Eindelijk. Proeven van de Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager

Eindelijk. Nadat ik de Vegetarische Slager al drie jaar volg op Twitter (@VegaSlager) stap ik vandaag dan voor het eerst de winkel binnen. De gloednieuwe flagshipstore is te vinden aan de Rozengracht in Amsterdam. Al vaker kocht ik de tonijnsalade bij DEEN, maar nu wil ik eigenlijk veel meer proeven.

De Vegetarische Slager

Ik word verwelkomt door Ali die me vertelt dat het opening weekend zo goed liep dat de meeste producten gelijk zijn uitverkocht. We spreken dan ook af dat ik een dag later terugkom omdat ik natuurlijk wel iets wil proberen.

De Vegetarische Slager heeft een toonbank waar de verse soja en lupine producten worden gepresenteerd. Ook liggen er veel producten in de vriezer en kun je er bitterballen, rauw gehakt en tonijnsalade vinden. Maar er is meer, veel meer en de slagerij doet dan ook eerder denken aan een traiteur. Zo kun je er ook verse groenten, wijn, speciale specerijen, olijfolie en brood van Hartog halen.

De Vegetarische Slager

De meest verkochte producten -in ieder geval in de winkel in Den Haag- zijn de hamburger, de gehaktbal (en vooral die in de vorm van een broodje bal), kipstukjes en de tonijnsalade. Ik vraag Ali gelijk waarom de producten ‘vleesnamen’ hebben en of dat vegetariërs niet afschrikt. Ali antwoord: “Als we de producten niet vernoemen naar bijvoorbeeld kip of gehakt dan wordt het heel moeilijk uit te leggen wat het is. We gebruiken dan ook herkenbare namen zodat mensen een connectie kunnen maken met producten die ze al kennen.” Hier komt natuurlijk ook de naam – de Vegetarische Slager – vandaan, maar ook productnamen als ‘gehackt’. Het publiek dat in de winkel komt is heel divers en er hangt alles behalve een geitenwollensokkensfeer. Er komen vooral mensen die niet elke dag vlees of vis willen eten en een alternatief zoeken, ook wel flexetariërs genoemd.

Producten van de Vegetarische Slager

De meesten mensen stellen vragen over waar het naar smaakt en wat er in de producten zit. Zo wordt er soja, lupine en zelfs groenten in de basis gebruikt. De soja die wordt gebruikt is van duurzame teelt en de lupine is biologisch en daarom ook iets duurder. Lupine wordt graag gebruikt door de Vegetarische Slager omdat het wordt gemaakt van een plant die de grond vruchtbaar maakt (en dus duurzaam is). De lupine die door de Vegetarische Slager wordt gebruikt, bestaat uit maar liefst 30-50% hoge kwaliteit eiwitten en bevat weinig koolhydraten. Sommige producten, zoals de biefstuckreepjes, zijn gemaakt van Nederlandse groenten als wortelen en erwten. “Het recept blijft een geheim van de kok”, zegt Ali.

We namen de kipstukjes en de hamburgers mee naar huis om mee te koken en mee te experimenteren. Omdat het ‘vlees’ natuurlijk geen echt vlees is, zijn er een aantal dingen wat anders bij het bereiden. Zo is het rauwe gehackt niet vettig en zul je dit merken wanneer je er bijvoorbeeld balletjes van maakt. Verder kun je dit vegetarische gehackt kruiden en bereiden zoals je dat ook bij écht (dierlijk) rauw gehakt doet. De kipstukjes zijn niet rauw en kunnen dus na het kort te verwarmen in de pan of oven al gegeten worden. Ook kun je de kipstukjes marineren of laten meekoken in een saus. De kipstukjes zien er echt uit als -dierlijke- kip en hebben ook een zelfde smaak en structuur. Heel prettig is dat de kipstukjes niet kunnen overkoken en dus nooit taai kunnen worden.

Koken met producten van de Vegetarische Slager

Wij gebruikten de kipstukjes in een tagine met pompoen, aardappel, gember, abrikozen, amandel en rozijnen. Uiteraard hebben we het goed gekruid met specerijen uit de Noord Afrikaanse keuken. We hebben er van genoten en kunnen niet wachten om de vegetarische hamburgers uit te proberen!

Tajine

Tajine

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *