De Thriller van Thrill Grill: De hamburger van chef-kok Robert Kranenborg

Thrill Grill

Streetfood in Amsterdam

Robert Kranenborg raakte in de jaren ‘70 geïnspireerd in het buitenland tijdens zijn werk op de Holland-Amerika lijn. In Kuala Lumpur zag hij hoe goed streetfood werd gewaardeerd. Als kok proefde hij daar natuurlijk alle verschillende keukens en liep hij met een grote smile van de ene stand naar de andere.

In Nederland zijn we natuurlijk nog lang niet zo bekend met streetfood als in bijvoorbeeld Maleisië. “Streetfood bestaat in Nederland eigenlijk alleen op Koninginnedag, en als je het over verse producten hebt is het allemaal nog heel kleinschalig. De hotdogs op de Dam zijn een ander verhaal. Deze worden massaal geproduceerd en daar zit geen enkel karakter in van diegene die het verkoopt.” aldus Robert Kranenborg.

Voor hem was het eten van verse producten op straat een openbaring, maar in zijn rol als leidinggevende bij verschillende restaurants had hij er destijds niet de tijd voor hier iets mee te doen. Nu is die tijd er wel, en is hij samen met Maarten van den Biggelaar in een nieuw avontuur gestapt: Thrill Grill.

Thrill Grill

Wat is Thrill Grill precies en hoe is het ontstaan?

Voor wie nog nooit van Thrill Grill gehoord heeft: Dit initiatief reed eind juni 2013 in de vorm van een foodtruck de straat op na een jaar van voorbereiden en proeven. Sindsdien is de truck voornamelijk te vinden aan de Zuidas of op food festivals zoals Kanen bij ten Kate of Kanen aan het IJ, en sinds half oktober is ook de pop-up store in de Wolvenstraat in Amsterdam geopend. Robert Kranenborg is ook het culinair brein achter deze pop-up store waarvan de UMH GROUP de eigenaar is (onder andere bekend van de George restaurants, Herengracht en Dante). Het geheim van de truck en de pop-up store? De Thriller, een hamburger die speciaal hiervoor is samengesteld door Robert Kranenborg.

Thrill Grill

In ons gesprek met hem geeft hij aan dat we het maken van een goede hamburger absoluut niet moeten onderschatten. Het is eigenlijk een heel complex gerecht met wel tien ingrediënten, en wanneer hij zijn naam aan zo’n burger verbindt, verwachten wij er natuurlijk wel wat van en moet hij zijn naam waarmaken.

Het moeten goede producten zijn met een oorspronkelijke smaak.

Heel belangrijk om tot een goede burger te komen is natuurlijk de keuze van deze ingrediënten. Waar wij zouden verwachten dat de smaak van producten het eerste criterium is waarop je een goede leverancier selecteert, geeft Robert Kranenborg aan dat je eigenlijk eerst vooral na moet denken welke leveranciers kunnen blijven voorzien in de goede ingrediënten wanneer het een groot succes wordt. “Je kan wel een lief klein groenteboertje kiezen, maar op het moment dat je kisten vol moet hebben, moet hij wel die hoeveelheden kunnen blijven leveren.” Hierna ga je kijken of deze leveranciers ook aansluiten op je visie en wat de herkomst van de producten is. “Het is belangrijk dat het eerlijke producten zijn, waarbij bijvoorbeeld geen kunstmest is gebruikt of andere rare dingen. Het moeten goede producten zijn met een oorspronkelijke smaak.”

Thriller Hamburger

De Thriller

Het kiezen van goede producten met een oorspronkelijk smaak is naar mijn mening goed gelukt: de bacon komt van Brandt & Levie en is speciaal gekruid voor Thrill Grill, het broodje komt van Langerhuize, het speciaal gekruide zuurtje van Kesbeke, en het vlees komt van Nederlandse weidekoeien en bevat geen extra toevoegingen. Als laatste komt één van de meest bijzondere ingrediënten van chef Kranenborg zelf: de saus.

Deze saus bevat drie geheime ingrediënten, en is zo geheim dat zelfs de chefs in de truck en het pop-up restaurant het recept niet kennen. “In de saus kan je heel veel van jezelf leggen en het anders laten proeven dan de standaarden. Het heeft een groot onderscheidend vermogen.” Dit is dan ook de reden dat hij de saus nog altijd zelf maakt, en ervoor zorgt dat beide locaties wekelijks voorzien worden van een verse voorraad.

Thrill Grill

Om de burger een perfect grillsmaak mee te geven heeft Thrill Grill nog een laatste wapen achter de hand: De Josper. Je kan het eigenlijk het best omschrijven als een houtskool barbecue die je af kan sluiten als een oven. In de Josper kan de temperatuur oplopen tot wel 400 graden, en binnen een paar minuten geeft de Josper de Thriller een geweldige grillsmaak mee die het echt een perfecte burger maakt.

Thrill Grill

Nadat ik in Tokyo op zoek ging naar de beste hamburger ter wereld, bestefte ik me dat ik er eigenlijk nog niet eens achter was, wat nou de beste hamburger van Amsterdam is. Thrill Grill was daarvoor in ieder geval een perfecte start en de lat ligt gelijk hoog. Je proeft dat er over is nagedacht en dat alle ingrediënten zorgvuldig zijn gekozen. Wat voor mij wel het meest unieke was aan deze burger was de perfecte grillsmaak, dat heb ik zelden eerder zo geproefd. Ik durf geen uitspraak te doen of dit de beste burger van Amsterdam is omdat ik er daarvoor gewoon nog te weinig geproefd heb, maar één ding is zeker: Je kan je vrienden met een gerust hart meeslepen naar Thrill Grill voor een burger!

De foodtruck en de pop-up store

Thrill Grill pop-up

Misschien ben je na het lezen van mijn ervaring minstens zo enthousiast als ik en wil je gewoon zo’n Thriller proeven. Op thrillgrill.nl kan je zien waar de truck de komende week staat, en je kan natuurlijk ook dagelijks terecht in de Wolvenstraat in Amsterdam bij de pop-up store. Hier hebben ze een uitgebreidere kaart dan in de truck, met onder andere een Skinny Thriller, Salmonthriller en huisgemaakte friet. Alle drankjes van Fritz en speciale Amerikaanse biertjes zoals Samuel Adams maken het compleet en zorgen ervoor dat de pop-up store een prima start is voor bijvoorbeeld een goede vrijdagavond met je vrienden!

Deel dit artikel:
Pin It

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *