Salade met bulgur, wortelen, kikkererwten en feta

Salade met bulgur en wortelen

Afgelopen week vond ik bij BioMarkt een zak met hele mooie wortelen; gele, witte, paarse en natuurlijk oranje. Ik had eigenlijk nog nooit zoiets gezien en onderweg naar huis vroeg ik me af, waarom zijn wortelen eigenlijk oranje?

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had. De wortel dankt dus zijn huidige kleur aan de ‘Oranjes’, Nederlanders. De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw over de rest van Europa verspreid.

Thank God for the Internet! Je kunt nu met een gerust hart aan de slag met een heerlijk recept voor een lenteachtige, vegetarische en bovendien gezonde lunch. En waarom zou je wachten tot het weekend, neem het mee in een tupperware naar je 9-to-5 voor een beetje afwisseling. Ook is het een ideaal bijgerecht, zo smaakt het bijvoorbeeld heerlijk bij BBQ kip met citroen.

Recept (lunch of bijgerecht 4 personen)

  • Bereidingstijd: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten

Wat heb je nodig?

  • 2 kopjes bulgur of couscous
  • 2 el olijfolie
  • 1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt
  • 4 wortelen in verschillende kleuren, geschild en gesneden
  • feta kaas, in grove stukken of blokjes, naar smaak
  • 2 lenteuitjes, gesneden
  • extra 1-2 eetlepel za’atar (of mengsel van gedroogde oregano, marjolein, sumac, sesamzaad en misschien wat tijm of komijn. Een goed recept staat hier.

Ingrediënten voor de dressing:

  • ¼ kopje extra vierge olijfolie
  • sap van een ½ grote citroen
  • 1 eetlepel tahini (sesamzaad pasta verkrijgbaar bij de biologische en Turkse supermarkt)
  • 1 eetlepel za’atar kruiden (of alternatief zoals hierboven beschreven)
  • ½ eetlepel zout
  • ¼ eetlepel vers gemalen zwarte peper

Bijzondere benodigdheden:

  • Oven en ovenschaal
  • Kaasdoek (of schone theedoek)

Aan de slag!

Warm de oven voor op circa 180 graden celsius.

Salade met bulgur en wortelen

Schil en was de wortelen. Snijd de wortelen in grove, schuine stukken en doe ze in een ovenschaal met de uitgelekte kikkererwten. Zet het apart.

Maak de dressing, vermeng de helft van de dressing met de wortelen en kikkererwten en zet het in de voorverwarmde oven. Laat het geheel ongeveer 20 minuten in de oven garen. Je kunt na 10 minuten het geheel een keer omscheppen zodat de dressing verspreid wordt en alle kanten mooi krokant worden. Het is klaar als de wortelen zacht (al dente) zijn en de kikkererwten knapperig van buiten maar zacht van binnen.

Maak in de tussentijd de bulgur of couscous door het 5-10 minuten in een kom net gekookt water te laten staan. Kijk voor de juiste tijd naar de verpakking aangezien de grootte van de korrel de kooktijd bepaalt. Giet de bulgur vervolgens af en laat het uitlekken in een met een schone theedoek of kaasdoek bekleed vergiet. Vouw de kaasdoek om de bulgur als een zak en knijp tot het laatste vocht er uit is. Schep het om met een vork en laat het nog even uitdampen.

Verhit een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie en bak de bulgur in een paar minuten op laag vuur op. Haal in de tussentijd de wortelen en kikkererwten uit de oven en vermeng ze met de bulgur in de pan. Schep het geheel goed om en dien het vervolgens op in een schaal. Voeg de rest van de dressing toe, de lenteuitjes en eventueel wat extra za’atar en fetakaas.

Geniet van de lente!

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *