Dorade in zoutkorst uit de oven

Mijn vader en ik gaan regelmatig eten bij Saray in de Pijp. Eigenlijk altijd als we zin hebben in ‘geen gedoe’ en het last minute niet aandurven iets ‘nieuws met een ingewikkeld concept’ te proberen in Amsterdam. Het restaurant met authentieke Turkse keuken bestaat al sinds 1976 en staat bekend om zijn houtskoolgrill- en houtoven gerechten. Je kunt er heerlijke stoofgerechten (ook vegetarisch) eten, maar toch neem ik altijd hetzelfde. Ik kan me verheugen op alles van het grote bord mezzes vooraf tot aan de Turkse yoghurt met honing en walnoten toe. En als hoofdgerecht natuurlijk de dorade in zoutkorst, die gloeiend heet uit de oven met een bijtel, hamer en veel theater aan tafel wordt opengemaakt.

Na jaren proeven, maak ik de dorade in zoutkorst sinds kort zelf. Gewoon thuis in mijn kleine oven. Een witvis in een witte korst die je mag kraken aan tafel… Vanonder het zout komt er een boterzacht visje tevoorschijn! Geweldig (makkelijk) om zelf te maken en indrukwekkend om te serveren.

dorade in zoutkorst

Dorade in zoutkorst uit de oven

Voorbereiding: 10 minuten

Kooktijd: 30 minuten

Hoeveelheid: 2 personen, hoofdgerecht

Wat heb je nodig?

3 eiwitten
1 kg grof zout
1 hele dorade (400-600 gram)
6 knoflooktenen
1 citroen
1 handje verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld peterselie

Je kunt alle ingrediënten bestellen via ZTRDG.NL

dorade in zoutkorst

Extra nodig:
bakpapier
1 grote ovenschaal

Lekker voor erbij:
Simpele, frisse salade van Lolla Rossa (elke dag vers geplukt door Henri en Karin Brouwer uit IJsselmuiden), zoete ui, zout, extra vierge olijfolie. Oh en knapperig gebakken aardappelschijfjes!

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200C.
Klopt de eiwitten los en meng met het zout.

Snijd de vis nog een beetje open en vul deze met wat verse kruiden en schijfjes citroen.

Leg bakpapier op een bakplaat en bedek met de helft van het zoutmengsel.
Leg de vis op het zout en bedek met de overige helft.

dorade in zoutkorst

dorade in zoutkorst

dorade in zoutkorst

Leg de ongepelde knoflooktenen naast de vis en zet voor ca. 30 min in de oven.

dorade in zoutkorst

dorade in zoutkorst

Bak in de tussentijd de aardappelschijfjes in olijfolie en/of boter in een koekenpan goudbruin. Was de sla, maar doe er nog geen dressing over. Doe dat als laatste. Als je wat verse ui wil toevoegen maar niet van de rauwe ui (na)smaak houdt, leg dan de ui zo’n 15 minuten in koud water. De scherpe smaak gaat er dan vanaf.

Haal de vis uit de oven, pel de knoflook en eet dit met de vis en de aardappels.
Verwijder het zout voorzichtig van de vis. Het beste kun je dit doen door aan de randen met een bot mes (bijvoorbeeld een oestersteker) de zoutkorst los te maken. Je kunt dan de zoutkorst, als een pro, in een keer van de vis tillen. Fileer de vis door met een lepel de filets van de graat te halen.

dorade in zoutkorst

Serveer de visfilets met de aardappelschijfjes en frisse salade.

In samenwerking met ZTRDG.NL

Dit is ons eerste artikel in samenwerking met ZTRDG. Wij zijn fan van hun ‘knetterverse’ producten en mogen af en toe wat nieuwe recepten proberen en schrijven hier dan over op Where The Food Is. Vind je dat een goed idee, of juist niet? Laat het ons weten in de comments!

Op ZTRDG.NL vind je heerlijke recepten van seizoensgebonden en vaak biologische producten. Bestel met 1 klik een recept of doe je boodschappen direct vanuit je luie stoel. Knettervers (vandaag bezorgd is gisteren geoogst!) wordt alles bij je thuisbezorgd.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *