Palmkoolsalade met falafel en een frisse tahini dressing

Palmkoolsalade

In mijn vorige blog legde ik uit hoe je gemakkelijk zelf falafel kunt maken. Het falafel recept was goed voor vier personen en zelf hield ik de helft over. Met de tweede helft van het mengsel heb ik opnieuw falafel gemaakt en deze gebruikt als ingrediënt voor een vegetarische en super gezonde maaltijdsalade.

Palmkoolsalade

Het andere ingrediënt dat deze maaltijdsalade niet alleen heel gezond maakt maar ook verrassend lekker is palmkool (Nero di Toscana). Palmkool is een vergeten groente (koolsoort) en is familie van onder andere de broccoli, boerenkool en de mosterdplant. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn palmboomplant- achtige vorm. Op bijvoorbeeld Pinterest zie je dit jaar steeds vaker recepten voorbij komen en is kale – zoals het in het Engels heet – vooral populair geworden als ‘superfood’. Voor deze falafel salade heb ik dit als excuus gebruikt om eindelijk zelf eens palmkool te gebruiken. Palmkool is niet overal te verkrijgen, dus zoek vooral in biologische winkels, op markten en bij de biologische groenteboer op Albert Cuijp.

In dit saladerecept heb ik gekozen voor komkommer, cherry tomaten, rucola, palmkool, feta en meiraap in zuur. Lees hier hoe je meiraap zuur kunt maken. Palmkool kun je rauw eten maar heeft naar mijn smaak een veel te grassige nasmaak. Ik zou de palmkool dus kort blancheren en afspoelen met koud water om de garing te stoppen en de smaak milder te maken.

Recept dressing

Wat heb je nodig (vier personen, als maaltijdsalade):

  • 1 knoflookteentje, fijn gehakt
  • ½ cup tahini
  • ½ cup water
  • ¼ cup citroensap
  • ¾ tl zout
  • 1 el gehakte verse peterselie

Meng alles, voeg naar smaak toe aan de salade en hussel alles nog een keer goed door elkaar. Leg de warme falafels vlak voor het serveren op de palmkoolsalade.

Deel dit artikel:
Pin It

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *