Recept: Vegetarische Japanse pancakes (okonomiyaki) met palmkool

Okonomiyaki

Okonomiyaki, de Japanse pannenkoek waar we eerder deze week over schreven is iets waar ik vaker mee ga experimenteren. Het is het zonder twijfel hét makkelijkste (en snelste) gerecht dat te vinden is op dit blog én het is heerlijk. Okonomiyaki betekent vrij vertaald ‘as you like it’ en dat is precies wat ik heb gedaan! Okonomiyaki wordt soms als een dik en omelet-achtig geheel gemaakt. Alleen wat groot is kan ook klein gemaakt worden dus heb ik het formaat van de American pancake aangehouden en de kleine okonomiyaki als stapeltje geserveerd. En het ziet er gelijk ook mooi uit!

Hieronder vind je ‘how I like it’, een vegetarisch en voedzaam okonomiyaki recept. Ik maakte het van groenten die ik over had: palmkool (kale), wortelen en spitskool. Het kan gegeten worden als lichte maaltijd maar ook als voorgerecht voor vier personen. De okonomiyaki wordt traditioneel geserveerd met Japanse mayonaise en een zoetzure okonomiyaki saus. Deze zoetzure saus is wel te koop, maar ik besloot het met behulp van recepten op het internet zelf te maken. Het zal misschien niet helemaal hetzelfde smaken als de originele saus maar lekker was hij zeker wel!

Het recept

  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Hoeveelheid: 2 personen
  • Speciale benodigdheden: Een grote koekenpan, een kleine sauspan en een rasp

Wat heb je nodig?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor de pannenkoeken

  • ⅓ spitskool, geraspt (of wittekool)
  • 2 wortelen (middelmaat), geraspt
  • 3 palmkool bladen, zonder stengel en fijngehakt (of boerenkool)
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 2 lente-uitjes, dun gesneden
  • ½ tl zout
  • 32 gr bloem (¼ cup)
  • 2 el zonnebloemolie, voor het bakken
  • 2 el geschaafde amandel lichtbruin geroosterd, als garnering
  • 3 takjes verse peterselie, fijngesnipperd als garnering

Voor de zoetzure saus

  • 60 ml ketchup (¼ cup)
  • 15 ml honing (1 el)
  • 12 ml Worcestershire saus (1½ el)
  • 15 ml witte wijn (1 el)
  • 5 ml soja saus (1 tl)
  • 1,5 ml Dijon mosterd (¼ tl)
  • Een snufje gemberpoeder (optioneel)

Aan de slag!

Stap 1: Begin met de saus

Meng alle ingrediënten voor de zoetzure saus in een sauspan en breng aan de kook. Laat deze ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen tot hij de juiste dikte bereikt heeft.

Stap 2: Meng de pannenkoek ingrediënten

Meng alle ingrediënten voor de pannenkoeken in een kom tot een geheel. Zorg ervoor dat de bloem en eieren goed gemengd zijn om klonten te voorkomen.

Okonomiyaki

Stap 3: Bak de pannenkoeken

Doe de olie in een hete pan, ongeveer net zo heet als wanneer je een ei bakt. Schep met een eetlepel vier gelijke hoopjes van de ingrediënten in de pan. Druk deze voorzichtig aan met de lepel tot ze een mooie ronde pannenkoekvorm beginnen te krijgen.
Bak de okonomiyaki tot de randjes bruin beginnen te worden, ongeveer drie minuten en draai ze om en herhaal dit. De eerste vier zijn nu klaar en deze wil je warm houden terwijl je de volgende vier bakt. Dit is te doen met aluminiumfolie of in een voorverwarmde oven.

Okonomiyaki

Stap 4: Serveren

Serveer als stapeltje van vier pannenkoeken en schep hierover een beetje zoetzure saus. Garneer de borden met het amandelschaafsel en platte peterselie en eet direct op. Okonomiyaki is een lekkere en gezonde snack en kan nog enkele dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden.

Okonomiyaki

Deel dit artikel:
Pin It

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *