Restaurant Day in Nederland: waar moet je naartoe?

Restaurant Day

Komende zondag is het weer zover: Restaurant day. Voor wie het nog niet kent; Restaurant Day is een dag waarop iedereen voor een dag een restaurant, cafe of bar kan openen waar je maar wilt. Het is een aantal jaren geleden begonnen in Finland en vindt inmiddels vier keer per jaar plaats in ongeveer vijftig landen. Wij zijn één van die vijftig gelukkige landen, en vorig jaar maakten we zelf onze eerste Restaurant Day mee bij Pig in the Pijp, het restaurant van chef Furio in zijn eigen huis aan de Ceintuurbaan in Amsterdam.

Afgelopen februari hadden we zelf het idee om met een klein ‘Where The Food is’ restaurant deel te nemen. Nadat we met Furio spraken werd dit idee al snel groter, en uiteindelijk stonden we in de soon-to-be brewpub van de mannen van Oedipus Brewing een vier-gangen diner (gepaard met bier natuurlijk) te serveren voor ongeveer 35 mensen.

Deze editie gaan we weer lekker genieten van het eten van anderen en aanschuiven bij de mooiste restaurants-for-a-day in de buurt. Wil jij dit ook? Ik heb voor het gemak een paar toffe initiatieven in Nederland voor je op een rij gezet:

Keuken van het Ongewenste Dier

Een ongewenst diner in Amsterdam

Een paar maanden terug spraken we met Rob en Nicolle van de Keuken van het Ongewenste Dier. Toen Rob in contact kwam met een Schipholjager en van hem een neergeschoten gans meekreeg, zat hij vol vragen. ‘Waar gaan die ganzen naartoe? Wat gebeurt er met die beesten? Waarom eten we het niet?’ Zo onstond het idee voor de Keuken van het Ongewenste dier, en inmiddels reizen ze heel Nederland door. Op de menukaart staan naast de kroket van Schipholgans ook onder andere de My Little Pony burger en ragout van muskusrat.

Tijdens deze Restaurant Day pakken ze het net wat anders aan en serveren ze een heus driegangen menu met hulp van chef-kok Ben Draaijer. Op het menu kan vanalles staan, zolang het maar ‘ongewenst’ is. Denk aan ganzepoten van wilde schipholganzen, rivierkreeft uit de Amsterdamse grachten of konijn uit de duinen. Wil jij dit meemaken en meer te weten komen over deze ongewenste dieren? Een driegangenmenu kost 16,50 exlusief drankjes. Meer informatie vind je op de website van Restaurant Day en reserveren kan nog tot morgenmiddag 16.00 uur door te mailen naar info@ecofestivallanden.nl of kvhod12@gmail.com, dus wees er snel bij!

De beste hamburgers van Meppel en omstreken

Mark deed al eerder mee met Restaurant Day en maakte toen met zijn vriendin een compleet Italiaans diner in zijn woonkamer. Deze keer pakt hij het anders aan, en staat hij met z’n Green Egg en een aantal vrienden in zijn achtertuin in Meppel hamburgers te serveren. De mannen zijn al weken aan het experimenteren om de beste samenstelling van burger, broodje en saus te ontdekken, en voor slechts vijf euro (inclusief drinken) proef jij de 17e het resultaat!

De Pig in the Pijp is back!

Zoals ik al zei hadden we vorig jaar een geweldige avond met Italiaans eten bij chef Furio aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Dit jaar is Furio terug en wederom serveert hij verschillende pasta’s die allemaal één ding gemeen hebben: Guanciale. Guanciale is gemaakt van de kinnebak van het varken en is ingewreven met zout en zwarte gekneusde peper. Vervolgens is dit drie weken gedroogd. Geloof me; als je dit hebt geproefd, gebruik je nooit meer spek in je Italiaanse pasta.

Furio serveert vooraf geweldige bruschetta en vervolgens een pasta naar keuze (carbonara, amatriciana, gricia of een speciale zomervariant met courgette en cherrytomaat). Voor de vegetariërs is er altijd een goed alternatief, en wie na de pasta nog honger heeft kan nog gaan voor de halve kip met geroosterde aardappelen. Wat kost dat? Wat jij het waard vindt!

Support the farmers: Almelo Veggiestan

Door het boycotten van onze groente en fruit door Rusland is er in Nederland een overschot. Op de veiling daalt de prijs van komkommers, paprika’s en tomaten flink, en de mannen en vrouwen achter Almelo Veggiestan willen deze Nederlandse boeren steunen. Ze serveren een tomatensoep met verse salade en brood. Allemaal van Nederlandse bodem dus, en voor maar vijf euro is het voor jou.

Een bentobox voor twee in Studio Ayqido

In mei deden ze voor de eerste keer mee aan Restaurant Day, en deze zondag is het tijd voor een vervolg. De concept store van Studio Ayqido in Utrecht wordt omgebouwd tot een modern Japans Restaurant waar je in 3 shifts terecht kan voor een grote Bento box. De box zit vol met een wakame salade, sushi, sashimi, kip en nog veel meer!

Voor 15 euro schuif je aan met je eigen Bento box, maar reserveren is wel een must!

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *