Restaurant Day: guanciale bij ‘The Pig in the Pijp’

Restaurant Day

Afgelopen zaterdag was het ‘Restaurant Day’, een dag waarop iedereen voor één dag een restaurant, café of bar kon openen. Dit kon overal; thuis, op kantoor, in een tuin, park, waar dan ook. Restaurant Day is een aantal jaren geleden begonnen in Finland en vindt inmiddels vier keer per jaar plaats in zo’n vijftig landen, waaronder dus ook Nederland.

Restaurant Day

Na alle concepten te hebben gelezen kozen wij voor ‘The Pig in the Pijp’, waar traditionele gerechten uit Rome werden beloofd. Zaterdagavond was het dus zo ver en liepen we vol verwachting door de Pijp. We wisten dat we goed zaten toen we het varkensstickertje op de deurbel zagen. We moesten een paar trappen op en stapten daarna het prachtige appartementje van Furio en Anne binnen, dat voor één dag was omgetoverd tot restaurant ‘The Pig in the Pijp’.

Restaurant Day

Furio en Anne waren enorm gastvrij en we konden meteen aan de grote eettafel aanschuiven. Hij is Italiaans, zij Duits, ze hebben elkaar ontmoet in Frankrijk en nu wonen ze in Nederland. Furio is de chef van de twee, maar allebei konden ze met enorm veel passie over goed en lekker eten praten.

Guanciale

Op tafel lagen herfstbladeren met daarop de handgeschreven hoofdmenu’s; drie traditionele pasta’s uit Rome, met allemaal één bijzonder ingrediënt: guanciale, oftewel varkenswang. De guanciale is de kinnebak van een varken en is bedekt met een mengsel van zout, zwarte peper en kruiden. De smaak is sterker dan van bijvoorbeeld pancetta.

Maar eerst was het tijd voor een glaasje wijn en de antipasti. Furio bereidde een bord vol met bekende en minder bekende Italiaanse producten. We konden proeven van worsten zoals een salsiccia di fegato, salame di cinghiale al tartufo en een ciauscolo, maar ook kaasjes, bruschetta en olijven. Het was een maaltijd op zich en absoluut heerlijk. Voor de extra vierge olijfolie zijn ze twee weken geleden zelf wezen plukken en produceren in Italië, vijftig kilometer van Rome, waar de familie van Furio een stuk land met olijfbomen heeft. En dat proef je!

Restaurant Day

Na een pompoensoepje konden we kiezen uit drie pasta’s: carbonara, amatriciana of gricia, volgens Furio drie ‘often copied and mistaken Roman dishes’. Zoals gezegd allemaal met varkenswang en allemaal heer-lijk! Omdat we met z’n allen aan één tafel zaten konden we natuurlijk even bij elkaar proeven, en echt, alle drie de sauzen waren fantastisch.

Restaurant Day

Met koffie en grappa hebben we nog lekker zitten natafelen. Restaurant Day; ik ben fan! Eten bij mensen thuis, die dit met enorm veel passie doen, fantastisch toch? Het was heerlijk en we hebben leuke mensen ontmoet; een mooi voorbeeld van hoe eten mensen bij elkaar kan brengen. De jongens waar we mee aan tafel zaten waren zelfs al de hele dag op pad, want je kunt natuurlijk ook ergens brunchen of bijvoorbeeld cocktails of een whiskeytje drinken.

Restaurant Day

De volgende Restaurant Day is op zondag 16 februari 2014!

Deel dit artikel:
Pin It

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *