Recap: De brouwers van het Kimchi Farm Festival

Oersoep

Op 10 en 11 augustus 2013 vond de tweede editie van het Kimchi Farm Festival plaats. Het Kimchi wat? Lees hier meer over het festival en het ontstaan hiervan.

We spraken een deel van de brouwers die op het festival hun bier en verhalen met ons deelden.

Oersoep

Wat doe je als je een bierliefhebber bent, maar het bier dat je echt lekker vindt nergens kunt krijgen? Dan ga je het zelf brouwen. Zo begon het drie jaar geleden ook voor de mannen achter Oersoep. Sander Kobes vertelde me dat toen hij nog in de IT werkte hij best veel in de keuken stond om bier te maken. Toen een vriend zijn twee cafe’s verkocht kwam er kapitaal vrij zodat ze in een grote garage in Nijmegen konden beginnen met het echte werk. Inmiddels brouwen ze 150 liter per dag en zijn ze de grootste op deze markt met een eigen brouwerij. Veel beginnende brouwers ontwikkelen namelijk eerst een goed recept en laten deze brouwen bij grotere brouwerijen. Onafhankelijk ambachtelijk brouwen lijkt voor de meeste keuken brouwers een doel en droom.

Het bier van Oersoep is uniek van druiven en fruit afkomstige wilde gisten die gebruikt worden. Ook is het op houten vaten gerijpt. Proeven? Kijk op oersoepbrouwerij.nl waar.

Oedipus

Oedipus

Vier vrienden vormden twee jaar geleden Oedipus vanuit een gezamenlijke hobby; bier brouwen. Paul Brouwer (en van die achternaam is niks gelogen) vertelt me dat de vrienden elkaar hebben leren kennen in de Biertempel in Amsterdam waar drie van de vier werken. De biertempel is een plek waar mensen die veel van bier weten samenkomen. Rick is vanuit de behoefte om likeminded brouwers te leren kennen het Kimchi Farm Festival gestart.

Oedipus

De naam Oedipus is ontstaan doordat de mannen zoveel van hun moeders houden. Wat is er nou belangrijker dan dat? Dit zie je bijvoorbeeld weer terug in namen als ‘ Mama’ en ‘Mannen liefde’ waarvan de laatst genoemde volgens ons één van de best smakende bieren van het festival is. De bieren van Oedipus zijn niet te verwarren met speciaal bier, want dat is een term waar Paul niet van houdt. Ook werken ze niet vanuit een concept gedachte, wat de opvallende naam keuzes wel doen vermoeden. ‘Het gaat ons echt om het brouwen van lekkere pils, ambacht en werken met goede ingrediënten. De kwaliteit is dan gewoon beter dan die van veel grote commerciële brouwers die hun bier met extracten maken. Daar komt geen natuurlijk product aan te pas.’

Oedipus is -nog- een van de kleinere brouwers op het Kimchi Farm Festival met een productie van 50 liter per week.

De Afleiding

De afleiding

Nog maar een jaar geleden spraken deze twee vrienden elkaar op een verjaardag over het brouwen van bier. Eerst haalden ze een starterskit bij de bouwmarkt in Almere. Vervolgens hebben ze de rest van de benodigdheden gehaald. Inmiddels brouwen ze 20 liter per keer, gewoon thuis in de keuken ergens in de Baarsjes.

De Afleiding

De bieren van De Afleiding hebben namen als Amanda, Tatjana en speciaal voor het Kimchi Farm Festival werd Yvon gebrouwen. Niemand minder dan Amanda van de Gouden Kooi was de inspiratie voor het smaakvolle ‘Amanda’. Tatjana is een lekker blondje en smaakt naar Tatjana Simic en Yvon is natuurlijk vernoemd naar Yvon Jaspers en haar zes single boeren uuhh… zes soorten hop.

Op dit moment is De Afleiding nergens verkrijgbaar, maar hopelijk is het bier binnenkort verkrijgbaar in Café Cook in Amsterdam, waar bekenden werken. Voor nu kun je het brouwproces volgen op Facebook.

Butcher's Tears

Butcher’s Tears

Na een voorbereiding van bijna een jaar brouwde Butcher’s Tears in april 2012 haar eerste bier Green Cap. In een mum van tijd is het uitgegroeid tot een professionele brouwerij en nu wordt er 3.000 liter per maand gebrouwen (waaronder ook ‘Raggle Taggle’ en ‘Misery King’). Dat doen zij voorlopig nog in Gullegem, in Belgie, tegen de Franse grens. Maar zij verwachten rond eind oktober hun bier in hun eigen brouwerij in Amsterdam te brouwen.

Op 17 augustus a.s. wordt het proeflokaal aan de Karperweg 45 in Amsterdam Oud-Zuid geopend (kom ook!). Daarna kan men woensdag tot en met zondag tussen 16:00 en 21:00 uur genieten van ambachtelijk gebrouwen bier.

Deel dit artikel:
Pin It

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *