De Amsterdamse Kimchi Burger van The Beef Chief

The Beef Chief

In de zoektocht naar de beste burger schreef ik eerder over Blacows in Tokyo en Thrill Grill in Amsterdam. Deze artikelen prikkelden Simon Parrott, de man achter The Beef Chief die momenteel met zijn omgebouwde Citroën H Van Amsterdam verovert. Simon deed me een offer I couldn’t refuse: Ik moest zijn benadering van de perfecte hamburger absoluut eens komen proeven.

Van ‘A Guy from London’ naar ‘Amsterdamse Beef Chief’

Hoe komt het dat iemand uit Londen zo’n passie voor streetfood krijgt en uiteindelijk zelfs vanuit een eigen foodtruck burgers gaat verkopen in Amsterdam? Even terug in de tijd: begin 2008 verhuisde Simon van Londen naar Berlijn omdat die stad hem geweldig leek en hij graag eens ergens anders wilde leven. Hij zegde zijn baan op, verbrak zijn relatie, verkocht z’n huis en vertrok naar het onbekende. Zoals Simon zelf zegt: ‘it was the best thing I’ve ever done’.

The Beef Chief

In Berlijn ontmoette Simon een stel uit San Fransisco dat een oude Volkswagenbus op de kop had getikt waaruit ze Mexicaans eten verkochten zoals taco’s en burritos. ‘It tasted like it had so much love in it, me and my friends fell in love with it’. En dat is dus waar Simons liefde voor (op dat moment nog Mexicaans) streetfood begon. Nadat hij op een bruiloft in Mexico weer in aanraking kwam met Mexicaans eten, kon hij het hélemaal niet meer loslaten.

Simon had ondertussen in Berlijn zijn Nederlandse vriendin leren kennen. Samen trokken ze naar Amsterdam om dichter bij haar familie te zijn, wat ook de start van Simons streetfood avontuur betekende. De gemiddelde Nederlander lijkt echter nog niet zo into Mexicaans eten te zijn, dus daar moest iets op verzonnen worden. Toen Simon op onderzoek uitging en zich in burgers verdiepte, kwam hij tot de conclusie dat nog vrijwel niemand het echt góed deed. Hij kroonde zichzelf tot The Beef Chief en in september 2012 begon hij met experimenteren en voorbereiden om de beste burgers te gaan maken.

The Beef Chief

Leveranciers aan de basis van de unieke Kimchi Burger

Simon heeft de beste leveranciers uitgezocht voor zijn burgers. Het vlees komt van Slagerij van der Zon uit Leiden, het brood van bakkerij Akerboom uit Warmond en ook de kaas komt uit Warmond, van boerderij van Schie.

Het is geweldig hoe Simon over zijn leveranciers praat. Volgens hem maken zij in het eindproduct waar hij zo trots op is echt het verschil. ‘These people are the real local heroes as they serve communities and have done for hundreds of years.’

The Beef Chief

Het gehakt van Slagerij van der Zon bestaat uit een gedeelte mager- en een gedeelte vet vlees, waarbij het vet de burger bindt. Of zoals Simon zegt: ‘fat is like glue’. Hierdoor heeft de burger geen enkele extra ingrediënten nodig en is het enige dat wordt toegevoegd een beetje peper en zout zodra ze op de grill liggen. Het vlees wordt slechts één keer gemalen waardoor de burgers een grove textuur hebben en Simon ‘an illusion of steak’ creeërt. Hij gebruikt bewust geen oven maar een contactgrill, om maximaal contact met het vlees te houden dat ervoor zorgt dat het vlees karameliseert.

Met de ingrediënten van zijn leveranciers maakt Simon verschillende burgers zoals ‘The Grinch’ (met bacon, kaas, gegrilde ui met tijm en mosterd) en de ‘Belle Starr’ (met sla, BBQ bier saus en augurk), maar de meest unieke is de Kimchi Burger.

Kimchi Burger

Wat? Kimchi?

Toen ik afgelopen jaar in Zuid-Korea was wist ik nog niet zo goed wat ik van kimchi moest vinden, maar met een burger is het echt een geweldige combinatie. Voor wie het niet kent: kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van gefermenteerde kool en groenten en het wordt in restaurants vrijwel altijd als bijgerecht geserveerd. Simon zelf had nog nooit Koreaans gegeten totdat hij naar Berlijn verhuisde. Aan de overkant van zijn eerste appartement in Berlijn zat een Koreaans Restaurant met de naam ‘Core’ waar hij voor het eerst in aanraking kwam met Koreaans eten en in het bijzonder Kimchi. Zijn vriendin vond kimchi verschrikkelijk, wat Simon telkens een dubbele portie opleverde en ervoor zorgde dat zijn fascinatie ervoor steeds groter werd.

The Beef Chief

Het idee van kimchi op een burger kwam tijdens een ‘grill off’. Een goede vriend van Simon woonde in een flatgebouw met een grote tuin waar ze bij mooi weer altijd barbecueden. Simon deed de kimchi die hij voor de ‘grill off’ kocht bij een lokale Aziaat op zijn burgers. De reacties van z’n vrienden waren zo geweldig dat ze hem in de maanden daarna telkens weer vroegen zijn Kimchi burgers te maken.

Veel Nederlanders zullen kimchi nog niet kennen, maar Simon vindt het geweldig dat ook wij hem genoeg vertrouwen dat we de Kimchi Burger gewoon willen proberen.

Kimchi Burger

The verdict

Simon heeft geen woord gelogen. Hij heeft me een ontzettende tasty burger voorgeschoteld waarbij ik de combinatie met de kimchi echt ge-wel-dig vind. De kimchi geeft het net dat beetje pit dat het nodig heeft. Het vlees is mals (onder andere door het gebruik van de klosjes) en het broodje knapperig; ik krijg er spontaan weer honger van. Ik weet niet wat je goede voornemens voor 2014 zijn, maar bij The Beef Chief langs voor een Kimchi Burger zou er zeker één van moeten zijn!

Kimchi Burger

Simons plannen voor 2014 zijn in ieder geval om te kijken hoe hij zijn productie kan vergroten zonder kwaliteit te verliezen om bijvoorbeeld bij de Rollende Keukens Kimchi Burgers te serveren. Daarnaast speelt het idee voor een Amsterdamse burger battle met burgers en ambachtelijk bier, waarover ik je natuurlijk op de hoogte ga houden!

Deel dit artikel:
Pin It