Volkoren falafel pita met tahini saus en meiraap zuur

Volkoren Falafel Pita

Dit is de eerste van de Cook It Yourself serie waarin we laten zien hoe je hele bekende gerechten met een aantal simpele stappen zelf kunt maken. Deze zijn natuurlijk lekkerder dan de kant-en-klaar variant uit de supermarkt. Sinds ik bewuster ben gaan eten probeer ik steeds meer zelf te maken. Denk hierbij aan falafel, sambal, mayonaise, mosterd, sauzen, zuur (pickels) et cetera.

Het valt mij op dat er vaak onnodige ingrediënten in ons eten verwerkt worden. Daarom richt ik me op gezonde en pure recepten die vaak snel, betaalbaar zijn en alle dagen van de week gemaakt kunnen worden. Het eerste gerecht van deze serie is de volkoren falafel pita.

Falafel is voor mij altijd de ultieme snelle hap geweest. Een guilty pleasure na het stappen. Het is namelijk lekker, customizable met toppings, vegetarisch en min de vette sauzen ook nog eens gezond!

Er zijn veel falafel soorten en recepten. Voor dit recept heb ik gekozen voor de traditionele Libanese variant, die simpel, lekker en authentiek is. Dit recept kan doordeweeks gemaakt worden maar voor mij is het een ultiem gerecht voor de zaterdagavond.

Falafel recept

  • Voorbereiding: 30 min, plus 20 minuten afkoeltijd
  • Kooktijd: 2 minuten
  • Hoeveelheid: 4 personen (5 stuks per persoon)
  • Speciale benodigdheden: food processor, falafel tang

Wat heb je nodig?

Falafel

  • 1 cup (200 gr) gedroogde kikkererwten, minimaal 8 uur onder water laten wellen, gespoelen en afgieten
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 klein uitje, gehakt
  • 1 el (volle eetlepel) verse koriander, grof gehakt
  • 1 el verse peterselie, grof gehakt
  • 1 el komijnpoeder
  • ½ tl vers gemalen zwarte peper
  • ½ tl zout
  • 1 tl gedroogde munt
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl bicarbonaat (baking soda)
  • zonnebloem olie, voor het bakken

Ingrediënten in de foodprocessor

Doe alle ingrediënten in de foodprocessor. Gebruik de pulse functie om alles goed door elkaar te mengen. Wees voorzichtig want je wil het mengsel niet te fijn maken. Een goede falafel mix moet grof blijven waardoor het na het bakken een lekker krokant korstje krijgt. Dus puls, schraap het niet gemalen mengsel van de zijkanten en puls opnieuw tot je een egaal mengsel krijgt dat er ongeveer zo uit ziet.

Ingrediënten in de foodprocessor

Doe het mengsel in een kom, dek het af met folie en laat het minstens 20 minuten in de koelkast afkoelen. Je kunt het ook een nacht in de koelkast laten staan wanneer je het een dag van te voren wil maken.

Doe de zonnebloemolie in een diepe pan en breng het op de juiste temperatuur om te frituren. Ik heb een hele fles gebruikt zodat de falafel volledig ondergedompeld wordt. Gebruik de falafel tang om de falafels stuk voor stuk voorzichtig in de hete olie te doen. Falafel tangen zijn in de meeste kookwinkel te koop, maar zonder tang is het ook mogelijk om kleine balletjes met je handen te kneden en deze een beetje plat te drukken.

Volkoren Falafel Pita

Bak ze ongeveer twee minuten totdat ze donkerbruin en krokant zijn geworden. Als de falafel uit elkaar valt kun je het mengsel verstevigen door er een beetje bloem doorheen te mengen.
Ik heb per keer vijf falafels gebakken om er voor te zorgen dat ze dezelfde kooktijd hebben. Haal de falafels uit de olie, laat ze uitlekken op keukenpapier en begin direct aan een nieuwe batch. Houd de falafels warm in een oven op een lage temperatuur (50C) terwijl je de rest maakt.

Falafel pita’s kun je met van alles vullen. Ik heb in dit recept gekozen om het op traditionele Libanese wijze te maken, dat is met tahini saus, meiraap zuur en een frisse salade.

Volkoren Falafel Pita

Volkoren Falafel Pita

Recept meiraap zuur

Meiraap zuur is een super makkelijke en snelle en vooral lekkere manier om je pita tot leven te brengen. Niet alleen de smaak maar ook de kleur zijn echt een toevoeging.

Meiraap zuur

Wat heb je nodig?

  • 2 middelgrote meirapen, in plakjes gesneden
  • 2 -3 plakjes rode biet (voor de kleur)
  • 2 knoflookteentjes, dunne plakjes
  • ½ ui, in plakjes
  • ¾ cup rode of witte wijn azijn
  • ¾ cup water
  • 1 tl zout
  • 2 tl suiker
  • Optioneel: hele peperkorrels, koriander zaad, mosterdzaad

Doe alle ingrediënten in een pan, breng het aan de kook en haal het dan direct van het vuur. Doe alles in een potje en laat dit afkoelen in de koelkast. Zodra het koud is kan het gegeten worden.

Recept tahini saus

Wat heb je nodig?

  • ¾ cup volle of Griekse yoghurt
  • ¼ cup tahini pasta
  • 1 of 2 knoflookteentjes, fijn gehakt
  • 1 tl zout
  • ½ peperkorrels, grof gestampt
  • Sap van 1 middelgrote citroen

Meng alles samen tot het een egale eenheid. Het smaakt op zichzelf uitgesproken zout en zuur, maar geloof me, dit gaat heel goed samen met de pita falafel.

Recept salade

Salade

Wat heb je nodig?

  • 2 tomaten, in kleine blokjes
  • ½ komkommer, in kleine blokjes
  • ½ rode ui, fijn gesneden
  • ¼ spits- of witte kool, fijn gesneden
Deel dit artikel:
Pin It

9 Comments

  • Maria Vera says:

    hmmmm tom! het water loopt me in de mond! ziet er lekker uit! De Libanese keuken is fenomenaal, heb ik in Beirut mogen ervaren :D Vraagje: kan ik de falafel mix ook zonder keukenmachine maken denk je? alles heel fijn snijden en dan kneden?

    • Tom says:

      Hi Maria, uiteraard. Zonder food processor lukt het ook door alles fijn te ‘mashen’ met een vork. De voorbereiding duurt dan wel iets langer, en zal je een grovere korrel overhouden… maar dat neemt niets af van de smaak!

  • N. Khalil says:

    Kan je de falafel na het bakken en afkoelen invriezen en daarna weer frituren? Wat moet je doen om de buitenkant nog krokanter te maken?

    • Hi N.,

      De beste manier om falafel in te vriezen is om de rauwe falafel op een bakplaat te leggen en deze ongeveeer een uurtje in de vriezer te laten bevriezen. Haal de bevroren falafel er uit en en doe ze in een diepvrieszak or bakje. Zorg wel je tussen ieder laagje een bakpapiertje doet om te voorkomen dat ze aan elkaar bijven plakken. Daarna kan je ze gewoon bevroren in de olie doen.

      Groeten,
      Tom

  • Mariska ten Have says:

    Wat een uitvinding zo’n falafeltang. Bij mij mislukken alle falafelpogingen tot nu toe maar ik heb weer moed na het lezen van dit recept! Ga het morgen meteen uitproberen. Kan ik ze ook in een koekenpan met een beetje olie bakken denk je?

    • Hi Mariska,
      Leuk dat je reageert. Je kan falafel, net als gehaktballen, ook in een pan met een klein laagje olie bakken. Ze zullen dan minder crispy zijn en is het mogelijk dat ze méér olie vasthouden dan bijv. met een frituur. Daarnaast moet je heel erg voorzichtig zijn omdat op deze manier gemakkelijk uit elkaar vallen. Mijn tip: ga voor de frituur, en probeer de dag erna een balansdag te houden :-)

      Succes! Tom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *