Amsterdam is een voedselstad

Ik woon in Amsterdam. Nog niet zo heel lang, maar wat ben ik al veel van deze stad gaan houden. Het is een stad vol mensen met passie, nieuwe start-ups en mooie initiatieven. Game changers proberen op hun eigen manier het voedsellandschap en de manier waarop we met eten omgaan te veranderen. Dat er op het gebied van food veel gebeurt in de stad merkt ook de gemeente, die zich jarenlang vrijwel niet met voedselconsumptie heeft bemoeid, maar nu het belang ervan ontdekt. Omdat voedsel gerelateerd is aan maatschappelijke thema’s als gezondheid, economie, participatie en duurzaamheid, presenteert de gemeente vanaf begin dit jaar een eigen voedselvisie.

Food Film Festival

Ruimte voor ondernemende initiatieven

Tijdens het Food Film Festival presenteerde Piet Eilander, adjunct directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam, deze nieuwe voedselvisie. Eten brengt mensen bij elkaar en zorgt voor veel werkgelegenheid, maar in Amsterdam verspillen we ook zo’n 25% van ons voedsel en er zijn heel wat jongeren met obesitas. Wat kan de gemeente doen om onder andere deze problemen tegen te gaan, en tegelijkertijd ook bijdragen aan initiatieven die juist goed zijn voor de stad en economie? De gemeente wil onder andere meer ruimte geven aan ondernemende initiatieven van Amsterdammers en er komt meer aandacht voor stadslandbouw, duurzaamheid en educatie.

Amsterdam Voedselstad

Van street food tot rijkskas

Tijdens de presentaties van het debat ‘Amsterdam Voedselstad’ werd wel duidelijk dat er in de stad enorm veel aan het gebeuren is op het gebied van voedsel. Zo sprak bijvoorbeeld Maartje Nelissen van The Food Line-up over de opkomende street food cultuur. Er zijn steeds meer goede food trucks en rollende keukens, die op markten en festivals mensen bij elkaar brengen met hun eten. Ook presenteerde Diana Wind het idee om op het braakliggende stukje grond naast Paradiso een Rijkskas neer te zetten, waar groenten kunnen worden verbouwd.

Jerrey Gontscharoff

Chef Jerrey Gontscharoff van Restaurant Oldschool vertelde over hoe hij op een duurzame manier met eten omgaat, en werkt met lokale producten en leveranciers als de Lindenhoff en Goede Vissers. Ook liet Sarriel Taus met de ZuiderMRKT zien hoe je als buurtbewoners gemakkelijk een voedselcoöperatie kunt beginnen, en het voedsel van de boer voor een eerlijke prijs naar je toe kunt halen.

Maartje Nelissen

Wat is de invloed van deze trends?

‘Eten is het nieuwe uitgaan’, aldus Maartje Nelissen. Food is hip, en niet alleen in Amsterdam. Er wordt weleens de spot gedreven met de kale etende,
food truck
lovende en craft beer drinkende hipster, die probeert zo lokaal en gezond mogelijk te eten. Zelfs wordt er afgevraagd wat de invloed van onze ‘foodie-cultuur’ nou echt is, en of al dat biologisch eten wel zo goed is. Door alle verschillende berichten weet je als consument soms even niet meer wat je kiezen moet. Toch geven deze trends volgens Joris Lohman, oprichter van de Youth Food Movement en het Food Film Festival, in ieder geval ‘een duidelijk signaal aan de voedselindustrie dat er een groeiende groep consumenten is die begrijpt wat de impact is van voedselproductie op mens, dier en milieu’.

Nieuwsgierig blijven

Persoonlijk denk ik dat het in ieder geval heel mooi is dat zoveel mensen met eten bezig zijn. Op hun eigen manier proberen deze, en vele andere initiatieven, ons te laten nadenken over onze relatie met voedsel. Steeds meer mensen stellen vragen en worden zich bewuster van waar ons eten vandaan komt. Sinds we met Where The Food Is begonnen zijn, heb ik door alle mensen die ik gesproken heb enorm veel geleerd, maar ook behoorlijk wat nieuwe vragen gekregen. Er zijn nog zoveel mooie verhalen rondom eten te vertellen. Waarschijnlijk komen er alleen maar meer mooie initiatieven en game changers die het voedsellandschap veranderen bij. Wij hopen met Where The Food Is op onze manier ook een klein beetje mee te helpen door deze mooie verhalen vast te leggen en te vertellen.

Benieuwd geworden naar de gehele Amsterdamse voedselvisie? Hier lees je ‘m.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *