Pools comfort food: pierogi dumplings

pierogi dumplings

Poolse dumplings (pierogi) zijn het ultieme comfort food. Pierogi dumplings zijn enigszins vergelijkbaar met ravioli, maar zijn groter en halvemaanvormig. Ook is de bereidingswijze anders en worden dumplings traditioneel gevuld met ingrediënten als zuurkool, aardappel, kaas of paddestoelen. Pierogi worden meestal met kerst gegeten maar waarom zou je zoiets lekkers niet vaker kunnen eten? Sonia en haar moeder Slawomira introduceerden pierogi recent in Amsterdam en vertelden mij over hun droom een winkel te openen.

poolse pierogi

Verliefd op Amsterdam

Sonia woont inmiddels zo’n zeven jaar in Nederland. Na een studie in Tilburg en Amsterdam, werkt zij nu als online marketeer bij Elsevier. Afgelopen zomer bezocht Slawomira haar dochter en is, nadat zij verliefd werd op Amsterdam, niet meer teruggegaan naar Polen. Slawomira werkte ruim 20 jaar in het verzekering- en bankwezen en was toe aan een verandering; ‘Food is universeel. Het zijn de kleine dingen die geluk brengen en het leven mooi maken.’

Vers boven alles

In Amsterdam wordt Slawomira geïnspireerd door de ondernemende jonge mensen, hippe winkels en de diverse (eet)cultuur.’Ik wilde ook wat doen, ondernemen. Ik ben begonnen met een idee om verse sappen te verkopen maar dat bleek niet zo origineel. Toen ik hoorde dat er nergens vers Pools eten te krijgen was, was het makkelijk. We gaan verse pierogi naar Amsterdam brengen’.

poolse pierogi
poolse pierogi

Waarom pierogi?

‘Allereerst zijn pierogi dumplings waanzinnig lekker’, vertelt Sonia. Pierogi worden, traditioneel, vooral tijdens eerste kerstdag gegeten. Er wordt dan geen vlees gegeten en de dumplings worden vaak met paddestoelen gevuld. De Poolse dumplings zijn een populair comfort food waar je soms een heel jaar naar uitkijkt.’En, waarom zou je eigenlijk niet het hele jaar door kunnen genieten van deze heerlijke dumplings?’, zegt Slawomira.

pierogi dumplings

Volgens familierecept

‘Nu kun je in Amsterdam alleen bevroren pierogi in een (Poolse) supermarkt kopen en dat is jammer want de smaak van verse dumplings is echt heel anders’, vertelt Sonia. Sonia en Slawomira vinden dat iedereen toegang zou moeten hebben tot verse pierogi. Op die manier kunnen mensen kennis maken met de eerlijke Poolse keuken. ‘Nu mensen in het Westen meer open staan voor Oost Europa en het imago uit de Sovjet tijd is verdwenen, is er ook geen reden meer om ons te schamen voor de Poolse keuken.’ Sonia maakt het deeg voor de pierogi volgens een familierecept; ‘Ik ben daar trots op’.

Het deegrecept ze van haar oma: ‘Er stond niks opgeschreven op papier en alles wat leerde ik door te kijken, vragen en doen. Als ik haar vroeg naar een bepaalde hoeveelheid kreeg ik soms de reactie: Google it, haha’.

poolse pierogi
poolse pierogi

Wat maakt pierogi dumplings anders?

In Polen vindt je overal pierogi restaurants, waar je soms wel tientallen verschillende soorten kunt eten. In het westen van Polen, waar Sonia en haar moeder vandaan komen, is dat weer heel anders dan in het oosten waar bijvoorbeeld vaak lamsvlees als ingrediënt wordt gebruikt.

We weten dat dumplings niet alleen uit Azië komen. Eerder deelden we al een recept om zelf Afghaanse mantu dumplings te maken. ‘Pierogi zijn, naast sommige ingrediënten, vooral anders omdat we het deeg anders maken, het is heel zacht’, legt Sonia uit. ‘Ook gebruiken we geen ei, en we koken de dumplings in water. We stomen het niet.’ Het vouwen van de dumplings geeft pierogi hun eigen uiterlijk. Elke dumpling (smaak) heeft een eigen kenmerk zodat je kan herkennen wat voor vulling er in zit.

poolse pierogi
pierogi dumplings

Nu is het tijd voor een echte winkel

‘De eerste markt waar we de pierogi verkochten was de Pekmarkt in Amsterdam Noord. Nu staan we eigenlijk altijd op de Neighbourfood Market en soms op de Sunday Market’, vertelt Sonia. Na een aantal succesvolle pop-up op het Westergasterrein zijn we aan het kijken naar een winkelruimte.’ Net zoals Sir Hummus in de Pijp zoeken Sonia en Slawomira een kleine winkelruimte waar alle pierogi uitgestald kunnen worden zoals bij een traiteur. De winkel moet een plek worden om wat lekkers mee te nemen voor thuis. Ook moet er de gelegenheid zijn om het daar op te eten.

Tot die tijd kun je de Poolse pierogi van Sonia en Slawomira proeven op de Neighbourfood market (eerstvolgende op 23 & 24 april), tijdens pop-ups of laten bezorgen.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *