Gegrilde aubergine met appelazijn, broodkruimels en basilicum

Gegrilde Aubergine

Zo’n twee jaar geleden pas, tijdens een vakantie in Italië, heb ik aubergine leren waarderen. De vaak zompige groente was daarvoor nooit echt een favoriet en het was dan ook niet vaak in mijn keuken te vinden.

De mogelijkheden met deze groente zijn natuurlijk eindeloos, maar graag deel ik mijn favoriete recept; gegrilde aubergine met extra vierge olijfolie, een flinke scheut appelazijn, knoflook-broodkruimels en verse basilicum. De meest verrassende smaak komt natuurlijk van de appelazijn, een ingrediënt dat vast niet standaard in je keukenkastje staat, maar dat graag wordt gebruikt in de Italiaanse keuken. Het zure en frisse van de appelazijn is vooral heel lekker in combinatie met groente en als fris bijgerecht bij allerlei pasta’s, vis- en vleesgerechten.

Wanneer je Google vraagt naar appelazijn zul je waarschijnlijk verbaasd staan over de vele toepassingen van dit wondermiddeltje. Zo wordt appelazijn gebruikt als natuurlijke aftershave maar ook bij allerlei gezondheidsklachten zoals te hoge cholesterol, te hoge bloeddruk, overgewicht, nierstenen, blaasontsteking, spijsverteringproblemen en bij het ontgiften.

Appelazijn

Je kunt appelazijn bij onder andere Albert Heijn kopen maar mijn absolute favoriet is de 100% natuurlijke en handgemaakte appel azijn van Walter en Cesar Abma die exclusief te koop is bij Marqt. Deze smaakt veel lekkerder en naar appels!

Het recept

 • Voorbereiding: 10 minuten (5 minuten als je de knoflook-broodkruim al hebt)
 • Kooktijd: 5 minuten
 • Hoeveelheid: 2 personen (bijgerecht)
 • Speciale benodigdheden: grillpan

Wat heb je nodig?

 • 1 aubergine
 • 2 el extra vierge olijfolie
 • snufje zout
 • vers gemalen zwarte peper
 • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden (of gedroogde of verse oregano en/of tijm)
 • 2 el appelazijn
 • knoflook-broodkruim (benodigdheden: kleine af te bakken ciabatta, knoflook, olijfolie zie ook mijn eerdere blog)
 • verse basilicum (een paar blaadjes, om te garneren. Je kunt ook verse peterselie gebruiken)
 • verse parmezaanse kaas (optioneel, om te garneren)

Gegrilde Aubergine

Aan de slag!

Verwarm de grillpan een paar minuten voor op middelhoog vuur. Bereid de broodkruim uit het vorige blog.

Snijd ondertussen de aubergine in plakken van circa een halve centimeter (niet te dun, niet te dik) en leg deze op de schone grillpan. Gebruik geen olijfolie. Bestrooi de aubergine met de Italiaanse kruiden en breng op smaak met peper en zout.

Draai de aubergine om na een minuut of twee of tot er grillstrepen te zien zijn. De aubergine is klaar als er aan beide kanten grillstrepen te zien zijn. Leg de aubergine op een platte schaal of bord (niet te veel stapelen) en laat de aubergine een beetje afkoelen tot de damp weg is.

Verdeel de appelazijn en olijfolie met een lepel over de aubergine. Wees niet te zuinig en gebruik eventueel meer zodat alle plakjes de appelazijn en olijfolie kunnen opnemen. Proef er één om naar smaak eventueel meer te kunnen toevoegen. Garneer met de knapperige knoflook-broodkruim en basilicum. Voor een extra bite kun je er wat verse parmezaanse kaas overheen strooien.

Deel dit artikel:
Pin It

2 Comments

 • Inderdaad kun je alles bakken in extra virgin olijfolie en gebruiken voor de huid!. In de echte kun je makkelijk bakken en koken en kun je eigenlijk zo op je huid smeren. Vaak zie je dat extra virgin verkocht wordt als puur, maar let op dat er ook veel gemengde olijfolien op de markt zijn. Je herkend echte extra virgin olijfolie aan de “vlokkerigheid”als de olie onder 8 graden komt. Dan gaan de bestanddelen wat “klonteren”. Dit betekent dat je de echte en pure extra virgin olijfolie hebt. Als deze helder blijft dan is deze absoluut vermengd en is niet aan te raden om in te bakken of in salades te gebruiken. Meestal zitten er dan teveel residuen (andere stoffen, vervuiling) in, die het vlokken tegengaan. Dus de tip van de vakman, vraag als je olijfolie koopt bij welke temperatuur deze gaat vlokken. Als er geen antwoord komt of dat gebeurt niet , dan weet je dat je niet de echte extra virgin olijfolie koopt!

  Andreas Van Beek
  Olijfolie Manolakis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *