Aged Eggnog recept

Eggnog wordt in de V.S. en Canada veel gemaakt en gedronken tijdens de feestdagen. In Nederland kennen we eggnog vooral als advocaat: een dikkere, gelere variant. Advocaat kun je door de dikke substantie niet zomaar drinken en eet je vaak met een lepel. Deze zelfgemaakte eggnog is anders en doet eerder denken aan een romige, milkshake-achtige cocktail of Baileys. Het is allesbehalve caloriearm en is flink boozy en dus perfect voor de decembermaand.

eggnog

In de jaren 1700 was eggnog al een favoriet bij de upperclasses. De drank werd toen al gedronken in de winter, tijdens de feestdagen. Zowel warme als koude versies van eggnog zijn er bekend, allen even populair. In oude cocktailboeken staan er vaak meerdere eggnog recepten, aangepast aan de persoonlijke smaak en stemming. The Waldorf Astoria Bar Book schrijft over talloze varianten waar meestal bourbon en soms rum de boventoon voert. Wij hebben het aged eggnog recept van Michael Ruhlman gevolgd.

Deze eggnog kun je lang bewaren, tot wel drie jaar! Er zijn liefhebbers van ‘aged eggnog’ waarbij de smaak elk jaar veranderd, maar vers is hij minstens even lekker. Dit drankje wordt gemaakt met onder andere verse eieren, slagroom en melk waarbij de alcohol zorgt voor de langere houdbaarheid.

Eggnog

Voorbereiding: 30 minuten
Hoeveelheid: Voor ca. 2,4 liter (48 kleine porties), om in een aantal grote flessen te bewaren. Minder maken kan door de ingrediënten naar ratio te verminderen.

eggnog

Wat heb je nodig?

Als je kunt, haal dan echte verse eieren, boerenmelk en -slagroom. Ik haalde dit bij een goede kaasboer in de buurt. Ook alcoholische ingrediënten van betere kwaliteit proef je terug in je eindproduct, dus bespaar hier niet op. Voor vanille kun je verse vanilleboon gebruiken of een hoge kwaliteit vanille bourbon extract of vanille bourbon aroma. Dit is onder andere te koop bij Ekoplaza en Dille & Kamille.

12 eigeel (dus 12 eieren), bewaar het eiwit voor merengue, cocktails of een eiwit omelet!

2 cups witter basterdsuiker

1 liter bourbon (Woodford Reserve)

1 liter volle melk, of 1 liter halfvolle boerenmelk

250 ml slagroom

3/4 cup Cognac of brandy (Hennessey)

1/2 cup dark rum (Myers’s)

2 el vanille bourbon aroma of extract, optioneel

snufje zout

verse nootmuskaat

Wat heb je extra nodig?

een grote kom om alles te mixen

een garde

fijne zeef

ijsblokjes

Aan de slag!

Combineer de dooiers, suiker, slagroom en de melk in een grote kom en klop tot alles goed gemengd is en er een geheel ontstaat.

eggnog

eggnog

Voeg de overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.

eggnog

eggnog

Giet de eggnog door een zeef. Vul het mengsel in de fles(jes) en bewaar het in de koelkast totdat je het gaat gebruiken.

eggnog

eggnog

Serveer met vers geraspte nootmuskaat in een mooi koel glas of met een paar ijsklontjes.

eggnog

Fijne feestdagen!

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *