Recept: Linguine en radicchio met parmezaanse kaas en broodkruim

Linguine en radicchio recept

Dit is een van mijn favoriete Italiaanse én vegetarische pasta gerechten. Voor het eerst gegeten in Sardinië en inmiddels mijn eigen draai aan gegeven om tot de ultieme smaakbalans te komen. De milde bittere smaak van de radicchio (familie van de witlof) is erg lekker in combinatie met de zoutige kaas en de krokante knoflook broodkruim. Dit recept is zonder vlees (of vis) maar je kunt er eventueel reepjes pancetta (varkensbuikspek) aan toevoegen, dat heel goed samen gaat met radicchio. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je nauwelijks of geen zout gebruikt als je de pasta op smaak brengt. De linguine is ook al gezouten en de kaas geeft ook een zoute smaak.

Wat heb je nodig? (4 personen)

Voor de pasta:

  • 300-400 gram linguine (of spaghetti)
  • 450 gram radicchio, grof gesneden in lange reepjes
  • 150 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 200 ml pasta kookvocht

Voor de knoflookolie:

  • 100 ml olijfolie
  • 4 knoflooktenen, gekneusd en zonder velletje

Voor de broodkruim:

  • Halve ciabatta (om af te bakken), fijn verkruimeld
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

Aan de slag

Bereid de knoflookolie en het broodkruim voor. Kook de pasta het aantal minuten dat op de verpakking staat, giet het af en bewaar een kommetje met het gezouten kookvocht. Lees in mijn eerdere blog in detail hoe je deze drie basics onder de knie krijgt.

Wanneer je klaar bent met de voorbereidingen van de pasta, knoflookolijfolie en broodkruim, beginnen we met de saus. Verwijder de buitenste bladeren van de radicchio, snijd het hart er uit en gooi beide weg. Snijd de radicchio in slierten van ongeveer één centimeter dikte. Het hoeft allemaal niet precies te zijn, de radicchio slinkt straks door de warmte in de pan net als bijvoorbeeld spinazie.

Doe de knoflookolijfolie in een verwarmde koekenpan op middelhoog vuur en voeg de radicchio toe. Schep deze een paar keer om en voeg het kookvocht toe zodat de radicchio bijna helemaal onder het vocht staat. Voeg versgemalen peper toe. Stoof de radicchio zachtjes gaar in ongeveer 10 minuten. De radicchio is dan zacht geworden en het vocht iets dikker. Wanneer het vocht nog te waterig is, verwijder de radicchio en laat het inkoken. Proef de radicchio saus en voeg indien nodig zout en versgemalen zwarte peper toe.

Voeg de pasta en de parmezaanse kaas toe aan de radicchio. Blijf dit voor ongeveer 3 minuten omscheppen op een middelhoog vuur zodat de pasta alle smaak opneemt. Serveer de pasta op voorverwarmde borden en strooi een handje broodkruim over de pasta. Zet parmezaanse kaas en een schaaltje broodkruim op tafel. Bon appetit!

Linguine en radicchio recept

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *