poeder
  • 1tl gemalen komijn
  • 1tl gemalen kurkuma (voor de kleur)
  • 1tl zout
  • 1tl versgemalen zwarte peper
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kardemomzaden
  • 3 kruidnagels

Bereiden

Stap 1

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op een hoog vuur. Braad hier het lamsvlees aan tot het een mooie bruine kleur krijgt. Ongeveer 5 minuten per kant.

Lamscurry

Stap 2

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan op een medium hoog vuur. Voeg de uien toe en bak deze tot ze zacht zijn geworden (5 min). Als ze bruin en krokant worden staat het vuur te hoog. Voeg dan de gember en groene peper toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee. Voeg als laatste de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee.

Lamscurry

Stap 3

Doe het lamsvlees in de braadpan en roer alles door elkaar. Voeg de gepureerde tomaten en de bouillon toe. Probeer het vlees niet onder te dompelen.

Tip: Veel van de smaak en aroma zit nog in de koekenpan. Verhit de koekenpan en blus met een beetje bouillon af en voeg het vocht toe aan de braadpan.

Lamscurry

Lamscurry

Lamscurry

Stap 4

Voeg alle kruiden toe, roer alles door elkaar en breng op hoog vuur even aan de kook. Zodra het begint te koken, doe je het vuur laag, en laat je alles ongeveer 45 min sudderen tot het vlees zacht is. Probeer af en toe te roeren zodat het niet aanbakt. Is het vlees nog niet zacht? Langer laten sudderen. Dit is mede afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.

Tip: Het is een goed idee om in dit stadium je keuken volledig af te sluiten van je woonruimte. Handig om hier je keukenramen of balkondeur volledig open te doen. Gebruik nooit een afzuigkap met dit gerecht want de geur van de curry komt in het filter te zitten en die krijg je er nooit meer uit.

Lamscurry

Lamscurry

Na 45 minuten koken ziet het er ongeveer zo uit:

Lamscurry

Stap 5

Voeg de aardappelen toe en laat de curry weer heel even tot aan het kookpunt komen en doe het vuur weer laag. Laat het circa 20 min sudderen met deksel tot de aardappelen gaar zijn.

Lamscurry

Stap 6

Zodra de aardappelen zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen is de curry bijna klaar. Nu moet je zorgen dat de consistentie en smaak goed zijn. Als je geluk hebt is de consistentie perfect, maar ervaring leert dat dit vaak niet het geval is.

Om die perfecte consistentie te krijgen, kun je een aantal dingen proberen;

  • Als de curry te dun is en niet krachtig genoeg van smaak kun je het vlees en de aardappelen uit de pan halen en apart leggen en de curry laten inkoken totdat deze de juiste dikte bereikt heeft.
  • Bij een te dunne saus met de juiste smaak kun je maïzena gebruiken. Ik heb een stuk aardappel uit de curry fijn geraspt en deze door de curry gemengd. Laat dit een paar minuten meekoken.
  • Bij een te dikke curry – als je de curry te hard gekookt hebt- kun je extra kippenbouillon toevoegen.

Lamscurry

Stap 7

Serveren! Curry is lekker met Naan (Indiaas plat brood) of witte basmati rijst met een beetje verse koriander. Een frisse groene salade met een wat zure dressing (op azijn- of citroenbasis) is ook een aanrader!

Lamscurry

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *