Ontbijt: havermoutpap met vers fruit

Havermoutpap met vers fruit

Ik kan niks beters bedenken om een winterse dag mee te beginnen, warme havermoutpap (porridge) als ontbijt. Het klinkt heel ouderwets en dat is het ook. Maar havermout is wel weer helemaal hip, omdat het supergezond is en nostalgisch. Zo kan ik mij herinneren dat mijn opa het ook iedere ochtend at. Het is voedzaam (je kunt er lekker lang mee vooruit) maar ook lekker en alles behalve saai omdat je er met verschillende soorten melk en toppings eindeloos mee kan variëren.

Omdat ik de variant met koemelk erg zwaar vond, ben ik op zoek gegaan naar plantaardige alternatieven. Zo heb ik natuurlijk sojamelk geprobeerd (met een licht nootachtige en soms wat weeïge smaak) maar er zijn ook plantaardige alternatieven zoals amandelmelk en rijstmelk. Ik heb echt van alles geprobeerd om de verschillende smaken en consistenties te vergelijken. Smaak is erg persoonlijk, maar ik vind de rijst-kokos melk van Provamel (verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza) toch echt het lekkerst. Het is zoetig en licht verteerbaar maar bevat ook twee keer zoveel vitamines als koemelk en minder calorieën dan sojamelk. En, het smaakt op een natuurlijke manier naar kokos en dat is altijd goed! Het enige nadeel dat ik kan noemen is dat deze melk met het koken van de havermout minder smeuïg en wat wateriger wordt. Zoals eigenlijk alles heeft ook elke melksoort (dierlijk en plantaardig) zo zijn voor- en nadelen. Als je wat onderzoek wil doen naar de verschillen staat hier een mooi overzichtje. Maar het beste is natuurlijk testen en proeven!

Als het weer wat warmer buiten wordt, kies ik voor een verkoelend en tropisch havermoutontbijt. Lees hier hoe je overnight oats maakt met kokos en mango, ook erg lekker!

Recept (ontbijt) voor twee personen

  • Bereidingstijd: 2 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten

Wat heb je nodig?

  • 60 gram, havermout (rolled oats)
  • 400 ml rijst-kokos melk van Provamel (of sojamelk, amandelmelk, koemelk of een ander melkproduct of water)
  • een handjevol frambozen (of andere topping van vers of gedroog fruit, noten etc.)
  • 1 ½ tl agavesiroop (of ahornsiroop, honing)

Aan de slag!

Breng in een steelpannetje 200 ml rijst-kokos melk aan de kook. Voeg de havermout toe, roer goed door en laat het een paar minuten op laag vuur doorkoken. Het is aan te raden wel bij het pannetje te blijven om overkoken te voorkomen. Voeg de frambozen en ahornsiroop toe en serveer direct. Eventueel weer onder de warme deken in bed op een koude, winterse ochtend.

Havermoutpap met vers fruit

Wanneer je de havermout gebruikt die in de supermarkt te vinden is dan kun je de kooktijd verkorten (tot ongeveer een minuut). De havermout uit de natuurvoedingswinkel is niet voorgekookt en moet dus ongeveer 10 minuten koken voor deze gaar is.

Enjoy!

Deel dit artikel:
Pin It

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *