Sweet and sour chicken

Sweet and Sour Chicken

Toen ik tijdens mijn studie een tijd in Kuala Lumpur woonde, heb ik zó lekker gegeten. In Maleisië wonen drie etnische groepen: de Malay, de Chinese Malaysians en de Indian Malaysians. Hierdoor is het land culinair gezien echt een feestje. Ik begon deze trip solo en was dan ook super blij toen mijn Chinese Malaysian appartementgenoot Douglas er vanaf dag één voor zorgde dat ik nooit alleen hoefde te eten.

De meeste Maleisische studenten koken niet thuis, maar eten elke dag zo’n twee tot drie keer(!) buiten de deur. Douglas heeft er een sport van gemaakt om mij zoveel mogelijk bijzondere gerechten te laten proeven. Al snel moest ik één van zijn favorieten proberen: sweet and sour chicken. Hij at het minimaal één keer per week; kip met een lekker krokant laagje en groenten in een zoetzure saus, geserveerd met witte rijst. Heerlijk!

Dit recept komt heel dichtbij de Chinese sweet and sour chicken zoals ik hem in Maleisië samen met Douglas at. Ik heb al heel wat recepten uitgeprobeerd, maar deze is door het gebruik van paneermeel gemakkelijk te maken. Ook zelf zoetzure saus maken klinkt misschien als een uitdaging, maar echt, probeer het, en je zult nooit meer potjes of pakjes voor je sweet and sour sauce gebruiken!

Wat heb je nodig?

Sweet and Sour Chicken

Voor 2-3 personen:

  • 2 kipfilets
  • 1 ei
  • schaaltje bloem
  • schaaltje paneermeel
  • plantaardige olie om de kip in te frituren (shallow fry)
  • 120 gram suiker
  • 120 milliliter azijn
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • eventueel maizena (opgelost in water)
  • 1 knoflookteentje
  • 1 ui
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 2 tomaten
  • stuk komkommer

Stap 1

Snijd de kipfilet in kleine blokjes en bestrooi ze met een beetje versgemalen zwarte peper en zout. Om de kip het krokante laagje te geven neem je drie schaaltjes of diepe borden. Vul een schaaltje met bloem, eentje met een losgeklopt ei en de laatste met paneermeel. Haal de kip eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna door de paneermeel.

Sweet and Sour Chicken

Stap 2

Snijd voordat je de kip gaat bakken alvast de groenten in grove stukken en snijd de knoflook fijn.

Stap 3

Verhit de olie in een pan, zodat de kip straks ongeveer tot de helft onder staat. Zet het vuur middelhoog en laat de olie op temperatuur komen. Je kunt testen of deze heet is door een druppel water in de olie te laten vallen. Wanneer deze een knetterend geluid maakt is de olie warm. Doe de kipstukjes in kleine groepjes in de pan en bak ze aan allebei de kanten. Zet het vuur lager als de kip snel te donker wordt (en nog niet gaar is). Wanneer de kip goudbruin is haal je deze uit de pan. Snijd er eentje open om de testen of ze goed gaar zijn. Laat de stukjes op keukenpapier uitlekken.

Stap 4

Bak de paprika en ui kort aan in een beetje olie. Voeg ook de knoflook toe en bak dit een minuutje mee.

Stap 5

Sweet and Sour Chicken

Meng de suiker, azijn, ketchup en sojasaus in een kom of maatbeker. Schenk dit bij de paprika, ui en knoflook en roer totdat de suiker is opgelost. Laat de saus op een middelhoog vuur langzaam indikken en voeg de tomaat en eventueel de komkommer toe. Wanneer de saus niet dik genoeg wordt, voeg je wat maizena (opgelost in water) toe en laat je het koken totdat het ongeveer zo dik is als stroop.

Stap 6

Voeg de gefrituurde kip toe aan de saus (zoals het eigenlijk hoort) of serveer de twee apart om de kip knapperig te houden. Als je ervoor gekozen hebt de komkommer niet mee te bakken, kun je deze ook nu toevoegen. Serveer met (basmati) rijst en eet, zoals ik in Maleisië altijd deed, met een vork en lepel.

Sweet and Sour Chicken

Selamat makan!

P.S. Ook lekker: voeg tegelijk met de tomaat stukjes ananas toe.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *