De beste hotspots in Tel Aviv

Vorig jaar mei reisden we naar een van de meest besproken en controversiële plekken op de planeet: Israel. We gingen van het groene Noorden naar de Dode Zee in het Zuiden en bezochten Jeruzalem en Tel Aviv. Het was een indrukwekkende reis in een heel klein land met een historie en cultuur zo groots, rijk en complex, dat die bijna niet te bevatten is in 8 dagen.

En dan heb je ook de ge-wel-di-ge eetcultuur nog, wat op zich al een reden is om eens die kant op te gaan. De smaak van versgeperste granaatappelsap herinner ik me als de dag van gisteren. Nooit eerder at ik zulke lekkere hummus. Specerijen als za’atar en sumac nam ik in veel te grote hoeveelheden als soevenier mee naar huis. Scrol naar beneden voor meer foodporn en natuurlijk voor onze hotspots in Tel Aviv voor als je, wellicht in vrederige tijden, die kant op gaat.

Marsend, Frishman St 18, Tel Aviv

De dag begin je hier met een kop koffie en ontbijt op het terras. Bijkomen na een lange nacht doe je met shakshuka: gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, komijn en knoflook. Ook worden er variaties gemaakt op de deze klassieker, zoals hier met bieten en geitenkaas.

shakshuka

tel aviv tel aviv

Ful Volium, Dizengoff St 114, Tel Aviv

Hummus eten doe je, zoals de jonge Isreali, om een bodem te leggen. Er is niks -maar dan ook echt niks- fancy’s aan deze hummusbar. Je krijgt er eerder een snackbar gevoel bij en je hoeft dan ook niet veel af te rekenen. Het eten is heerlijk en de humus wordt vers gemaakt en warm geserveerd met een topping naar keuze. Voor de lekkerste hummus in Amsterdam moet je bij Sir Hummus zijn.

hummus

hummus

tel aviv tel aviv tel aviv

Pundak Deluxe, Olei Zion St 7, Tel Aviv

Pundak is een Southern BBQ spot met brisket, ribs, pulled pork en burgers op het menu. Hier staat trouwens ook gewoon varkensvlees op het menu en dus kun je hier spareribs en pulled pork zonder enige moeite bestellen. Iets dat je in Israel niet vaak meemaakt.

tel aviv tel aviv

Kukiza, Ben Yehuda St 20, Tel Aviv

Als je wil eten wat er in de boeken van Ottolenghi staat, moet je hier zijn. In dit hele kleine restaurantje, dat wordt gerund door een jong stel, aten we zwart geroosterde aubergines met bergen knoflook en tahina saus en lobbige hummus met ‘shugh’; een soort harissa of sambal. Het is ietsje duurder dan de andere tips in dit blog maar zeker de moeite waard.

tel aviv tel aviv

The Minzar, Gedera St 19, Tel Aviv

De absolute favoriet is een restaurantje wat aan de rand van de Carmel Market ligt. Het deed mij een beetje denken aan een Berlijnse plek waar je heengaat voor goed eten in een rauwe setting. Het is zo’n plek waar je een oude rocker en chef als Anthony Bourdain rustig naar toe kan sturen.

Het is er eigenlijk altijd druk dus kom een beetje op tijd als je niet in de rij wilt staan. Het is niet alleen de gezelligheid die zoveel mensen aantrekt, maar zeker ook de kwaliteit en betaalbaarheid van het eten en de dagelijks wisselende kaart.

De zoete aardappel was zo lekker dat we die sindsdien gewoon thuis namaken. Er is namelijk niks moeilijks aan: kook de zoete aardappel en snijdt hem doormidden. Gebakken of gegrilde halloumi ertussen, olijfolie, za’atar en sumac erover en smullen maar!

tel aviv

Carmel Market, HaCarmel St, Tel Aviv

De Carmel Market is de grote markt van Tel Aviv die iedere dag van de week – behalve zaterdag – open is. Je kunt hier terecht voor alles van speelgoed, kleding tot aan verse groenten en kruiden. Tussen de marktstallen is ook kant en klaar eten te vinden en zelfs wijnbarretjes en kleine restaurants. In het midden van de markt staat deze man uit Jemen die een gerecht maakt waar hij een ei in filodeeg kort frituurt en serveert in een pitabroodje. Fantastische snack!

tel aviv hotspots tel aviv hotspots tel aviv hotspots

Carmel Market, HaCarmel St, Tel Aviv

Midden op de markt wordt ge-barbecued en kun je heel erg lekker eten. Je kunt hier niet in de airco zitten en ik ging hier dan ook bijna tegen de vlakte met bijna 40C op een overvolle markt zonder zuchtje wind. Het eten was heerlijk en het is een absolute aanrader, maar misschien niet op dag 1 als je nog moet wennen aan de warmte, drukte en geuren. Aan de overkant haal je trouwens lokale craftbrew van de tap en heerlijke wijnen.

carmel market

tel aviv hotspots tel aviv hotspots

tel aviv tel aviv

Cafe Nina, Neve Tsedek St 15,Tel Aviv

Neve Tzedek is een beetje de hippe, jonge buurt van Tel Aviv met allerlei winkelstraten en natuurlijk ook leuke cafe’s. Bij Cafe Nina eet je Israelische salade en drink lekkere ice coffee om cool te blijven in de hitte.

Als je wat later komt en meer in bent voor een lekker glas wijn (en natuurlijk iets om te eten), ga dan naar Jajo iets verderop in de straat.

tel aviv hotspots tel aviv hotspots tel aviv hotspots

tel aviv

tel aviv

Dalal, 8 Kol Israel Haverim St, Tel Aviv

Deze bakkerij is bekend bij iedereen en wordt geprezen om de gevlochte broden met chocolade of maanzaad (‘poppy seed yeast bread’). LEKKER! Ook hebben ze hier hele lekkere koffie.

tel aviv hotspots tel aviv hotspots

tel aviv

tel aviv

Rothschild, Sederot Rotchild (boulevard). Ongeveer halverwege op de kruising met de Maze straat.

Bij Rothschild haal je een salade wrap met honey glazed beef. Denk aan een burrito maar dan gemaakt van sla. Er komt geen brood bij aan te pas en het is dus ook populair bij de healthfreaks in Tel Aviv. Ik vond het zelf vooral erg lekker.

tel aviv hotspots tel aviv hotspots tel aviv hotspots

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *