Dutch specialties volgens de toerist in Amsterdam

Toeristen in Amsterdam

Wanneer ik op reis ben maak ik altijd een bucket list met gerechten of producten die ik graag in dat land wil proberen. Hoe zit dat met toeristen die naar Amsterdam komen? Staan die ook te trappelen om onze ‘Dutch specialties’ te proeven?

Toeristen in Amsterdam

Stejean, Kayesha en German, Engeland

‘Amsterdam is not known for food, but you come to smoke.’ Zo reageert German wanneer ik vraag of er eten is dat ze tijdens hun trip naar Nederland willen proberen. Kayesha: ‘The sausages are known, right?’ Gisteren hebben ze bij één van de kerstkraampjes op het Damrak sausage (bratwurst?) geprobeerd en ze vonden het heerlijk. Ze zijn niet speciaal op zoek naar lokaal eten: ‘We just eat as we go.’ Tot nu toe hebben ze beef burgers, burittos, pretzels en donuts gegeten…

Toeristen in Amsterdam

Anita en Snorre, Noorwegen

Ze lopen over de Nieuwmarkt met een plastic zak vol kaas, dus ik heb goede hoop dat ze al een beetje op zoek zijn geweest naar ‘the Dutch cuisine’. Anita en Snorre zijn dol op Nederlandse kaas, maar waar ons land nog meer om bekend staat? ‘Ehm…. wurst? We like the wurst’. De afgelopen dagen hebben ze verder ‘Indonesian, which was an interesting taste, Spanish tapas and Belgian waffles’ gegeten. Ook hebben ze gehoord dat Argentijns eten goed schijnt te zijn in Amsterdam.

Toeristen in Amsterdam

Vilte, Domante en Gintare, Litouwen

Domante: ‘Dutch food? Haha no I didn’t have any idea before I came here.’
Gintare: ‘If you would ask me what is traditional Dutch… I don’t know! Fries maybe?’
Domante: ‘Oh the kroket! We’ve tried the kroket yesterday, we really liked it!’

Toeristen in Amsterdam

Audrey and Roman, Frankrijk

Audrey: ‘I don’t really have an idea… Maybe it’s like German? Fish and meat, I don’t know…’ Audrey en Roman zijn nog maar net in Amsterdam maar willen graag het eten hier ontdekken: ‘It is a cosmopolitan city and we want to try and discover different food’.

Toeristen in Amsterdam

Kirill and Tina, Canada

Tina: ‘I’ve read about the potato stew thing’. Kirill: ‘Dutch food isn’t known in Canada, just the beer. Oh and once, I had some sausage at the Holland House during the Olympics, it was like a hot dog, pretty good’.

Toeristen in Amsterdam

Nick, Sam en Rhodri, Wales

Rhodri: ‘Oh we have nooooo idea!’
Sam: ‘Haha we have been here for three days and we’ve had some steak at an Argentinian place and some waffles…’
Nick: ‘Just now, we’ve had some Pieminister, which was pretty good.’
Rhondri: ‘Wok to Walk.’
Nick ‘How is that local cuisine?’
Sam: ‘Oh, and Argentinian steak is?’
Ze hebben dus geen idee. Wel vinden ze alles ‘done very well’. Ze vinden zelfs de Heineken biertjes beter smaken dan thuis, want die kennen ze uiteraard wel. Ze geven eerlijk toe dat als ze wel wisten wat local food was, ze het waarschijnlijk toch niet zouden kunnen vinden.
Nick: ‘Look around you, bikes everywhere and we couldn’t even manage to rent a bike!’

Toeristen in Amsterdam

Franziska en Moritz, Duitsland

Dan zijn het toch onze oosterburen die de eer nog een beetje hoog houden. Hoewel het niet helemaal eerlijk is, want Franziska’s oom en tante wonen in Amsterdam. Moritz geeft eerlijk toe dat hij eigenlijk nog helemaal niets wist over eten in Nederland. Franziska: ‘Yesterday my uncle made stamppot with potatoes, onion, carrot and shoulder meat. He really tried to make it tasty, and I must say that it was great! You also have to have vla for dessert! We absolutely love the vla. I wish I could take it with me on the plane.’

‘Ik mis het Nederlandse eten, zoals een broodje shoarma’

Over welke worst Kayesha, Anita en Kirill het nou eigenlijk hebben is ons nog steeds een raadsel. Zou het een typisch Duitse bratwurst zijn, een hot dog, of toch een HEMA rookworst? Het is in ieder geval wel duidelijk dat de toeristen niet voor de stamppot, haring of oliebol naar Nederland komen, en waarschijnlijk weten de meesten überhaupt niet eens wat ons lokale eten is. Maar weten we dit zelf eigenlijk wel? Ik kan me herinneren dat Adam Curry jaren geleden in een interview zei dat hij sinds zijn vertrek naar Amerika het Nederlandse eten zoals een broodje shoarma zo miste. En misschien is dat ook juist wel de charme van de Nederlandse eetcultuur; door de mix van culturen – vooral in de grote steden – gaan we eten met een oorsprong in andere landen ook steeds meer zien als iets typisch Nederlands. En waar ter wereld bestel je nou nog meer een kapsalon?

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *