Vegetarisch Kerstrecept: Drie keer hartige taart (tarts)

Krijg je deze Kerst je vegetarische (schoon)familie of vrienden over de vloer en heb je geen idee wat te maken? Geen probleem! We testten drie hartige taart recepten waar ook niet-vegetariers van zullen smullen. Deze recepten zijn niet alleen heel erg lekker maar ook goed voor te bereiden en zien er feestelijk uit.

We maakten drie vullingen waar we maar niet tussen kunnen kiezen. Allemaal zijn ze favoriet! De vulling van gedroogde porcini is een uitkomst voor de liefhebber van paddestoelen en umami smaak en past goed bij de Franse en Mediterrane keuken. Wanneer je een kaasliefhebber kent, probeer dan de romige gorgonzola vulling met pompoen en verse spinazie. Wanneer je Kerst viert in een Italiaans thema, zou dit goed kunnen passen. Voor de Ottolenghi fans maak je de pittige tomaten taart geinspireerd op shakshuka wat past bij Midden-Oosterse en kruidigere gerechten. De hartige taartjes kun je gerust serveren als hoofdgerecht maar zijn ook geschikt als lunchgerecht.

Recept: taart schaaltjes

Bereidingstijd: 40 min

Kooktijd: 15-20 min

Speciale benodigdheden: quiche vorm van 12 cm en een deegroller.

Hoeveelheid: het recept is voor 3 hartige taartjes

vegetarisch kerstrecept

Wat heb je nodig?

Voor het deeg (voor 3 taartjes):

75 g roomboter, zacht en in blokjes gesneden

120 g bloem, gezeefd

50 g amandelmeel

40 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt

3-4 el koud water

Aan de slag!

  1. Om het deeg te maken, meng je bloem en amandelmeel in een kom. Voeg dan de boter toe en kneed het zachtjes door het meelmengsel. Roer er de Parmezaanse kaas door en voeg het koude water toe zodat je het geheel tot een goed deeg kunt kneden. Maak een bal van het deeg en druk het plat tot een schijf. Bedek het deeg met vershoudfolie en bewaar het deeg in de ijskast voor minimaal 30 minuten.
  2. Rol het deeg uit tot ongeveer 2 mm dikte. Vet de quiche vormpjes licht in met wat boter of ander vet. Druk het deeg in de quiche vormpjes van 12 cm en zorg dat het deeg 1-2mm boven het vormpje uitsteekt. Prik met een sateprikker of vork gaatjes in de deegbodem. Eventueel kun je gedroogde bonen op de deegbodem leggen om rijzen van het deeg te voorkomen. Bak de taartjes zo’n 7 minuten in de voorverwarmde oven op 175 graden.
  3. Laat afkoelen. Eventueel kun je ze in de vriezer plaatsen tot wanneer je ze nodig hebt (bijvoorbeeld de volgende dag). Wanneer je de vulling hebt gemaakt, haal je de taartjes uit de ijskast en doe je ze met de vulling 15-20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.

Recept: Porcini en paddestoelen taartje met ei

Vegetarisch kerstrecept

Wat heb je nodig voor één hartig taartje?

1 ei

5-10 gr gedroogde Porcini paddestoelen (te vinden bij een Italiaanse traiteur)

80-90 gr gemixte verse paddestoelen

15 gr roomboter

1/2 kleine rode ui, fijn gehakt

1/2 knoflookteentje, fijn gehakt

1/2 tl citroensap

¼ el platte peterselie, fijn gehakt

zout en vers gemalen zwarte peper

Parmezaanse kaas, optioneel

Verse peterselie

Aan de slag!

Vegetarisch kerstrecept

Vegetarisch kerstrecept

  1. Begin met de gedroogde Porcini in een bakje met net gekookt water te doen. Zorg dat de paddestoelen helemaal onder water staan voor zo’n 30 minuten.
  2. Om de vulling te maken, verhit ⅔ van de boter in een pan (het liefst met een dikke/zware bodem). Voeg de uien en knoflook toe en bak op een laag vuur tot de uien glazig zijn. Dit duurt ongeveer 10 min. In de tussentijd kun je de verse paddestoelen schoonmaken en fijnsnijden.
  3. Als de porcini een half uur in het water hebben gelegen, kun je ze er uithalen en in een vergiet laten uitekken. Druk de porcini goed in je vergiet zodat het meeste vocht er uit is. Het vocht gebruik je in dit recept niet, maar je kunt het bewaren in de koelkast en er later een lekkere soep of saus van maken.
  4. Snijd de porcini fijn en voeg het samen met de andere paddestoelen in de pan met de uien en knoflook. Voeg de laatste boter toe en wat zout en peper. Kook op laag vuur totdat het vocht van de paddestoelen eruit is gekomen. Voeg dan als laatste de citroensap en peterselie toe.
  5. Verhoog het vuur een klein beetje (zonder deksel!) en roer het regelamtig door zodat het niet blijft plakken aan de bodem. Wanneer alle vocht is verdampt en de mix smeerbaar is geworden is het klaar. Dit duurt zo’n 20 minuten.
  6. Doe de vulling op de bodem van het taartje en druk met de bolle kant van een lepel in het midden de vulling wat opzij. Op die creer je ruimte voor het ei.
  7. Breek een ei en doe het op een schaaltje op bakje. Schenk het ei over naar het taartje. Strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas over.
  8. Doe het taartje zo’n 15 tot 20 minuten in de voorverwarde oven op 175 graden totdat het ei gaar is en het eigeel nog steeds romig en zacht. Doe een beetje verse peterselie erover.

Recept: Pompoen taartje met spinazie en gorgonzola

Vegetarisch kerstrecept

Wat heb je nodig voor één hartig taartje?

100 gr fles pompoen in blokjes

1 el olijfolie

100 gr verse spinazie

½ ei

75 gr slagroom

15 gr Parmezaanse kaas, fijn geraspt

zout en vers gemalen zwarte peper

vers gemalen nootmuskaat

50 gr Gorgonzola

Verse peterselie

Aan de slag!

Vegetarisch kerstrecept

Vegetarisch kerstrecept

  1. Verwarm de oven op 175 graden. Snijd de pompoen in de lengte doormidden en snijd er dan plakken van ca. 1-2 cm van. Verwijder de pitten en zaadlijsten. Doe de olijfolie erover en bak het ongeveer voor 20 minuten in de oven of tot dat ze mooi bruin zijn.
  2. Was de spinazie en laat het uitlekken in een vergiet. Doe de spinazie (eventueel met een klein beetje olijfolie) in een pan en bak het enkele minuten op laag vuur. Laat de spinazie goed uitlekken en laat het afkoelen.
  3. Meng het ei samen met de slagroom en Parmezaanse kaas in een mengkom. Voeg zout en peper toe.
  4. Pers het laatste vocht uit de spinazie door de zeef en snijd het fijn. Voeg wat zout en peper en een snufje nootmuskaat toe.
  5. Leg de gesneden spinazie op de bodem van het voorgebakken taartje en voeg de blokjes pompoen toe en als laatste de stukjes Gorgonzola. Schenk het ei, room en kaas mengsel over de ingredienten.
  6. Bak het taartje 15 tot 20 minuten in een voorverwarde oven op 175 graden tot de bovenkant goudbruin is.
  7. Laat het taartje nog zo’n 10 minuten afkoelen voordat je het opdient zodat het wat kan opstijven en het geheel steviger wordt. Doe een beetje verse peterselie erover.

Recept: Shakshuka taartje

vegetarisch kerstrecept

Wat heb je nodig voor één hartig taartje?

¼ el harissa, of naar smaak

¼ el tomatenpuree

¼ rode paprika

½ knoflookteen, fijngehakt

¼ el komijnpoeder

1 el olijfolie

1/2 blik tomaten

1 ei

zout

Verse peterselie

Aan de slag!

Vegetarisch kerstrecept

Vegetarisch kerstrecept

  1. Verhit de olijfolie in een pan en bak de harissa, tomatenpuree, rode paprika, knoflook en komijn op middelhoog vuur. Roer dit goed door voor zo’n kleine 10 minuten totdat de paprika zacht is. Voeg wat zout toe.
  2. Voeg de tomaten uit blik toe en kook het geheel een beetje in tot het een dikkere saus is. Dit duurt zo’n 5-10 min.Doe de saus op de bodem van het taartje en maak een klein kuiltje in het midden van het taartje voor het ei.
  3. Breek het ei en doe het op een schaaltje of in een kommetje. Giet het ei over naar het taartje.
  4. Bak het taartje 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven oven op 175 graden totdat het ei gaar is en het eigeel nog een beetje zacht. Doe een beetje verse peterselie erover.

 

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *