Vietnamese rijstvel loempia’s: het familiegerecht van Cheryl

Fresh Rolls

Ze heeft gewoon een goede baan, maar toch staat ze samen met haar familie en vriendinnen op de NeighbourFood Market, mijn favoriete plek om een lazy zondagmiddag door te brengen. Cheryl verkoopt banh trang cuon: Vietnamese rijstvel loempia’s. Voor haar plezier, maar ook om haar familiegerecht aan zo veel mogelijk mensen te laten proeven.

Cheryl

Dit is Cheryl. Ze runt met haar zus een sieradenwinkel en is freelance visagist, maar één zondag in de maand staat ze hier met enorm veel passie en plezier. ‘De meeste mensen die hier op de NeighbourFood Market komen hebben veel gereisd en staan open voor nieuwe smaken. Het doet me een beetje denken aan de Camden Market in London. Het geeft me hetzelfde gevoel, super gezellig met al dat eten.’

loempia’s

Ik ben er enorm trots op dat we echt alles zelf maken

Cheryl vindt het super dat ze dit gerecht, dat veel voor haar betekent, met mensen kan delen. ‘Dit eten we thuis als vrienden of familieleden langskomen. Het is echt een gerecht voor wanneer we bij elkaar komen.’ Ze vertelt dat samen eten in Vietnam een erg belangrijk onderdeel is van het dagelijks leven. ‘Dit gerecht gaat ook echt van generatie op generatie. Iedereen is ermee opgegroeid, niet alleen mijn broers, zussen en ik, maar ook mijn vader.’ De vrouwen aan de tafel stemmen allemaal toe. ‘Je kunt er van alles en nog wat in doen, maar wij zijn opgegroeid met deze producten en ingrediënten.’

Fresh Rolls

De loempia’s worden gemaakt met allemaal verse ingrediënten: sla, vermicelli, komkommer, wortel, koriander, munt en bieslook. Daarnaast kies je zelf nog twee extra ingrediënten: bacon, ei, garnalen of gerookte makreel. Dit wordt allemaal in een rijstvel gerold. Cheryl vindt zelf de combinatie van garnalen en bacon de lekkerste. Dan hoort er natuurlijk nog een sausje bij. Ook hier mag je kiezen; zelfgemaakte vis- of hoisinsaus (maar volgens de vrouwen hoor je altijd voor de vissaus te gaan).

Fresh Rolls

Cheryl vertelt dat de fresh rolls goed worden ontvangen. ‘Mensen vinden het super leuk dat het vers voor hun ogen gerold wordt. Er zijn natuurlijk veel Vietnamese gerechten, maar dit is lekker vers, licht verteerbaar en ook nog eens gezond. Iedereen die naar Vietnam is geweest kent het!’

Fresh Rolls

Werken met verse ingrediënten vraagt natuurlijk veel last-minute voorbereiding, lastig lijkt me met een fulltime baan. Maar Cheryl heeft gelukkig veel hulp. ‘Ik ben er enorm trots op dat we echt alles zelf maken. Zaterdags, wanneer ik thuis kom van m’n werk, moet ik meteen aan de slag. Mijn man doet de inkopen en thuis wassen, stomen en snijden we alles zelf. Maar goed, dat doen we met de hele familie dus dat is heel gezellig. Met z’n allen zitten we aan een grote eettafel, terwijl iedereen aan het snijden en bijkletsen is.’

Fresh Rolls

Voorlopig blijft het voor Cheryl en haar familie bij één keer in de maand. ‘Voor nu is dit heel leuk, omdat we een eigen baan hebben en dit er voor ons plezier naast kunnen doen. We willen misschien nog wel uitbreiden met Vietnamese broodjes en andere gerechten. We worden vaak gevraagd of we een restaurant hebben of partijen doen. Dat is wel heel leuk!’

Fresh Rolls

Wanneer je met Cheryl praat, of (zoals je hier zo heerlijk kunt doen) aan een tafel gaat zitten en kijkt naar hoe ze samen achter hun kraam zitten, met elkaar lachen en loempia’s rollen, merk je hoeveel plezier ze met elkaar hebben en snap je waarom ze hier elke maand weer staan. Ik vind het mooi dat zo’n familiegerecht mensen bij elkaar kan brengen, zowel bij de voorbereidingen aan de grote keukentafel, als hier op de NeighbourFood market.

De familie van Cheryl

Zelf ook verse rijstvel loempia’s maken? De rijstvellen zijn te koop bij de toko!

Deel dit artikel:
Pin It

1 Comment

Leave a Reply to Ruth Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *