De hotdogs van Bulls and Dogs

Bulls and Dogs

Een paar jaar geleden dacht ik bij een hotdog altijd aan die keren dat je net verhuisd was en na de kassa bij die blauw-gele woonwinkel voor 50 cent jezelf kon trakteren. Of aan die keren dat je als toerist op de Dam in Amsterdam niets anders kon vinden dan die ene hotdogkraam met kleffe broodjes en slappe worst. Maar inmiddels is dat hele idee totaal veranderd; de hotdogs gaan de hamburgers achterna en het werd tijd dat we weer eens een échte hotdog konden proeven. Het verhaal van sterrenchefs als Jamie Oliver en Ron Blaauw die eigen hotdog-restaurants hebben geopend is redelijk bekend, maar veel mooier is misschien wel het verhaal van Thijs en Marijn. Met hun eigengemaakte hotdogs reizen ze inmiddels heel Nederland door onder de naam Bulls and Dogs.

Bulls and Dogs

Van Hotelschool naar worsten draaien

Thijs (links) en Marijn (rechts) zijn 26 en kennen elkaar van de Hotelschool in Maastricht waar ze een passie voor lekker en goed eten hebben gekregen. Inmiddels is Thijs zijn eigen cateringbedrijf gestart en werkt Marijn voor een internetbedrijf, maar samen experimenteren ze nog regelmatig met eten. Toen Thijs van zijn vriendin een worstendraaier kreeg was dat dan ook een goed excuus om worsten te gaan maken. Op hetzelfde moment kreeg hij via zijn cateringbedrijf een opdracht binnen voor het maken van ‘hippe hotdogs’, wat natuurlijk niet beter uit had kunnen komen. Thijs nam de klus aan, vroeg Marijn om te helpen en samen maakten ze vijf verschillende worsten die ze aan vrienden lieten proeven. Van de favoriete smaken moesten ze er vervolgens 150 maken, en met z’n tweeën hebben ze tot twee uur ‘s nachts staan draaien met de kleine handdraaier van Thijs.

Bulls and Dogs

Serious Hotdog Business

De reacties op de zelfgemaakte hotdogs waren zó goed, dat de het gevoel hadden dat ze hier meer mee moesten doen. Samen met wat vrienden die zelf bitterballen wilden verkopen startten ze ‘a road to de Rollende Keukens’. Alleen lieten de bitterballen de eerste evenementen op zich wachten, waardoor de naam ‘Balls and Dogs’ niet helemaal begrepen werd en vaak werd verstaan als Bulls and Dogs. Deze naam viel eigenlijk zo in de smaak bij Thijs en Marijn dat ze besloten dat Bulls and Dogs de naam moest worden voor het bedrijf dat ze samen gestart zijn. Half februari stonden ze dan ook onder de naam Bulls and Dogs voor het eerst op de Amsterdamse Neighbourfood Market.

Bulls and Dogs

En die hotdog is wel wat anders dan het kleffe broodje met zuurkool wat ik gewend was. In plaats daarvan gebruiken ze een knapperig broodje van een bakker bij het Oosterpark en vullen ze het met gesmoorde gele kool. De hotdog maken de jongens inmiddels van lamsvlees en (scharrel)varkensvlees van een vaste slager in de buurt van de Albert Cuyp markt en de verschillende sauzen maken ze volledig zelf. Waar ze in het begin nog de hotdogs bij Thijs thuis draaiden, doen ze dit inmiddels bij de slager waar ze ook hun vlees halen.

Nieuwe smaken ontwikkelen ze door gewoon af en toe een avond allerlei ideeën uit te proberen en te proeven. ‘Het mooie aan worst maken, is dat je er alles in kan stoppen’. Dat bleek ook wel afgelopen maand op het eerste Amsterdam Coffee Festival, waar Thijs en Marijn met onder andere een zelfgemaakte ‘Coffee Dog’ stonden.

Bulls and Dogs

De toekomst van Bulls and Dogs

Dat dit nog maar het begin is van alle mooie smaakcombinaties, blijkt wel uit de agenda voor de komende tijd. 18 mei vind je Bulls and Dogs bijvoorbeeld weer op de Neighbourfood Market bij de Westergasfabriek en van 28 mei tot en met 1 juni staan ze op de Rollende Keukens. Genoeg mogelijkheden dus om zelf eens een échte hotdog te proeven!

Deel dit artikel:
Pin It

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *