Hét bier waar je deze zomer mee gezien kan worden. Een top 5.

Deze zomer werden er weer tal van food- en bierfestivals georganiseerd en bezochten wij onder andere het Internationaal Beer Festival en het Kimchi Festival by Oedipus (wat foto’s). Hier proefden we alles van sour beers, soms zelfs gemixt met kefir, tot aan elderflower ales, chocoladeachtige stouts en soms zelfs ‘ice cream bier’. Zoveel creativiteit, van smaak tot label! Verder maakte ‘vers bier’ haar entree in Nederland en tapten we onze growlers bij een van de vele nieuwe bierwinkels in Amsterdam. Kortom, we hebben genoten.

Nu het einde van de zomer ons weer nuchterheid brengt, leek het me een mooi moment onze absolute favorieten van dit seizoen te delen. Hieronder het resultaat van veel en lang proeven en de vijf nieuwste, beste, lekkerste en verfrissendste bieren waar je óók nog eens mee gezien wil worden. We doen niet aan een echte top vijf trouwens. Deze bieren zijn allemaal zó goed op hun manier, dat ze wat ons betreft allemaal een nummer één plek verdienen.
Cheers!

All Other Pales Ale van Mikkeller, Kopenhagen

Soort: Pale Ale

Verkrijgbaar bij: Slijterij ’t Fust, Amsterdam

Omschrijving:
Henry & Sally arrive at the bar. Sally orders a pale ale. She takes a sip. Then another.
Henry: “How is it?”
Sally: “All other pales pale”

Noa Pecan Mud Cake van Omnipollo, Zweden

noa pecan mud cake omnipollo

Soort: Imperial Stout

Verkrijgbaar bij: Slijterij ’t Fust, Amsterdam

Omschrijving:
“When I was 12 I dreamed of becoming a pastry chef. Call this a creative outlet”, zegt Henok Fentie van Omnipollo.

Van de vele bieren van Omnipollo worden de Imperial Stouts het beste gewaardeerd op verschillende review sites. De creatieve brouwers gaan all out als het gaat om smaakbeleving en presentatie. De Noa Pecan Mud Cake is misschien een a- typisch zomerbier, maar dat past juist weer helemaal bij Omnipollo.

Blanche de Namur, België

Soort: Witbier, Weissbier (vers)

Verkrijgbaar bij: vers getapt bij The Beer Tree in de Pijp (het verse bier is wisselend!).

Omschrijving:
‘Het ‘witbier van Namen’ kenmerkt zich door een fijne, bijna fluwelen smaak. In het aroma strijden koriander en citrusschil om voorrang en het is een strijd om van te genieten… Zoals vele gelijksoortige Nederlandse en Belgische witbieren heeft het een zuurtje in de smaak, zo natuurlijk dat je de lust er een citroenschijf in te stoppen onmiddellijk vergaat. Het alcoholgehalte van 4,5% per volume en het perfecte koolzuurgehalte maken dit een witbier uit duizenden!’, zoals omschreven op Bierenzo. Wij kunnen dit alleen maar beamen, en vers is Blanche de Namur alleen nog maar lekkerder.

Jannie en Bonnie van De Afleiding, Amsterdam

jannie bonnie de afleiding

Soort: Jannie is een gehopte Saison. Bonnie is een White I.P.A.

Verkrijgbaar bij: o.a. Sterk in Amsterdam (en andere slijters in West) en bij Bar Kauffmann en De School op de tap.

Omschrijving:
Tijdens het Kimchi Festival proefden wij voor het eerst de bieren van Brouwerij De Afleiding uit Amsterdam-West. Zonder twijfel was Jannie een van de lekkerste bieren die we proefden op het festival (en dat uit een aanbod van 122 bieren!). De hoppige saison is vernoemd naar de Jan Evertsenstraat in de Baarsjes waar Willem, Wolf en Wesley wonen en brouwen. Pas in 2015 lanceerden zij op grotere schaal hun ‘Jannie’ en brouwden met behulp van de faciliteiten van Brouwerij Troost zo’n 4.000 liter.
In augustus van dit jaar werd Bonnie (van Bonnie & Clyde) geboren, een hele lekkere witte I.P.A met een label design van Floor van het Nederend. Wij denken dat we nog veel meer gaan horen van de mannen van De Afleiding, en tot die tijd fietsen we graag om voor het buurtbier uit Amsterdam-West.

Brooklyn Brewery Sarachi Ace, U.S.A.

sarachi ace brooklyn brewery

Soort: droge, hoppige Saison

Verkrijgbaar bij: o.a. Bierenzo.nl

Omschrijving:
Bierenzo legt uit: ‘Veel bieren worden met verschillende hopsoorten gebrouwen, maar de brouwmeester van Brooklyn Brewery vond een speciale hopsoort die wel wat meer aandacht verdiende dan dat. Een grote Japanse brouwerij creëerde in 1988 “Sorachi Ace” hop door de Britse “Brewers Gold” en Tjechse “Saaz” variëteiten te kruisen. Het resultaat was een prachtige plant met een sterke citroengeur. Veel andere brouwerijen hebben deze hopsoort links laten liggen en mede daarom hebben ze bij Brooklyn Brewery hier een speciaal bier mee gemaakt. De hop is ondertussen zeldzaam te noemen en wordt verbouwd op één boerderij in Washington.
Sorachi Ace is een droge hoppige Saison met een hele zuivere smaak en hinten van citroengras en citroenschil. Er is halverwege en tegen het einde van het brouwproces hop toegevoegd waardoor de smaak hiervan helemaal tot zijn recht komt. Zoals de brouwers zelf zeggen: “het smaakt naar zonneschijn in een glas”. We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden.’

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *