Van probleem naar passie: Jennifer over Sugarless

Sugarless

Eigenlijk had ik er nog nooit echt over nagedacht, maar als je een speciaal dieet volgt is het best lastig om zomaar even ergens een hapje te eten. Geen lactose, suiker, gist, dierlijke producten of bijvoorbeeld conserveermiddelen; er zijn behoorlijk veel mensen met speciale dieetvoorschriften of ideologische voedingskeuzes. Sommigen zullen het wel herkennen: aangestaard worden terwijl iemand uit de keuken erbij gehaald moet worden om te vertellen of er nou wel of geen suiker in die saus zit; vervelend. Daarom opende Jennifer de Jong vier jaar geleden Sugarless. Een vriendin van mij (waarvan ik niet kan bijhouden wat ze wel of niet eten mag) is fan, omdat ze zonder na te denken alles op de kaart kan bestellen. Al het eten bij Sugarless is vrij van geraffineerde suikers en andere ongezonde zoet-, kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en gist. Ook vegetariërs, veganisten en mensen die lactosevrij eten kunnen hier hun hart ophalen. Ik was benieuwd naar het verhaal van Jennifer en sprak met haar af in haar lunchroom aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam.

Jarenlang klachten

Ze was altijd vermoeid, koud, verkouden en had buikpijn. ‘Nadat ik heel vaak bij de dokter en in het ziekenhuis kwam, wist ik me geen raad meer. Toen ben ik zelf doktertje gaan spelen en kwam ik op het internet candida tegen.’ Iedereen heeft schimmels in de darmen. Met candida heb je een overschot aan gist en zijn de bacteriën in de darmen niet meer in balans. De gist kan dan door de darmwand in de bloedbaan terecht komen en zorgen voor gezondheidsklachten als buikpijn en problemen met je immuunsysteem. ‘Om dat te herstellen moet je geraffineerde suikers, lactose producten en gist vermijden. Nou, ik ging dat dieet dus volgen. Op internet had ik allerlei saaie recepten gevonden waar ik m’n eigen twist aan had gegeven. Ik had al een heel leuk receptenboekje vol.’

Sugarless

Inspiratie uit het land van de fastfood

Toen ging ze op vakantie naar Amerika, het Mekka van de fastfood. Ze was bang dat ze daar nooit haar dieet zou kunnen volhouden. ‘Ik was helemaal verbaasd toen ik daar was. Jeetje, ineens allemaal biologische en healthy tentjes. Oohhhh wat een fantastisch land. Ik was er twee jaar eerder nog geweest en nu was het ineens booming daar. Ja maar wacht even, dat moeten we ook in Nederland hebben; tentjes waar we kunnen eten zonder na te denken. Dat we zeker weten dat het gezond en puur is. Dat we niet hoeven te bellen of de kok erbij te vragen als je een allergie of dieet hebt. Ik vond het toch altijd heel vervelend als ik uit eten ging. Ik werd vaak aangekeken, geen suiker? Jij hoeft toch geen dieet te volgen? Wat stel jij je aan. Ik kon daardoor vaak niet meer genieten van het eten.’ En zo is het idee ontstaan. ‘Ik heb het altijd leuk gevonden om te koken. Voordat ik Sugarless begon had ik al bedrijfsplannen gemaakt voor een taartenwinkel met allemaal Amerikaanse taarten. Omdat er in Amsterdam helemaal niets was voor mensen met voedselallergieën, ben ik deze lunchroom begonnen.’

Elke dag bakken

Dit is het vierde jaar dat Sugarless bestaat en het is een groot succes. ‘Er komt van alles langs hier, van jonge gezinnen tot zakenmensen. Er komen mensen die bewust gezond eten, maar soms zijn er ook gasten die niet eens weten van het concept. Er hangt een hele huiselijke, gezellige sfeer.’ Jennifer maakt alles dat je bij Sugarless kunt eten zelf. ’Elke dag ben ik aan het bakken en ook nieuwe dingen aan het uitproberen in de keuken. Vaak lees ik een recept en denk ik, ooh die moet ik Sugarless-proof maken.’

Sugarless

Helemaal geen graan meer

Hoewel Jennifer dus al een tijd geen geraffineerde suikers, lactose producten, gist en kunstmatige toevoegingen at, bleef ze nog vaak vermoeid. ‘Mijn lichaam moest eerst afkicken van de suiker. Langzaam ging het steeds beter. Maar toch bleef ik me nog moe voelen. Ik at altijd al zuurdesem brood, maar was daarna altijd moe. Ik had nooit aan gluten gedacht. Wist je dat 80% van de bevolking eigenlijk intolerant is voor gluten?’

Daarom volgt ze sinds een tijdje het paleo dieet, ook wel het jager-verzamelaardieet genoemd. Het dieet gaat uit van het eten van veel vis, vlees, groenten, fruit, wortels en noten. Graan, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Jennifer geeft aan dat ze sinds ze helemaal geen graan meer eet (ook geen volkoren), zich weer helemaal goed voelt. ‘Graan in z’n puurste vorm is eigenlijk gewoon gif. Het is niet bedoeld om gegeten te worden en moet eerst worden geraffineerd. Door graan te eten krijg je een laagje op je maag en darmen, waardoor je lichaam de vitamines niet goed kan opnemen. Het is eigenlijk raar hè, als je last hebt van je buik, zegt de dokter dat je veel volkoren moet eten, maar dat is dus helemaal niet goed. De voedselschijf van vijf is ook heel erg achterhaald. Het is opgesteld door de agrarische sector, en omdat het slecht zou zijn voor de economie wordt het niet zo van de daken geschreeuwd dat het eigenlijk helemaal niet zo goed voor je is. Stel je voor dat niemand meer graan of suiker zou eten!’

Sugarless

Totaal anders eten

‘Ik eet geen brood, maar homemade paleo crackers met lijnzaad. Het is jammer dat glutenvrije producten vaak veel suiker bevatten, daarom maak ik veel zelf. Om wel glutenvrije producten te eten waar je meel voor nodig hebt zou je bijvoorbeeld kokos-, amandel- of kastanjemeel kunnen gebruiken. Suiker vervang ik door appelstroop, honing, dadelsiroop en natuurlijk ahornsiroop. Je moet gewoon echt je eetpatroon aanpassen. In plaats van pasta gebruik ik courgette die ik in dunne spaghetti sliertjes rasp, en van bloemkool rasp ik rijst. Van zoete aardappel maak ik frietjes die ik in de kokosolie bak. Echt, er gaat een hele nieuwe keuken voor je open.’

Sugarless

Less sugar

Ik vind het knap hoe Jennifer ondanks haar dieet toch zo kan genieten van eten, en hoe ze van haar ‘probleem’ een passie heeft gemaakt waar ze nu haar ‘paleo cracker’ mee verdient. Hoewel ik zelf gelukkig alles eten kan, en een lekker bord pasta op z’n tijd niet zou willen missen, is het niet verkeerd om eens na te denken over wat we eten en wat dit doet met ons lichaam. Jennifer laat met Sugarless zien (en proeven) dat minder suiker eten helemaal niet minder lekker hoeft te zijn. Je hoeft dan ook zeker geen speciaal dieet te volgen om te kunnen genieten van een Sugarless lunch, stuk taart of een high tea. En wanneer je je wel aan bepaalde voedingsvoorschriften moet houden, is dit absoluut een aanrader!

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *