Boerderij Lindenhoff: vlees zonder gedonder

Lindenhoff

We komen het steeds vaker tegen, vlees van boerderij Lindenhoff. Worstmakers zoals Brandt en Levie werken met deze boerderij en ook restaurants als Bolenius, Restaurant As of de Librije zetten met trots Lindenhoff-vlees op hun menukaart. We wilden nu wel eens weten wat Lindenhoff zo speciaal maakt en spraken met ze af.

Lindenhoff

Dit is Berend. Hij komt uit een boerenfamilie met zes kinderen. De Lindenhoff was het boerenbedrijf van de familie van zijn moeder. Toen zijn ouders er gingen wonen gebruikte zijn vader het als hobbyboerderij terwijl hij werkte in de auto-industrie. Berend herinnert zich de kelder met kisten vol fruit uit hun grote moestuin. ‘We hadden ook wat koeien, waar we zelf altijd het vlees van aten. Ik weet nog dat er iemand kwam die dan twee dagen lang in de schuur stond om het vlees te portioneren.’

Lindenhoff

Schaarste van authentiek voedsel

Steeds vaker hoorde de familie over bijverschijnselen van het produceren van vlees op industriële manier. ‘Steeds meer kwamen het gebruik van hormonen en berichten over bijvoorbeeld gekkekoeienziekte in het nieuws. Ook begonnen mensen te klagen dat ze de smaak van vlees van vroeger misten; ze vonden het niet lekker meer. Er ontstond een schaarste van authentiek voedsel en veel bekenden kwamen bij ons op de boerderij om het vlees van onze eigen koeien te eten. Mijn vader heeft toen besloten: “ik ga vlees met garantie brengen, waar niet aan gedonderd wordt”. Als groot gezin hadden we een Chrysler Voyager, waar m’n vader de banken uithaalde en mee naar de restaurants reed om zelf ons mooie vlees rond te brengen.’ Eerlijk vlees, waarvan je weet waar het vandaan komt en waar niet mee gerommeld is. ‘Wat je nu allemaal om je heen hoort, zei mijn vader vijfentwintig jaar geleden al.’

Lindenhoff

Berend en broer Willem runnen nu met z’n tweeën het bedrijf. ‘We zijn ambassadeurs van authentiek voedsel, zoals we het zelf noemen’. Dirco is als boer in de stallen te vinden en Albert ontfermt zich over de wijn.

Geen ‘maagje vullen’ maar een hoogtepunt

Berend heeft enorm veel passie voor het bedrijf, maar ook voor eten. Hij omschrijft het zelf als ‘het vermarkten van goede voeding’. ‘We willen ook dat met het gezin eten -eten met elkaar- weer een leuk moment wordt. Niet van, we gooien drie pakjes bij elkaar, maar we eten vandaag bijvoorbeeld eend of kool, en we praten erover met elkaar. Eten is steeds meer maagje vullen geworden. Je zou bij wijze van spreken voor de TV een tube aan je mond kunnen zetten en weer doorgaan. Zo haal je alle sociale aspecten van eten weg. Ik vind samen eten gewoon echt gaaf. Niet alleen omdat ik vier kinderen heb die bijna alles lusten, maar het is gewoon gaaf dat ze bijzondere dingen proberen en dat we er met elkaar over praten. Eten moet weer een hoogtepunt van de dag zijn.’

De wereld gevoed door intensiteit en specialisatie

Boer Dirco zorgt voor zo’n driehonderd koeien en kalfjes, waarvan er ongeveer tien per week worden geslacht. ‘Ook kopen we Simmentaler rund uit Duitsland; dubbeldoel koeien die voor zowel vlees als melk gebruikt worden.’

Lindenhoff

‘In het algemeen wordt er vaak gekozen voor intensiteit en specialiseren boeren zich in één ding; melk óf vlees. Zo vind je in Nederland vooral melkboeren. Wat er aan het einde van de melkkoe overblijft wordt gebruikt voor bijvoorbeeld gehakt of ossenworst. Boeren die zich richten op vlees, zoals in Ierland of Zuid-Amerika, slachten hun koeien vaak zo snel mogelijk, na zo’n 18 maanden.’ Op de Lindenhoff boeren ze duidelijk op een andere manier, met andere idealen en met succes.

Lindenhoff

Naast koeien hebben ze ook Gasconne varkens (waarvan papa Pumba laatst aan het spit is geroosterd) en hun bekende Baambrugse biggen. ‘Dat zijn echt de meest normale biggen die er maar zijn. Maar dan hebben ze hun tanden en staart nog, hebben ze op hooi gelegen in plaats van beton en hebben ze de buitenlucht kunnen ruiken. Heel normaal zou je zeggen, maar doordat het bijna niet meer gebeurt, is het bijzonder geworden.’

Lindenhoff

Ideale wereld zonder labels en keurmerken

Keurmerken zijn hot. Er zijn mensen die zweren bij biologische producten. Maar de Lindenhoff doet niet aan keurmerken. Bewust niet. Volgens Berend kunnen mensen niet meer proeven. ‘Biologisch is een keurmerk voor mensen die zelf geen verstand van vlees hebben. Het keurmerk kan mensen helpen met oordelen of iets een goed product is, maar eigenlijk zegt het niet heel veel. Biologisch zegt niets over hoe een dier gevoed is (wel wat, maar niet over de manier waarop, is het bijvoorbeeld goed afgemest?). Het keurmerk zegt niets over de slacht of over de rijping. Ook kan het absoluut geen garanties geven over de smaak. Je kunt zomaar een taaie lappenkoe hebben, waar dan wel een bio merkje op staat. In landen als Italië of Frankrijk heb je zulke keurmerken niet nodig. Wanneer in deze landen het vlees niet goed smaakt, komt er meteen protest. Veel Nederlanders weten gewoon niet meer hoe goed vlees smaakt.’

Als het huidje van het beestje is heeft toch niemand meer wat in de gaten.

‘Wij hebben geen keurmerk nodig. We hebben geen geheimen, kom hier maar kijken hoe alles gaat. Waarom zouden we dan een keurmerk willen dat al onze winst zou pakken?’

‘Mijn ideaal is dat we gaan leven in een wereld zonder keurmerken en labels. Om een keurmerk te kunnen krijgen moeten bijvoorbeeld de horens van de koeien worden verwijderd, omdat koeien elkaar anders kunnen verwonden. Onze koeien hebben hun horens nog, want een blije, rustige koe doet een andere koe geen pijn. Wij geven ‘m tien vierkante meter in onze serre-stal, die is ontwikkeld met hulp van de Wageningen Universiteit.’ (Ter vergelijking: een bio koe krijgt minimaal zes vierkante meter.)

Lindenhoff

Koeien houden van bomen, dus hebben we bomen in onze stallen staan. Doordat de stal open is, staan de koeien in de buitentemperatuur en hebben ze natuurlijk licht. Wanneer je in de stal komt is het stil. Je hoort geen geloei, want de koeien hebben geen stress. Als het niet meer zoveel regent gaan ze zo snel mogelijk weer naar buiten.’ Iets dat heel gewoon klinkt, maar best bijzonder is als je bedenkt dat één derde van de koeien in Nederland nooit groen gras ziet.

Lindenhoff

Van Lindenhoff naar bord

Wanneer de koeien of varkens klaar zijn om geslacht te worden, gaan ze naar slachter Voordouw, die we binnenkort een bezoek zullen brengen. Door zijn slachtmethodes zorgt hij ervoor dat de dieren zo min mogelijk stress ervaren, wat je proeft in het vlees. Na de slacht komen ze terug op de Lindenhoff om te rijpen. Als consument kun je het vlees thuis bestellen of kopen in de marché, een winkel bij de boerderij waar naast vlees ook allerlei kazen, seizoensgroenten, fruit en andere mooie producten te koop zijn.

Lindenhoff

Wat de Lindenhoff nou zo speciaal en succesvol maakt? De passie van Berend (en ongetwijfeld ook zijn broers), die je voelt wanneer je met hem praat of op de boerderij rondloopt. Passie voor het aan de man brengen van mooie producten met een goede smaak en het ideaal om de eetcultuur in Nederland te veranderen.

Lindenhoff

Op aanraden van de enorm enthousiaste slager hebben we een mooi staartstuk, deze ham en wat ander geweldig vlees geprobeerd. Vlees waar (al vijfentwintig jaar) niet aan gedonderd is, heerlijk!

Deel dit artikel:
Pin It

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *