Recept: linguine met vongole

Linguine met Vongole

De derde pasta favoriet van Where The Food Is komt uit de zee. Dit recept met vongele (ook wel tapijtschelpen genoemd), knoflook, peterselie en witte wijn is voor velen niet onbekend. Mijn variant met smaakmakers als tomaat en chorizo maakt het net wat spannender. Het lijkt misschien gek om chorizo met schelpdieren te combineren maar in landen als Portugal en Spanje doen ze niet anders. En eerlijk is eerlijk, het smaakt heerlijk! Lees vooral ook verder wanneer je vegetariër bent of wanneer je de ‘klassieker’ wil maken, dat kan met dit recept namelijk ook want dan laat je het vlees en eventueel de tomaten weg.

Het recept (2 personen)

 • Bereiding: 40 minuten
 • Koken: 30 minuten

Wat heb je nodig?

 • 150-200 gr linguine (of spaghetti)
 • 500 gr vongole (bij de visspeciaalzaak of markt te verkrijgen. Vongole uit de koude maanden is het beste want in de zomer zit er minder vlees in de schelpjes. Een goedkoper alternatief is mosselen en soms ook kokkels)
 • 2 tenen knoflook
 • 1 bosje verse peterselie
 • 100 ml droge witte wijn
 • paar mespunten paprikapoeder
 • 2 verse tomaten
 • olijfolie
 • zout & vers gemalen zwarte peper

Linguine met Vongole

Aan de slag!

Voorbereiding:

Haal de vongole ca. 30 min. van tevoren uit de ijskast (in de zomer wat korter van tevoren). Maak de schelpen schoon door ze in de wasbak in koud water met een beetje zout te doen. Gooi kapotte en beschadigde schelpjes direct weg. Controleer de open schelpjes door er voorzichtig op te tikken. Als deze open blijven staan moet je ze weggooien.

Stap 1:

Hak een teentje knoflook fijn en bak dit wat olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de vongole en ⅓ van de peterselie toe en doe de deksel er op. Je mag nu het vuur hoog zetten zodat er genoeg warmte is om de schelpjes open te krijgen.

Linguine met Vongole

Stap 2:

Haal na een minuut of twee de deksel eraf en blus af met de witte wijn, doe dit nog steeds op hoog vuur zodat de alcohol verdampt. Het is klaar wanneer alle schelpjes helemaal open zijn. Haal het dan meteen van het vuur want te lang koken betekent dat het taai wordt.

Stap 3:

Giet het kookwater van de pan door een zeef in een aparte kom of schaal en laat het afkoelen. Haal nu bij ongeveer ¾ het vlees van vongole uit de schelp en bewaar dit in een apart schaaltje. De overige ¼ houd je dus in de schelp en bewaar je tot het laatste moment, voor de garnering.

Linguine met Vongole

Stap 4:

Kook de linguine intussen al dente (beetgaar) en laat het uitlekken in een vergiet. Bewaar een kopje kookvocht van de pasta.

Stap 5:

Snijd 2 dikke plakken van de chorizo worst in kleine blokjes en bak dit voor 3-4 minuten op middelhoog vuur in wat olijfolie. Voeg dan de knoflook toe en bak dit één minuut mee. Voeg hierna ⅓ van de verse peterselie (houd dus ⅓ over voor de garnering) en paprikapoeder toe. Als laatste voeg je de tomaten toe. Schep het geheel nu een paar keer om en laat het een paar minuten bakken op laag tot middelhoog vuur tot de tomaten zacht zijn geworden.

Linguine met Vongole

Linguine met Vongole

Stap 6:

Voeg nu het kookvocht (van de vongole) toe. Kook het in zodat de saus wat van het vocht verliest en dus qua smaak intenser wordt.

Linguine met Vongole

Stap 7:

Voeg de gekookte linguine aan de saus toe met 2 eetlepels olijfolie. Eventueel kun je wat kookvocht van de pasta gebruiken om de juiste dikte van de saus te bepalen. Bak het geheel niet veel langer dan een paar minuten, alles is al gaar en te lang koken betekent te taaie vongole en te zachte pasta.

Linguine met Vongole

Breng de linguine op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en de rest (⅓) van de peterselie. Garneer met de vongole in de schelp en serveer direct.

Erg lekker met een stuk brood, bijvoorbeeld ciabatta om het laatste sap van de vongole van je bord op Italiaanse wijze af te likken.

Linguine met Vongole

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *