Linguine en pompoen recept met palmkool en parmezaanse kaas

Linguine en pompoen recept

Naast de pasta radicchio is dit één van mijn favoriete Italiaanse én vegetarische pasta gerechten. De pompoen en palmkool maken het echt een herfst of zelfs winters gerecht boordevol vitamines en mineralen. Dit gerecht komt uit op circa 450 kcal per persoon. Dat is heel normaal, maar als je op de lijn let kun je beter de olijfolie halveren. Hierin zitten veruit de meeste calorieën, 100 ml olijfolie is ongeveer 800 kcal. Om het gerecht smeuig genoeg te krijgen, zou je wat meer kookvocht kunnen gebruiken.

Wat heb je nodig? (4 personen)

Pasta

  • 300-400 gram linguine (of spaghetti)
  • circa 1/2 flespompoen, ontdaan van het vruchtvlees en de zaden en grofgehakt (de harde schil mag er aan blijven)
  • 10 palmkoolbladeren, gesneden en zonder nerf (je kunt dit bij de biologische winkel krijgen, een goede groenteboer of op de markt)
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas, extra voor het serveren
  • 75 gram geraspte Percorino Romano, extra voor het serveren
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 200 ml pasta kookvocht

Knoflookolie

  • 100 ml olijfolie
  • 4 knoflooktenen, gekneusd en zonder velletje

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de flespompoen doormidden en verwijder het vruchtvlees en de zaadjes. Gooi dit weg. Leg de pompoen met de platte kant op de snijplank en snijd in grove stukken van ca. 2 cm. De harde schil kun je eraan laten, deze wordt zacht in de oven en is gewoon eetbaar. Druppel 1 tot 2 eetlepels olijfolie over de pompoen stukjes en leg deze verspreid op een ingevette bakplaat. Voeg zout en versgemalen peper toe naar smaak. De pompoen heeft ca. 20 minuten in de oven nodig om gaar te worden. De pompoen is klaar als je deze zonder weerstand met een vork kan doorprikken. Haal de pompoen dan uit de oven.

Bereid de knoflookolijfolie voor. Kook de pasta het aantal minuten dat op de verpakking staat, giet het af en bewaar een kommetje met het gezouten kookvocht. Lees in dit eerdere blog in detail hoe je deze basics onder de knie krijgt.

Wanneer je klaar bent met de voorbereidingen van de pasta en de knoflookolijfolie en als de pompoen klaar is, beginnen we met de saus.

Doe de knoflookolijfolie in een verwarmde koekenpan op middelhoog vuur en voeg de fijngesneden palmkool toe. Schep deze een paar keer om tot het het wat knapperig is geworden (zonder dat het te bruin wordt). Voeg de pompoen en kaas toe en blijf omscheppen. Proef een beetje van de saus en voeg een paar eetlepels pasta kookvocht en naar smaak versgemalen peper en zout toe. Doe de pasta erbij en blijf nog een minuut of 2 omscheppen zodat alles goed vermengd is en de pasta is opgewarmd. Dien de pasta op in een voorverwarmde schaal en op voorverwarmde borden zodat de pasta nog lang warm blijft op een koude herfst of winteravond. Enjoy!

Linguine en pompoen recept

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *