Salade uit het Midden-Oosten met quinoa, halloumi, kikkererwten en tahini dressing

Quinoa salade

De tijd dat ik stipt om 12 uur de lift instapte en zonder na te denken mijn dienblad vulde met een ham-kaas tosti, een appel en een bekertje melk zijn voorbij. Nog geen twee maanden geleden zei ik mijn baan op en zo ook het bedrijfsrestaurant vaarwel. Elke dag werk ik nu, als zelfstandige, waar en wanneer het mij uit komt en ik moet voor het eerst in jaren nadenken over wat ik zal eten tussen de middag. Even tussen ons, daar was het ook de hoogste tijd voor. Zo ongeveer elke dag hetzelfde op je bord gaat vervelen en een gevarieerd dieet is daarnaast ook goed voor je.

Nieuwe horeca- en retail initiatieven zoals SLA, Bilder & deClercq, Marqt en Stach schieten in Amsterdam als paddestoelen uit de grond en stimuleren de altijd drukke stedeling om tussen de bedrijven door gevarieerd te eten. Dat het allemaal unieke concepten zijn draagt natuurlijk bij aan het succes. Het is populair om zelf je ingrediënten kiezen, nieuwe recepten te proberen en lokaal geproduceerd te eten. Maar hoe gemakkelijk en lekker ook, niet ieders portemonnee laat het toe elke dag ‘ergens’ iets te halen. Dus; een aantal dagen van de week je eigen lunch maken voor waar je die dag ook belandt rond de klok van één.

Deze zelfgemaakte salade met de juiste balans tussen frisse, kruidige, zoutige smaken en nootachtige dressing geeft je een gezonde en gevarieerde lunch. De kruiden za’atar en sumac komen uit het Midden-Oosten en zijn favoriet sinds een vakantie in Israel waar het op zo ongeveer alles wordt gedaan. Za’atar is een kruidemix van ondermeer wilde oregano, sumac en sesamzaadjes en wordt veel met olijfolie vermengd en als dip met brood gegeten of als marinade gebruikt. Sumac is een prachtig donkerrood specerij gemaakt van een vermalen besje en geeft een frisse en zurige smaak aan gerechten. Het beste kun je de smaak vergelijken met citroen, vind ik. Beide kruiden kun je bij een speciaalzaak vinden maar ook bij veel supermarkten.

Recept (voor 2 personen)

  • Bereidingstijd: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten (quinoa)

Wat heb je nodig?

Quinoa salade

Voor de quinoa:

  • 1 kopje quinoa
  • 50 gram veldsla (gewassen)
  • ½ komkommer
  • 2 wortelen
  • ½ blikje kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld)
  • halloumi (of fetakaas, naar smaak)
  • 1 lenteuitje
  • ½ citroen
  • ½ bouillon blokje
  • za’atar en sumac (naar smaak en als garnering)

Voor de dressing:

  • 4 el citroensap
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl tahini (sesamzaadjespasta, te verkrijgen bij bio winkel)
  • 1 tl gedroogde kruiden (za’atar van de markt, of Italiaanse mix kruiden met oregano)
  • versgemalen zwarte peper & zout om op smaak te brengen

Stap 1 – Quinoa

Spoel de quinoa grondig zodat het haar bittere smaak verliest. Doe de quinoa vervolgens in een pan met ruim water zodat er een laagje water over blijft (evenveel als het topje van je duim). Voeg ook een half blokje fijngehakte bouillon toe en roer het even om. Voeg nu ook een halfje citroen met het vruchtvlees naar beneden toe in het midden van de quinoa. Laat dit op laag vuur zo’n 20 minuten koken. De quinoa is gaar als de kiempjes van de korreltjes los laten, het lijkt net of er een kleine, witte ‘C’ om de korreltjes zit. Laat het eventueel uitlekken in een vergiet of kaasdoek (theedoek kan ook) en laat het rusten. Quinoa kan warm maar ook lauw of koud gegeten worden en is daarom heel geschikt in salades.

Stap 2 – Dressing

Maak de dressing door alle ingrediënten in een kommetje goed te vermengen.

Stap 3 – Kikkererwten en wortelen licht opbakken

Schil de wortelen met een dunschiller en laat de kikkererwten in een vergiet uitlekken. Spoel ze desgewenst even af. Doe ze samen met de helft van de dressing in een koekepan op laag tot middelhoog vuur en laat het circa 3 minuten bakken. Schep het af en toe om.

Quinoa salade

Stap 4 – Maak er een salade van!

Vermeng de quinoa, wortelen en kikkererweten in een kom en voeg de veldsla, fijngesneden lenteui en komkommer toe. Als je de salade alvast klaar maakt voor een later moment kun je de dressing beter nog even apart (en koel) bewaren. Wannneer je de salade direct eet, kun je de overgebleven helft van de dressing door de salade mengen en naar smaak de halloumi (of fetakaas) over de salade brokkelen. Bestrooi de ene helft van de salade met het groene za’atar en de andere helft met het rode sumac voor een mooie presentatie en smaak!

Deel dit artikel:
Pin It

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *