Joeri Tandoeri: Street food zoals in India

Joeri Tandoeri

Tandoori; iedereen kent het, maar er zijn maar weinig mensen die echt weten wat het is. En Joeri Gerrits brengt daar verandering in met zijn rollende keuken. Omdat ik heel nieuwsgierig was geworden naar de tandoori van Joeri, zocht ik hem op op de Pure Markt in Amsterdam.

Hoe het begon

Het mooiste aan iedereen met een rollende keuken is wel het verhaal hoe ze ermee begonnen zijn. Joeri werkte in 2011 bij een groot Nederlands telecombedrijf, maar had al snel door dat hij daar niet tot zijn zevenenzestigste zou zitten. Hij was wel goed in wat hij deed, maar het boeide hem niet genoeg. ‘Het was absoluut niet iets dat ik de rest van m’n leven wilde doen.’ Koken en eten hield hem toen ook al bezig. Hij was altijd op zoek naar iets lekkers en vond het vreemd dat voor zoveel mensen eten alleen maar functioneel is. ‘Het lijkt alsof het ze niet interesseert wat ze eten, en daar breng ik graag verandering in.’

Joeri Tandoeri

Op dat moment besloot hij van zijn passie zijn werk te maken en begon hij een klein cateringbedrijfje. Na experimenteren met verschillende producten en bereidingswijzen – puur om te weten hoe dingen werken – kwam hij de tandoor ovens tegen.

De ontdekking van de tandoor ovens

Deze tandoor ovens zijn kleiovens met houtskool waar binnenin de temperatuur op kan lopen tot wel 400 graden. Joeri hoorde dat er suppersappige kip en naanbrood in gemaakt werd, maar ‘eerst zien, dan geloven’. In de zomer van 2011 maakte hij een prototype van bakstenen en een olievat, en bij de eerste test in het Vondelpark kwam iedereen erop af. ‘En wat bleek nou, het eten dat eruit kwam, was nog lekker ook.’ Na dit succes lulde Joeri zich op basis van een schets in 2012 het festival De Rollende Keukens binnen, waar hij besloot de tandoori te gaan verkopen uit échte tandoor ovens. Dat leverde hem al snel de geweldige naam ‘Joeri Tandoeri’ op.

Joeri Tandoeri

De echte tandoor ovens zijn niet alleen een unique selling point doordat je precies ziet wat er gebeurt. De combinatie van de houtskool, kleiwand en de spiesen met kip (en een ui aan de onderkant) zorgt ervoor dat de kip supersnel gaart zonder dat het de tijd krijgt om uit te drogen.

Joeri Tandoeri

En toen ging het rollen…

Er kwam een Mercedes-Benz L409 uit 1970 en zijn rollende keuken was al snel een feit. Het toffe aan het koken vanuit de brandweerwagen vindt Joeri de interactie met het publiek en het live bezig zijn met het bereiden van eten.

Joeri Tandoeri

En ja, het hebben van zo’n rollende keuken is keihard werken, maar het verschil met werken bij een telecombedrijf is dat hij nu wel altijd op plekken komt waar mensen komen om het naar hun zin te hebben. ‘Ook is het fijn dat je gelijk feedback krijgt van de mensen. Het mooiste wat je kan horen is “Ik ben echt weer even terug in India.”.’ En voor de Nederlander die niet in India geweest is is kip tandoori gelukkig ook geen onbekend begrip. Iedereen heeft er wel een idee bij zonder exact te kunnen vertellen wat het is. Dat zorgt ervoor dat het bekend genoeg is voor mensen om het niet eng te vinden, maar nieuw genoeg om te proeven hoe het ook kan smaken. Dat bleek ook wel tijdens de laatste editie van De Rollende Keukens, waar vijf dagen lang een goede rij stond voor de truck van Joeri.

De zoektocht naar verbetering in India

Afgelopen november ging Joeri voor het eerst naar India. ‘Dan kom je er pas echt achter hoe het moet smaken. Ze gebruiken daar bijvoorbeeld een bepaald soort chilipeper, kashmiri chili, wat een fellere kleur heeft maar minder pittig is. Het is wel een behoorlijke zoektocht om dat in Nederland te vinden.’

Joeri Tandoeri

Als je denkt dat je wel weet hoe bijvoorbeeld de curry’s van Joeri smaken omdat je wel eens bij een Indiaas restaurant komt, heb je het mis. De Indiaase restaurants in Nederland zijn namelijk vaak gebaseerd op de grote restaurants in India die aan de hotelketens vastzitten. Hier serveren ze vaak hele rijke curry’s zoals Butter Chicken. ‘Als je dat elke dag eet, ontplof je.’ Joeri haalt zijn inspiratie vooral van de straat, en de curry’s die hij maakt zijn dan ook niet te vergelijken met de curry’s die in de Indiaase restaurants in Nederland geserveerd worden.

Naast het doorontwikkelen van de huidige menukaart wil Joeri dit jaar ook gaan experimenteren met ander streetfood zoals pakora’s en panipuri, wat je ook in vrijwel geen enkel Indiaas restaurant hier zult tegenkomen. Redenen genoeg dus om deze brandweertruck in de gaten te houden!

Joeri Tandoeri

Zelf proeven? Dat kan in ieder geval elke laatste zondag van de maand bij de Pure Markt in Park Frankendael en elke tweede zondag van de maand bij de Pure Markt in het Amstelpark!

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *