Quinoa: Gezond, veelzijdig en heerlijk

Quinoa: Gezond, veelzijdig en heerlijk

Bijna iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord en ook wij zijn fan; quinoa. We vinden het fantastisch dat het op zoveel verschillende manieren gebruikt en gegeten kan worden en dat het zo super gezond is. Want dat is het! Het mooie aan quinoa is dat het op heel veel verschillende manieren te verkrijgen is, waardoor de bereidingswijzes bijna eindeloos zijn. Daarom zetten we hier op een rijtje wat quinoa precies is, in welke vormen het te koop is en waar je het zoal voor kunt gebruiken.

Pseudograan uit Zuid-Amerika

Hoewel quinoa lijkt op graankorrels en meestal ook zo gebruikt wordt is het helemaal geen graan, maar verre familie van de suikerbiet. Chenopodium quinoa is een plant die al duizenden jaren als voedselgewas gebruikt wordt in Zuid-Amerika en vooral in het Andes gebergte. Peru, Bolivia en Ecuador zijn de voornaamste Zuid-Amerikaanse landen waar de plant verbouwd wordt, maar tegenwoordig wordt het door de grote vraag ook gewoon in Europa en zelfs Nederland verbouwd.

Quinoa: Gezond, veelzijdig en heerlijk

Glutenvrij superfood

Doordat quinoa zo rijk is aan eiwitten, vitamine B2, vitamine E, en mineralen als ijzer, koper en magnesium, wordt het gekwalificeerd als een echte superfood. Het is erg vezelrijk en bevat vooral veel onverzadigde (goede) vetten. Door al deze super gezonde eigenschappen en doordat het bovendien ook nog eens glutenvrij is, wordt het veel gebruikt als vervanger voor graan.

Witte quinoa

De meest voorkomende quinoa soort is de witte, die daardoor ook het meeste in de Nederlandse winkels te vinden is. Je kunt witte quinoazaden voorgekookt (links op de foto) kopen, daarbij hoef je alleen maar gekookt water toe te voegen en een paar minuten te wachten, dan is het al klaar. Ik gebruik persoonlijk meestal deze soort, vooral wanneer ik ontbijt of lunch wil maken en daar niet teveel tijd voor heb. Natuurlijk kun je ook ongekookte quinoa (rechts op de foto) kopen. Deze is uiteraard iets goedkoper maar moet wel worden voorgespoeld. De korreltjes zijn bedekt met een laagje saponine, wat kan zorgen voor een bittere smaak. Na het spoelen moet de bittere smaak verdwenen zijn en kan de quinoa in maximaal een kwartiertje gaar gekookt worden. Wanneer er een klein wit kiempje (een witte c) te zien is, is het klaar. Giet het af en gebruik de quinoa als vervanger voor aardappelen, rijst, couscous, in een salade, in soep, als ontbijtgranen et cetera, et cetera…

Quinoa: Gezond, veelzijdig en heerlijk

Rode en zwarte quinoa

Naast witte, is er ook rode en zwarte quinoa verkrijgbaar. Deze is iets moeilijker te vinden, maar als je even zoekt in biologische winkels of op het internet vind je het gegarandeerd. Rode en zwarte quinoa schijnen zelfs nog iets gezonder te zijn dan de witte, door de voedingsstoffen in het vliesje. De rode en zwarte zaden hebben een iets meer nootachtige smaak en blijven na het koken knapperiger dan de witte. De bereiding van rode of zwarte quinoa is hetzelfde als de ongekookte witte en kunnen ook op dezelfde manier gebruikt worden. Zelf kies ik graag voor één van deze twee kleuren, omdat het (zeker met bepaalde groenten) prachtig staat op je bord, en het oog wil ook wat natuurlijk.

Quinoa: Gezond, veelzijdig en heerlijk

Gepofte quinoa

Heerlijk door yoghurt, in een salade, door chocolade, over je ijs, maar ook bijvoorbeeld bij groente of soep. De gepofte quinoa is meteen klaar voor gebruik en hoeft niet meer gekookt te worden. Het is luchtig, een beetje knapperig en voor van alles te gebruiken. Doordat het gepoft is, leent het zich vooral goed voor zoete gerechten, en ik moet zeggen dat het zo lekker en een beetje crispy is, dat het niet echt smaakt naar iets dat heel gezond voor je is (ideaal ook voor kinderen lijkt mij zo).

Quinoa: Gezond, veelzijdig en heerlijk

Quinoa vlokken

Nog zo’n handig quinoa product: quinoa vlokken. Deze platgewalste zaadjes kunnen gebruikt worden als glutenvrije variant van havermout, om vis, vlees of groente mee te paneren, door taarten, toetjes, of gewoon door je melk of yoghurt als ontbijt.

Quinoa: Gezond, veelzijdig en heerlijk

Quinoa meel

Wanneer quinoa wordt fijngemalen krijg je quinoa meel. Hiermee kun je onder andere glutenvrije pannenkoeken, taarten, koekjes, broden of tempura maken. Wanneer je quinoa meel wilt gebruiken zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Er zijn enorm veel recepten, speciaal gemaakt voor quinoa meel. Omdat quinoa andere eigenschappen heeft dan tarwemeel, kan het niet zomaar één op één vervangen worden. Wanneer je een tarwemeel recept hebt waarbij je quinoa wilt gebruiken, kun je bijvoorbeeld een deel van je tarwemeel vervangen door quinoa meel, zodat je toch de nootachtige smaak krijgt. Wanneer je een tarwemeel recept zelf helemaal zonder gluten wilt maken en alleen maar quinoa meel wilt gebruiken, zul je een aantal aanpassingen moeten maken zoals in de kooktijd, temperatuur of overige ingrediënten. Omdat elk recept anders is, zul je hiermee moeten experimenteren (ik raad je dan ook aan om een bestaand recept te gebruiken).

Quinoa: Gezond, veelzijdig en heerlijk

Deel dit artikel:
Pin It

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *