Mercado da Ribeira: de Foodhallen van Lissabon

Mercado da Ribeira

Sinds vorige week is eindelijk bekend wat er allemaal te vinden zal zijn in de Amsterdamse Foodhallen die ergens in oktober of of november zullen openen. We kunnen niet wachten, dus bezochten we in Lissabon alvast de Mercado da Ribeira. Deze food hall in het centrum van Lissabon waar vroeger een markt met onder andere veel verse vis was, opende in mei 2014 (weer) haar deuren.

Time Out (onder andere van het magazine met de beste tips per stad) stak vijf miljoen in de verbouwing met als doel de Lissabon-versie van dit magazine tot leven te wekken in één grote hal. Qua eten is dat in ieder geval goed gelukt. Gevuld met 30 verschillende ondernemers met allemaal een eigen verhaal, kan je in Mercado da Ribeira terecht voor vanalles: van sandwiches tot steak tartare en sushi tot pata negra. En dat is ook gelijk het mooie van een food hall. Ben je met je vrienden en heb je allemaal zin in iets anders? Met je wijntje of biertje loop je met een lege maag langs alle keukens en uiteindelijk kom je allemaal samen met de verschillende bordjes die je gescoord hebt.

Mercado da Ribeira

De Foodhallen in Amsterdam werden al eerder vergeleken met bijvoorbeeld de Chelsea Market in New York en de Mercado de San Miguel in Madrid, maar volgens mij is de Mercado da Ribeira ook een perfect voorbeeld van wat we kunnen verwachten in Amsterdam.

Honorato Hamburgueres Artesanais

In de Mercado da Ribeira vind je bijvoorbeeld Honorato Hamburgueres Artesanais. Gourmet burgers die te verkrijgen zijn bij één van de vijf vestigingen in Lissabon, en dus sinds kort ook in de Mercado da Ribeira. Gelukkig hoef je niet per se naar Lissabon, want in de Amsterdamse Foodhallen komt The Butcher met hun Aberdeen Angus beefburgers.

O Prego da Peixaria

Een food hall is natuurlijk niet compleet zonder een goede sandwich. In Portugal zijn ze gek op de prego: een beef sandwich, vaak met lekkere ordinaire mosterd. O Prego da Peixaria heeft deze sandwich opnieuw uitgevonden en serveert ze bijvoorbeeld met basilicum mayonaise, cheddar en pancetta (de Yuppie) of kaas van de Azoren, ui, prei en ijsbergsla (de Dandy).

Gelukkig hebben wij in Amsterdam onze eigen klassiekers. Zo vind je straks in de foodhallen de L’Entrecôte Mobile met hun steak sandwich en Jord Althuizen en Marcus Polman onder de naam The Rough Kitchen met onder andere hun bekende pulled pork sandwich.

Ook de chefs van toprestaurants in Lissabon zijn goed vertegenwoordigd in Mercado da Ribeira. Zo vind je er Henrique sa Pessoa (ook wel de Jamie Oliver van Portugal door zijn show op nationale TV) en Alexandre Silva (bekend van de Portugese variant van Top Chef). Zij serveren bijvoorbeeld tartaar van zeebaars met avocado en mango, of suckling pig met puree van zoete aardappel. Allemaal voor minder dan 10 euro per gerecht!

Mercado da Ribeira

Chefs die je in de Foodhallen terug zult vinden (of in ieder geval hun gerechten) zijn Richard van Oostenbrugge en Robert Kranenborg. Onder de naam Le Big Fish zullen zij vissoep gaan serveren.

Al honger? Naast The Butcher, Le Big Fish, L’Entrecôte Mobile en The Rough Kitchen ga je vanaf november nog veel meer vinden in de Foodhallen. In willekeurige volgorde: culinaire bitterballen van De Ballenbar, hotdogs van Bulls and Dogs, sushi van Friska, pizza’s van Pink Flamingo, Mumbai streetfood van Shirkhan, kaas van Caulils, vietnamese hapjes van VietView, ambachtelijke broden van BBROOD, vegetarische hapjes van Green Brothers, temaki sushi rolls van Meneer Temaki, humus en verschillende soorten falafel van Maza, spaanse delicatessen bij Jabugo Bar Iberico, Nieuw-Zeelandse/Australische pie van Wild Moa Pies en frozen yoghurt van het internationale merk Yogen Früz.

We can’t wait!

Deel dit artikel:
Pin It

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.